Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

19 жовтня, 2005 - 00:00

1653. Посольство московського царя на чолі з В. Бутурліним вирушило до Переяслава для прийняття присяги на вірність цареві від Війська Запорозького.

1811. Відкрито Імператорський Олександрівський (царськосільський) ліцей, який дав Росії плеяду видатних діячів культури, мистецтва й політики.

1879. Засновано музей-ліцей у колишньому Царському Селі, де пройшли юнацькі роки О. Пушкіна.

1914. У Відні українські парламентарії Галичини звернулися до світової громадськості з протестом проти оголошення російською владою православної церкви пануючою в Галичині, арешту митрополита А. Шептицького і переслідування уніатської греко-католицької церкви.

1918. Створено Трудову комуну німців Поволжя — автономну область у складі РРФСР.

1943. У Москві відбулася конференція міністрів закордонних справ СРСР, США і Великої Британії, що ухвалила Декларацію з питань про загальну безпеку після війни.

1946. У Києві в Державному академічному театрі опери і балету ім. Т. Шевченка відбулася прем’єра опери М. Лисенка «Тарас Бульба».

1954. Підписано англо-єгипетську угоду, яка обумовила виведення англійських військ із зони Суецького каналу, але зберегла право Англії (на сiм років) на зворотне їхнє введення у випадку війни.

1989. Відбулись установчі збори Республіканської асоціації українознавців.

1995. У Мінську на консультаційній нараді країн СНД підписано протокол з координації зусиль у боротьбі зi злочинністю.

Газета: