Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому Європа не поспішає переписувати мапи?

Олімпійський скандал щодо «маркування» російських спортсменів — продовження історії про те, як світ «не бачить» Україну
27 липня, 2012 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР
ФОТО РЕЙТЕР

В Національному олімпійському комітеті РФ не поспішають коментувати лондонський скандал, який вони самі спровокували. Схоже, що в НОК РФ не бачать потреби пояснити, чим вони послуговувалися, застосовуючи радянське маркування при поданні інформації про своїх спортсменів, а надто — вибачитись за помилку. Хоча, як пояснили «Дню» в Посольстві Великобританії в Україні, посилаючись на заяву Лондонського олімпійського оргкомітету, саме подана росіянами інформація спричинила помилку і як результат — міжнародний скандал. «Інформація про біографії атлетів була взята з даних акредитації, які надали нам Національними олімпійськими комітатами. Ми вже порушили це питання з Національним олімпійським комітетом Росії», — зауважили «Дню» в Посольстві.

Утім, чи знімає це питання до якості фільтру інформації лондонського оргкомітету? Невже англійці, які відомі своїм педантизмом та консерватизмом, просто халатно поставились до складання бази даних, і не перевірили інформацію, яку їм подали Національні олімпійські комітети? Можливо (хоча це припущення може видатись трохи цинічним), британці просто все ще не поспішають переписувати карту. І винні в цьому, мабуть, ми самі. Адже світ бачить, як Україна добровільно впускає на свою територію військові формування чужої країни (йдеться, зокрема, про Чорноморський флот Російської Федерації. — Авт.).

Питання ідентифікації України має дуже довгу історію. Лондонський скандал варто розглядати значно ширше, аніж прикру помилку, спровоковану РФ. Варто, зокрема, пригадати нещодавню заяву німецького політолога Олександра Рара в інтерв’ю інтернет-виданню From-UA про те, що лише 30% німців знають, що Україна — незалежна держава. Більше того, експерт зауважив, що вважає цей результат «типовим для багатьох європейських країн, для європейських суспільств». І це в час, коли незабаром виповниться 21 рік відтоді, як Україна з’явилась на політичній карті світу як самостійна держава. І як на нашу думку питання тут не лише до ефективного українського піару за кордоном. (Хоча нам і справді бракує лідерів, які змогли б організувати цей простір. Щоправда, у випадку неадекватної лондонсько-олімпійської історії, українське Міністерство закордонних справ відреагувало цілком професійно.) То чому Європа (свідомо чи несвідомо) досі не помічає великого сусіда поруч із собою?

Проте які такі європейські хлопці як бас-гітарист колективу Red Hot Chilly Papers Майкл Flea Бальзамі чи соліст Ентоні Кідіс, яким від краси краєвидів Києва «висаджує мозок». І вони точно знають, що Київ — це українська столиця, а не російське місто, і готові розповісти про це у сьому світу, хоча б через інтернет.

Алла ДУБРОВИК, «День»

Лондон вітає світ на Олімпіаді-2012, або Кілька слів про британців і Церемонію відкриття

Мартін ДЕЙ, тимчасово повірений у справах Місії Посольства Великобританії в Україні, спеціально для «Дня»

Сьогодні о 23.00 за Київським часом, новий дзвін більший за Біг Бен пролунає з Лондонського Олімпійського стадіону, і погляд мільярда людей по всій планеті сфокусується на Великобританії. Та що вони побачать? На що схожа сучасна Британія? Що ж, це суміш різних речей, багато з яких підкреслюють нашу спільність з іншими країнами світу. Але якщо подивитися на всі ці риси разом, то, ми гадаємо, що виникає доволі незвичайне ціле. Завдання, яке стояло перед Денні Бойлом, режисером сьогоднішньої Церемонії відкриття, полягало в тому, аби розкрити особливість Британії та її народу під час тригодинного шоу. Чи вдалося йому це, чи ні — судити вам. Але я сподіваюся, що кожен із вас матиме нагоду відкрити щось для себе і подивитися на Великобританію у новому світлі.

Створюючи концепцію Церемонії відкриття, Денні розмірковував про британців: ким ми були і звідки походимо, яка наша історія й спадщина, а потім — ким ми стали і яке наше майбутнє. Великобританія завжди була відкритим суспільством. Це в нас у крові. Британія завжди знаходилася на перетині світових шляхів і користувалася усіма перевагами, що їх надає вільне пересування товарів, ідей і людей. Наша відкритість завжди впливала на те, як ми спілкуємося із світом. На шляху нашої історії ми розвинули звичку дивитися за межі своєї країни у глобальній перспективі, і ми допомагаємо іншим долучатися до такого бачення світу. Наша мова використовується у всьому світі, а найвидатніші британські письменники, поети та драматурги залишили по собі спадщину світового значення. Не секрет, що в роботі над сценарієм Церемонії відкриття Денні Бойл черпав натхнення у творі Вільяма Шекспіра «Буря», а фінальна частина вистави створена за мотивами сільської ідилії Вільяма Блейка, що оспівує «зелені та прекрасні землі Англії».

Багато хто з вас асоціює Британію саме з цією багатою та яскравою історією: від урочистих церемоній королівського двору до ігор у крикет на зелених галявинах у вихідний день. Дійсно, чимало наших традицій і цінностей, законів та ідеалів залишалися майже незмінними протягом довгих років. Але в дійсності ми постійно винаходимо себе. Наше глибоке коріння надає нам потужної енергії, а походження нашої нації як нації мігрантів знаходить свій прояв у ще одній нашій традиції — досліджувати, створювати, відкривати нове. Також і Церемонія відкриття сьогодні ввечері — вона буде непередбачуваною та винахідливою. У ній буде відображено як міський стиль життя в Британії, так і наші традиційні сільські пейзажі. У той час як в одній частині стадіону лунатиме святкова класика з програми фінальної частини фестивалю класичної музики Бі-Бі-Сі (Last Night of the Proms), в другій частині буде відтворено дух музичного фестивалю в Гластонбері. Адже обидві ці події є прекрасною можливістю для британців насолодитися музикою, що представляють їхні різні складові нашого характеру як динамічного, сповненого пристрасті та енергії народу. Ніщо не засвідчує ці риси так, як той факт, що 10 тис. волонтерів з усієї країни присвятили свій вільний час репетиціям цього пам’ятного дійства. Вони дійсно представляють те найкраще, чим є наша нація.

Коли ви будете дивитися сьогоднішню Церемонію, я сподіваюся ви переконаєтесь, що культурна спадщина, різноманіття, енергія та креативність визначають сучасну Британію, визначають те, чим ми є сьогодні як народ. А коли ви слухатимете звуки цієї вистави, я сподіваюся, що у вас також залишаться яскраві музичні спогади — і звуки найбільшого в Європі дзвону, і композиції електронного дуету «Underworld». Але понад усе я сподіваюся, ви побачите, що британці надзвичайно пишаються тим, що прийматимуть гостей з усього світу — і цього літа, і в майбутньому.

БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

Українські олімпійці — про свої думки перед Лондоном-2012

Учора над олімпійським селищем в Лондоні, де базуються українські спортсмени, замайорів жовто-блакитний прапор. «День» зателефонував головному тренеру української збірної з боксу Дмитру Сосновському і чемпіонці та срібній призерці першості Європи з легкої атлетики Єлизаветі Бризгіній та запитав про їхній настрій та очікування від участі в ХХХ Літніх Олімпійських іграх.

Дмитро СОСНОВСЬКИЙ:

У нас все добре, тренуємося і готуємося до перших поєдинків, що відбудуться завтра (в суботу). Жеребкування пройде сьогодні по обіді, й лише після цього будуть відомими наші суперники. У нашої «сімки» боксерів настрій бойовий! Утім, ми очікуємо на рингу жорстку боротьбу та важкі поєдинки. На чемпіонаті світу в Баку наших спортсменів ніхто не знав, і вони не були ні в яких рейтингах (це, наприклад, Денис Берінчик, Євген Хитров і Тарас Шелестюк). А тепер всі знають, що українські боксери — чемпіони світу, тож і налаштовуватися до боїв з ними всі будуть серйозніше. Нам потрібно виходити на кожний бій як на останній, адже прохідних поєдинків не буде. Олімпіаду ніколи не можна порівнювати з чемпіонатами світу та Європи. Тут зовсім інше напруження та стимул у спортсменів.

— Чи задоволені ви умовами та олімпійським селищем, зокрема?

Для мене це третя Олімпіада, і це містечко нічим не відрізняється від тих, які були в Пекіні чи Сіднеї. Утім, ми тут вже четвертий день, а у нас і досі ніхто не прибирає в кімнатах! Але загалом, все добре. Ми не відволікаємося на дрібниці, а готуємося попри напружену атмосферу, яка тут дуже відчутна.

Дуже хотілося б, щоб за нас вболівали, адже проти нас виступають сильні спортсмени, які представлені не тільки в боксі, але й в інших видах спорту. Нашим спортсменам потрібно буде, так би мовити, «воювати». Тож підтримка Батьківщини дуже важлива для нас. Ми тут — одна сім’я і одна держава, ми намагатимемося, щоб співвітчизники побачили, що ми зробимо все для того, аби порадувати Україну!

Єлизавета БРИЗГІНА:

Олімпійські ігри — найголовніші змагання в житті кожного спортсмена, і перед ними відчувається приємне хвилювання. Наша команда добре підготувалася і їде до Лондона з хорошим тренером. Але останні кілька днів підготовка в нас була не дуже доброю. Нас поселили на декілька днів на учбово-спортивній базі олімпійської підготовки «Святошин», яка скоріше нагадує старий занедбаний піонерський табір у стані повної антисанітарії та нестачі води і продуктів! Це було і перед Олімпійськими іграми в Пекіні. Ми вже звикли до цього, як і до того, що в країні дуже багато проблем і не тільки зі спортом...

— Але ж, сподіваємося, це не вплине на переможний настрій команди?

Ми готуємося, і настрій та бойовий дух піднесені! Команда прибуде до Лондона з добрим настроєм та емоціями, адже ми добре підготовлені.

— Які враження у ваших колег від олімпійського містечка?

В олімпійському селищі надто жорсткий контроль: речі дуже ретельно перевіряють і все роблять для того, щоб на території не було сторонніх осіб. Навіть у Пекіні не було такого жорсткого догляду речей як тут.

Ми розраховуємо на підтримку українських вболівальників! Це багато чого варте! Якщо ти виходиш до фіналу, ти розумієш, що поруч з тобою такі ж сильні спортсмени як і ти — підтримка додає впевненості!

Ігор САМОКИШ, «День»

ЦІКАВІ ФАКТИ

Світова трансляція Церемонії відкриття розпочнеться сьогодні о 23:00 за київським часом, передпоказ стартує о 22:12.

Очікується, що глобальна телевізійна аудиторія Церемонії відкриття налічуватиме 1 млрд людей.

Відкриття розпочнеться ударами в найбільший дзвін у світі, якого відлив відомий завод із виготовлення дзвонів Уайтчепл Белл. Вага «олімпійського дзвону» становить 23 тонни, розміри — 2 м заввишки і 3 м завширшки.

За задумом режисера відкриття, на полі Лондонського Олімпійського стадіону встановлено одну з найбільших у світі інсталяцій у вигляді британської сільської глибинки з ланами, галявинами та річками. Інсталяція буде обертатись.

У виставі візьмуть участь родини, які насолоджуватимуться пікніком, гратимуть у спортивні ігри на галявинах, у той час як фермери оброблятимуть землю на тлі домашньої худоби, зокрема, 12 коней, 3 корів, 2 кіз, 10 курок, 10 качок, 9 гусей, 70 овець і 3 вівчарок.

Кожну з чотирьох британських націй буде представлено національною квіткою: Англію — трояндою, Шотландію — чортополохом, Уельс — нарцисом, а Північну Ірландію — льоном.

Газета: