Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чергові переговори в газовому тумані

17 листопада, 2000 - 00:00

Сьогодні прем’єр-міністр України Віктор Ющенко починає в Москві переговори з головою російського уряду Михайлом Касьяновим. У центрі уваги голів уряду — енергетичні питання.

Нарівні з цим вони збираються, за словами В. Ющенка, обговорити також і низку торгово-економічних питань, зокрема, ситуацію з відшкодуванням ПДВ (згідно з російським законом про оподаткування імпортні поставки енергоносіїв віднесені до видів, що не компенсуються, внаслідок чого Україна, за словами В. Ющенка, несе «навантаження» в розмірі $0,8—1 млрд.).

Проте експерти «Дня» вважають, що головною на переговорах у Москві буде газова проблема. Український борг, за різними оцінками, становить від $1,5 до 2 млрд. УНІАН з посиланням на Ющенка повідомило, що ключовими питаннями будуть транспортування російського газу в Європу в 2000— 2001 роках, підписання угод про безпеку транзиту енергоносіїв, транзит електроенергії, про реструктуризацію українського боргу перед Росією.

Як завжди в таких випадках, голова російського «Газпрому» Рем Вяхірєв зробив заяву (цього разу він назвав її офіційною) про те, що Україна продовжує несанкціоновано відбирати газ з експортної магістралі, що йде в Європу. Хоч напередодні керівництво НАК «Нафтогаз України» в особі прес-секретаря українського прем’єра Наталії Зарудної також офіційно повідомило, що ретельна перевірка, проведена компанією, свідчить про те, що Україна з травня нинішнього року такі відбори повністю припинила.

Одночасно з українського МЗС прозвучала думка про те, що уряд України не зможе виступати відповідачем по судовому позову «Газпрому» в конфліктній ситуації з «Нафтогазом України», оскільки їх відносини мають «приватноправовий характер».

Усе говорить про те, що переговори в Москві будуть для В. Ющенка надзвичайно важкими. Додамо, що напередодні російські ЗМІ багато писали ще й про різку позицію Москви щодо транзиту туркменського газу в Україну. Віце-прем’єр Віктор Христенко висунув вимогу, щоб в Україну йшов або російський, або туркменський газ, виключаючи можливість двох джерел цього енергоносія для України.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: