Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Десять років самопізнання

Шлях непростий, але безальтернативний
17 серпня, 2012 - 00:00

Щоб пізнати істину й світ — спочатку пізнай самого себе, говорили античні філософи. Цю давню мудрість можна дещо змінити й у такий спосіб: пізнай Батьківщину — й тоді ти відкриєш самого себе!

Але коли десять років тому, наприкінці літа 2002-го, наша газета приступила до реалізації справді новаторського проекту — видання серії книжок, які б дозволили ѓрунтовно, звертаючись до розуму й душі кожного українського громадянина, відтворити (а точніше — «відреставрувати») нашу національну свідомість, українську ідентичність, врешті, — людську гідність, то ми, можливо, ще повною мірою й не уявляли, яким довгим, часом важким, але й суспільно значущим (то була колосальна школа й для колективу «Дня», і для всіх авторів та експертів газети) буде цей шлях». «Першопоштовх» для появи книжки «Україна Incognita», котра тоді, 2002-го, власне, й започаткувала собою серію, був доволі ясним — показати українцям, як багато в рідній країні ще непізнаного, невідомого, неоціненного, важливого для спільного нашого Завтра. То була пропозиція читачам — спільно з нами відкривати для себе історію й духовне обличчя Вітчизни.

То була, як швидко виявилось, лише перша ластівка. Бо команда «Дня», очолювана нашим головним редактором Ларисою Івшиною, фахові автори газети, доволі швидко (і вчасно!) зрозуміли: то лише початкова, «стартова» заява, цікава, змістовна, прихильно зустрінута, прочитана громадськістю, але передусім — така, що зобов’язує рухатись далі. Попереду, бо — океан пізнавальної (самопізнавальної) й просвітницької (не в примітивному сенсі слова) роботи. Робота ця — насамперед не в тому, щоб екстенсивно розширюватися до безмежності, а в тому, щоб інтелектуально «йти вглиб», пам’ятаючи, що саме там, в глибині, а не в компромісній «золотій середині» захована суть і розв’язання проблем України. Усвідомленою відповіддю на цей виклик і стали 12 виданих газетою книжок нашої серії. Читачі добре пам’ятають їх: «Дві Русі», «Війни і мир», «Мої університети», «День і вічність Джеймса Мейса», «Апокрифи Клари Гудзик», «Чому він нас знищував», «Сила м’якого знака»... Зауважимо, що не випадково цей перелік завершується саме трьома крапками: «на підході» вже чергова книжка з серії (тема й назва — поки що секрет!).

І ще одна, «юна», але ж теж ювілейна річниця відзначається цими днями — про це теж не можна не сказати. Рівно рік тому стартував піонерський інтернет-проект «Дня» — наш сайт «Україна Incognita» (збіг назви з першою книжкою серії не є випадковістю — наступність наявна). Завдяки щоденній підтримці автора проекту Лариси Івшиної, завдяки копіткій праці нашого редактора web-редакції Артема Жукова вдалося (схоже, вперше в Україні!) поєднати в межах єдиного сайта й аналітичні матеріали з історії, й сімейні оповіді з глибини століть, і мандрівки непізнаними містами Батьківщини, й науково-популярні біографічні нариси з життя українців — як видатних, так і мало кому відомих.

Досягнення є. Як кажуть китайці, «дорога в дев’ять тисяч лі розпочинається з першого кроку». Зроблено вже чимало кроків. Але в цієї східної мудрості є й такий аспект — не можна зупинятися на півдорозі, долаючи величний шлях! Отож — вперед, і лише вперед.

Ігор СЮНДЮКОВ, «День»
Газета: