Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Час «ПДЧ»

29 травня, 2002 - 00:00


Л. Кучма відзначив, що Україна завжди ставилася до НАТО як до «однієї з найважливіших складових будівлі єдиної Європи», а внутрішнє реформування Альянсу, прийняття нових членів, поглиблення відносин з країнами-партнерами завжди віталося Україною і підтримувалося нею як зміцнення і розширення зони миру і стабільності на євроатлантичному просторі. «Сьогодні ми переконуємося у правильності наших оцінок і вважаємо правомірним їх поширення і на початок якісно нового етапу у відносинах Російської Федерації і НАТО,» — підкреслив український Президент. Говорячи про участь України у цих процесах, Л. Кучма нагадав, що за результатами нещодавнього засідання комісії Україна—НАТО у Рейк’явіку на рівні міністрів закордонних справ прийняте рішення щодо обробки пропозицій з метою поглиблення і розширення відносин України з альянсом. Конкретні рішення з цього приводу, зазначив Леонід Кучма, будуть затверджуватися під час празького саміту України—НАТО у листопаді нинішнього року.

Президент України також вважає, що нинішні тенденції у відносинах між Росією і НАТО або Європейським Союзом відкривають нові можливості для затвердження України як демократичної й економічно розвиненої європейської держави. Таку думку глава української держави висловив у відповідь на питання, що стосується «змагання» України з Росією за отримання особливої ролі у відносинах з НАТО та Європою. Л. Кучма, посилаючись на історичний досвід Європи, сказав, що треба бути дуже обережним у виборі характеру міжнародної поведінки у тій або іншій сфері. «Якщо змагання — абсолютно необхідна передумова для забезпечення економічного руху, то у сфері міждержавних політичних відносин важливо дати рішучу відсіч найменшій спокусі суперництва», — сказав він.

Нагадаємо, пiсля прийняття політичного рiшення про iнтеграцiю в НАТО наступний крок — приєднання до Плану дiй заради членства (ПДЧ).

Газета: