Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

День зачинених дверей

До кабінету Юлії Тимошенко журналістів не пустили
28 березня, 2008 - 00:00
ФОТО ВЛАДИСЛАВА МУСIЄНКА

Учора під невсипущим оком працівників Кабміну журналістів водили знаменитим будинком на Грушевського, 23. Екскурсія була приурочена до 100 днів уряду. Бажаючих побродити кабінетами Кабміну виявилося так багато, що довелося сформувати дві групи — кожна приблизно по 50 осіб.

І ось заповітний шостий поверх. Перше, що впадає в очі, — портретна галерея, де мирно сусідують Янукович, Тимошенко, Лазаренко, Ющенко й Кучма.

Спочатку журналістів завели до кабінету віце- прем’єр-міністра з питань міжнародної та європейської інтеграції Григорія Немирі. Біля дверей та в самому кабінеті — прапори України та Євросоюзу, на столику — закордонна преса Financial Times та European voice. Григорій Михайлович закликав журналістів почуватися як удома й розповів, що раніше це був кабінет міністра оборони Кузьмука.

— Коли я прийшов, ми тут зустрілися. Олександр Іванович сказав, що кабінет дуже добрий. Він подарував мені пляшку віскі. Я її з вдячністю прийняв. Було декілька приміщень. Але цей кабінет мені сподобався. По-перше, хороше розташування. Чудовий вид на Міністерство закордонних справ. Тож ми можемо координувати свою роботу з МЗС, просто переглядаючись (сміється), видно й Верховну Раду. І реально тут є вид і на схід, і на захід, і на північ.

Кімната відпочинку виявилася невеликою, зате її компенсував величезний балкон з мальовничим видом на Маріїнський парк. А от портрета Юлії Володимирівни в кабінеті віце- прем’єра побачити не вдалося. Григорій Михайлович зізнався, що взагалі портретів на стіні на любить. Мовляв, не по-європейському це якось.

Зате в наступному кабінеті — керівника апарату прем’єра Михайла Левинського — портрет прем’єра був. Більше того, на лацкані в самого Левинського червоніло сердечко.

— А що, всі члени апарату з БЮТу?

— Ви розумієте, я не зовсім чиновник, — почав виправдовуватися Левинський. — Я вийшов з «Батьківщини» й давно вже працюю з Юлією Володимирівною. У нас немає вимоги, щоб усі були членами партії. Головне, щоб працівник був кваліфікований.

Примітно, що паралельно з екскурсією в кабінеті велися переговори з іноземною делегацій. Закордонні гості були явно шоковані таким нашестям преси.

Спочатку планувалося, що журналістам покажуть також робочі приміщення самої Юлії Тимошенко. Власне, це була головна мета екскурсії. Дуже ж хотілося дізнатися, чи повернулася на своє колишнє місце легендарна розкладачка, чи стоїть на столі у прем’єра вазочка з сухофруктами й т.п. На жаль... Журналістів провели через рамку, показали камінну залу... І на цьому все.

— У нас форс-мажорні обставини. Тимошенко зараз веде дуже важливі переговори, тому в інший день буде проведена окрема екскурсія, — пояснила прес-секретар Марина Сорока.

Потім представників ЗМІ хотіли завести до кабінету Петра Крупка, міністра Кабінету Міністрів. Але ображені журналісти попрямували до виходу. Мовляв, як ви до нас, так і ми до вас.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: