Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціна нерішучої впертості

Росія введе мито, оскільки Ющенко рішення не прийняв
3 квітня, 2001 - 00:00

Повернувшись у суботу з Москви віце-прем’єр Олег Дубина заявив, що рішення про скорочення постачання українських труб в Російську Федерацію може бути прийняте тільки на рівні прем’єр-міністра України. Як повідомив Інтерфакс-Українi прес- секретар віце-прем’єра Родіон Мірошник, О.Дубина збирається доповісти про підсумки проведених переговорів у Москві прем’єр-міністру України Віктору Ющенку. Віце-прем’єр підкреслив, що його переговори у Москві на цю тему необхідно розцінювати тільки як обмін думками, а рішення буде приймати прем’єр-міністр.

Напередодні, з посиланням на джерело, близьке до переговорів, Інтерфакс повідомив, що Україна погодилася на добровільне обмеження експорту трубної продукції в Росію в об’ємі 480 тис. тонн, завдяки чому Росія ніби відмовилася від наміру вводити імпортне мито на ввезення труб iз України. Однак це повідомлення, як виявилося, не відповідає дійсності, за що ми вимушені просити вибачення у читача. Росія таки введе 40-вiдсоткове мито на українські труби, а на труби великого діаметру — 20-вiдсоткове, повідомив у п’ятницю ввечері прес-секретар російського віце- прем’єра Олексія Кудріна. За результатами антидемпінгового розслідування, Кудрін доручив підготувати проект постанови уряду РФ про введення захисного мита на імпорт українських труб.

Тим часом українські трубні підприємства, природно, не задоволенi умовами квотування Росією їх продукції. Генеральний директор об’єднання «Укртрубопром» Леонід Ксаверчук запевнив, що трубні підприємства України наповнять квоту на експорт у Росію трубної продукції (480 тис. тонн) протягом шести місяців, що призведе до зниження обсягів виробництва і простоїв підприємств. З його слів, в першому кварталі поточного року Україна вже поставила в Росію близько 200 тис. тонн труб, ще стільки ж або більше передбачається поставити у другому кварталі. Генеральний директор розповів, що в 2000 році Україна виробила 1,6 млн. тонн труб, iз яких 0,3 млн. тонн були реалізовані на внутрішньому ринку, 0,8 млн. тонн поставлені в Росію і 0,5 млн. тонн — в інші країни. Л.Ксаверчук сумнівається в можливості (після введення Росією мита чи квот) збільшити постачання на внутрішній і зовнішні ринки. «На Заході нас ніхто не чекає, а в Україні потенційні покупці не мають коштів на придбання труб», — констатував Л.Ксаверчук. Він пояснив, що пріоритетним для українських трубних підприємств був і залишається російський ринок, «оскільки ця галузь України розвивалася з розрахунку на нього. Зараз нас хочуть витіснити з цього ринку. Це робиться для підвищення ціни російських труб на ринку РФ. Як тільки ми обмежимо постачання труб, там відразу виростуть ціни», — передбачив Л.Ксаверчук.

«Якщо дійсно віце-прем’єр Олег Дубина підписав дану угоду, то в понеділок ми зберемося і будемо обговорювати ситуацію. Але 480 тис. тонн нікого не задовольнить — у нас один завод ім. Карла Лібкнехта виробив в минулому році 614 тис. тонн труб, а 80% його продукції йде на експорт. Напевно, всі директори пересваряться або, швидше, власники підприємств підключать своє лоббі в Кабінеті Міністрів, почнеться ходіння народних депутатів... Я навіть не можу собі уявити складність ситуації», — зiзнався Л.Ксаверчук.

«Ситуація виглядає таким чином, що, швидше за все, в квітні треба готувати візит прем’єр- міністра (України до Москва) для обговорення цих речей по суті» (а що обговорював там віце-прем’єр О.Дубина. — Авт. ), — сказав учора В.Ющенко і додав, що має намір у вівторок провести консультації з експертами українського міністерства економіки «iз особливостей здійснення торговельної політики» між Україною та РФ. Здається, нині від торговельної політики до торгової війни — один крок.

Вiталiй КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: