Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Депутати дали згоду на арешт Миколи Агафонова

23 червня, 2000 - 00:00

Зняття імунітету з народного депутата — випадок винятковий: за всю історію українського парламентаризму таке було лише три рази. Тому ухвала Верховної Ради підтримати звернення Генпрокуратури дати згоду на притягнення до карної відповідальності і арешт народного депутата Миколи АГАФОНОВА можна без перебільшення назвати подією видатною.

Становище парламентаріїв при голосуванні було досить складним: у разі відмови підтримати прохання Генпрокурора виходило, що корпоративний дух солідарності з колегою, котрий «проштрафився» переважив об’єктивність народних обранців. У іншому випадкові їм доводилося, образно кажучи, «стати співучасниками» в покаранні свого колеги, якого, до речі, багато хто з парламентарів вважає «скромною і м’якою людиною». Регламентний комітет запропонував депутатам своєрідний компроміс — дозволити притягнути до відповідальності, але згоди на арешт не давати. Однак депутати 229 голосами підтримали обидві пропозиції Генпрокуратури. Вочевидь, представлені докази здалися їм досить переконливими.

Сам Агафонов процес проти нього розцінює як політичне замовлення. Цей погляд поділяють деякі інші депутати. Так, Георгій Крючков (фракція КПУ) зазначив, що «Генпрокуратура посилено займається саме справою Агафонова, колишнього члена опозиційної партії «Громада». У той же час я та Григорій Омельченко неодноразово закликали розслідувати фінансову діяльність інших депутатів, але Генпрокуратура цим не займається». Інші депутати заперечують політичний підтекст в зверненні Генпрокуратури. Як зазначив у інтерв’ю «Дневі» Дмитро Табачник, «пов’язувати Агафонова з великою політикою, на мій погляд, безпідставно. Генпрокуратура звернулася до парламенту тому, що отримала абсолютно переконливі докази його участі в банківських операціях, включаючи його власноручні підписи на чеках, платіжних повідомленнях».

Пропозицію Генпрокуратури активно підтримали комуністи, частина більшості, в тому числі члени «рідної» фракції Агафонова «Відродження регіонів».

Ухвала депутатів, проте, ще не означає, за словами Генпрокурора Михайла Потебенька, що Агафонова «заарештують прямо в залі засідань парламенту. Ми зробимо йому пропозицію щиросердо розкаятися, якою, ми сподіваємося, він скористається».

Андрій МИСЕЛЮК, «День»
Газета: