Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Буш планує не допустити російської гегемонії

18 серпня, 2000 - 00:00

«Політика Сполучених Штатів щодо України залишиться такою, як і була досі, хто б не став американським президентом», — відповів у середу під час телемосту з українськими та російськими журналістами директор Російської і Євразійської програми Фонду Карнегі у Вашингтоні доктор Ендрю Кучінс. Щоправда, ще тільки два тижні тому представники Республіканської партії під час свого з’їду заявили, що політика стосовно країн колишнього Радянського Союзу залежатиме від того, наскільки успішно вони проводитимуть реформи. Відповідно відносини з цими державами будуть переглядатися. Більш ніж героїчним буде продовження відносин з Україною «таких, як і були досі», коли врахувати, що упродовж останнього року західні мас-медіа тільки й робили, що дорікали нинішній адміністрації американського президента-демократа в надмірній довірі до України, Росії. І нагадували Клінтону—Гору, то про розквіт у «перехідних» країнах корупції, то про нечесну діяльність Національного банку України тощо. На цьому фоні слова пана Кучінса прозвучали більш, аніж заспокійливо (чи утопічно?).

Між тим, д-р Кучінс, разом із радником з питань зовнішньої політики виборчої кампанії віце-президента Гора доктором Майклом Нахтом, який теж брав участь в телемості, згодом погодилися, що зовнішній політиці в США приділяється дедалі менше уваги: «американці надто стомилися від неї упродовж «холодної» війни». «Прийшов час приділяти більше уваги внутрішнім питанням», — зауважив пан Нахт.

Досить промовисто прозвучали слова пана Кучінса щодо планів республіканців в разі перемоги Буша-молодшого, «не допустити гегемонії Росії», а звідси й не виключена більша допомога Україні. Проте боротьба «гегемонів» автоматично може призвести до того, що Україна опиниться між двома вогнями.

Нинішня адміністрація США приділяє більше уваги Україні і вважає необхідним підтримувати її в сфері економіки, енергетики, а також європейської інтеграції, — нагадав доктор Нахт. Він також звернув увагу на те, що нинішній віце-президент Штатів багато років був співголовою українсько-американської місії із співпраці «Кучма-Гор» і добре обізнаний у багатьох питаннях. Гор «відомий тим, що завжди продумує і прораховує все», — додав д-р Нахт. — «Його політика буде попереджувальною, Гор вирішуватиме проблеми перш ніж вони виникатимуть». Вибір Гором свого віце-президента єврея Джозефа Лібермана пан Нахт оцінив дуже позитивно. Доктор зазначив, що Гор керувався при цьому не тим, скільки голосів Ліберман зможе принести, а його «людськими якостями». «Ліберман вважається совістю сенату США», — додав Нахт.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: