Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чиновникам мороз не загрожуватиме

Рештi — як пощастить
29 липня, 2003 - 00:00

Спільна колегія Державного комітету України з енергозбереження та обласної адміністрації, проведена нещодавно у Рівному, чомусь перетворилася на своєрідне шоу з роздачі «призів». І головний iз них — Знак Пошани — отримав iз рук голови Держкомітету Юрія Шульги голова облдержадміністрації області Микола Сорока. Присутнім нагадали, що Рівненщина за показниками завжди була попереду у питанні енергозбереження, а звідси й таке прихильне до неї ставлення. На жаль, у Києві навряд чи чули думку рядових жителiв Рiвно, наприклад, про подання тепла у їхні квартири, як правило, з кількаденною затримкою після початку опалювального сезону, незважаючи на холодну погоду, або про температуру, яка взимку у квартирах часто є нижчою за санітарні норми. Тому й нинішня висока нарада аж сяяла оптимізмом.

Йшлося, зокрема, про проект реконструкції котелень у Рівному та заміну їх на теплоцентраль, що, зокрема, дозволить мешканцям центральної частини міста та мікрорайону «Північний» цілодобово мати гарячу воду, про яку, відверто кажучи, вони давно й не мріють, а задовольняються тим, що подається вона виключно на свята. Як висловився Микола Сорока, таку ТЕЦ область могла побудувати й сама, не чекаючи допомоги з боку Глобального екологічного фонду ООН, представники якого беруть жваву участь в реалізації проекту. З цього приводу виникає маленьке запитання: якщо могли самі, то чому до цього часу нічого не робили?

Втім, голова облдержадміністрації вважає, що вкладені сьогодні в реконструкцію систем опалення в бюджетних установах і встановлення там лічильників тепла незабаром дадуть економію бюджетних коштів. А оскільки економію слід розпочинати iз себе, як визначало гасло минулих радянських часів, з’ясувалося, що найперші «економічні» зміни стосуватимуться саме приміщення… облдержадміністрації. Тут замінять 265 існуючих дубових вікон на нові, які економитимуть тепло. Коштуватиме це все обласному бюджету 2 мільйони гривень. Отже, знову невідомо, чи буде нинішньої зими тепло у лікарнях, дитсадочках та школах, зате «вершкам» обласного чиновництва мороз не загрожуватиме.

Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне
Газета: