Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Діти — читайте!

Акція «Дня» виявилася з продовженням. Через чотири роки
1 червня, 2006 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора в Українському домі розпочався перший київський Дитячий благодійний книжковий ярмарок. Організований Форумом видавців, ярмарок проводиться без бюджетного та спонсорського фінансування і має на меті, як зазначила президент Форуму Олександра Коваль, просто допомогти дітям отримати книжку, прочитати її і не переставати дивуватися собою і світом. Тож ярмарок може порадувати малечу великою кількістю як українських, так і україномовних книжок закордонних авторів, дитячими періодичними виданнями, аудіо- та відеопродукцією для дітей та іграшками. У свою чергу видавництво А-БА-БА-ГА- ЛА-МА-ГА представляє відвідувачам виставку унікальних картин, які стали ілюстраціями до улюблених книжок. «Добре, що на цьому ярмарку можна побачити й книжки, які допомагають моїм колегам-журналістам, — ділиться враженнями відомий журналіст Роман Чайка. — Наприклад, у одного, якому 30—40 років, бачив у руках «Гаррі Поттера». По-перше, таким чином Віктор Морозов (перекладач книги. — Авт.) вчить його державної мови. По-друге, це допомагає нам, дорослим, краще розуміти світ дітей і, що найважливіше — грамотно говорити».

У перший день Дитячого книжкового ярмарку стартувала і довгострокова загальноукраїнська кампанія з популяризації читання «Книгоманія». За задумом, ярмарок має на меті не тільки продати, а ще й зібрати книжки для дитячих та сільських бібліотек. За словами Олександри Коваль, у Києві та Київській області понад 50 дитячих будинків та понад 900 сільських бібліотек, що потребують нашої допомоги. Тому акцію може підтримати кожен українець: всі книголюби можуть просто купити книги на ярмарку чи принести зі своєї домашньої бібліотечки і поділитися з тими, хто їх потребує. Одночасно фахівці з Книги рекордів України фіксуватимуть, чи вдасться українцям встановити рекорд книжкової благодійності. Приємно, що приклад «Дня» виявився «заразливим»: коли навесні 2002 року в селі Чорнухи Полтавської області, на батьківщині Григорія Сковороди, згоріла 50-тисячна бібліотека, газета «День» і відома журналістка Ольга Герасим'юк ініціювали акцію зі збирання книжок для згорілої бібліотеки «Подаруй книжку!» Протягом декількох місяців на заклик допомогти бібліотеці відгукнулося чимало українських видавництв, бібліотек, інститутів, культурних і комерційних організацій. І дуже багато просто небайдужих людей — як відомих, так і пересічних громадян.

Як говорить голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України Микола Жулинський, цьогорічний ярмарок — це і честь українським видавцям, які в сьогоднішніх складних умовах думають про книги для дітей, і привід замислитися, як треба посприяти, щоб українська книжка українською мовою мала пріоритет в українській державі, як її донести в глибинку. Досвід «Дня» став підтвердженням, що охочих допомогти долучатися дітям до літератури чимало.

На відвідувачів ярмарку чекатимуть відомі автори та художники, які розкажуть, як писати, читати та малювати книжки, книжкові конкурси, захоплюючі ігрові програми, автограф-сесії Ані Лорак, Лілії Подкопаєвої, Андрія Куркова та багато іншого. Ярмарок триватиме до 3 червня включно.

Юлія КАЦУН, «День»
Газета: