Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

16 квітня, 2008 - 00:00

1594. Посол цісаря Рудольфа II Ерік Лясота прибув на Січ для переговорів щодо укладення між Україною та Австрією воєнного союзу в боротьбі з турками.

1710. Гетьманом України обрано Пилипа Орлика. Ухвалені «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького війська» — одну з перших в Європі конституцій.

1848. У Габсбурзькій імперії, куди входила частина українських земель, скасовано кріпацтво.

1889. В Одесі на Приморському бульварі відкрито пам’ятник Олександрові Пушкіну, на якому вибито напис «О.С. Пушкіну — громадяни Одеси».

1918. На засіданні Малої ради ухвалено закон про депутатську недоторканність членів Центральної Ради та Українських установчих зборів.

1933. Колегія ДПУ засудила до різних термінів ув’язнення членів так званої Антипартійної контрреволюційної групи правих Слєпкова та інших («бухаринська школа»).

1934. ЦВК СРСР увів почесне звання Героя Радянського Союзу — найвищий ступінь відзнаки за заслуги перед державою, пов’язані із здійсненням героїчного вчинку.

1936. У Львові розпочалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі.

1945. Розпочалася Берлінська стратегічна наступальна операція радянських військ, внаслідок якої взято Берлін і здійснено вихід на Ельбу для з’єднання з військами союзників.

1991. У Києві відкрився Х (перший незалежний) з’їзд письменників України.

1995. Почав діяти прямий телефонний міжнародний код «380», який Україна отримала першою серед країн колишнього СРСР.

Газета: