Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Діти сказали «Ні!» наркотикам

Своє ставлення до проблеми підлітки показали через малюнки, вірші та відеосюжети
20 червня, 2008 - 00:00
РОБОТА ВІКТОРІЇ КРАВЕЦЬ, ЩО НАВЧАЄТЬСЯ В ОЛЕКСАНДРІЙСЬКІЙ ШКОЛІ-ІНТЕРНАТІ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ВРАЗИЛА ЖУРІ НЕДИТЯЧОЮ ГЛИБИНОЮ І БОЛЕМ

Учора організатори Всеукраїнського літературно-художнього конкурсу «Я кажу «Ні!» наркотикам» розставили всі крапки над «і» — нагородили його переможців. Щоб взяти участь у конкурсі, дітям з різних куточків України треба було надіслати на адресу редакції журналу для тінейджерів «Пригоди» малюнки, колажі, аплікації, панно, стінгазети, відео-сюжети, вірші або казки. Основна вимога до дитячих матеріалів — висловлення своєї позиції щодо проблеми наркоманії. За півроку до редакції журналу надійшло понад три тисячі робіт. Журі визначило 19 найкращих, автори яких отримали цінні подарунки — комп’ютери та фотоапарати.

— Відповідно до віку всіх учасникiв конкурсу було поділено на дві категорії: 9—11 років та 12—15 років, — розповіла заступник директора зi зв’язкiв з громадськістю Групи компаній «Фокстрот» Людмила Лозова (компанія — одна з організаторів конкурсу). — Обираючи переможців, журі звертало увагу на оригінальність та глибину думок, які діти передавали через свою творчість. Але в цілому кожна робота свідчить, що наші діти виступають за майбутнє без жорстокості, самогубств та наркоманії. Свої почуття та думки вони виразили через такі прості гасла, як «Подумай про рідних», «Не вбивай» тощо.

Першу премію за літературно-художній твір отримали вихованки школи-інтернату з Черкащини — чотирикласниця Юлія Сидельникова та одинадцятикласниця Марія Карагодіна. Дівчата написали вірш «Молитва ненародженої дитини» — прохання малюка з утроби матері, аби вона кинула палити та колотися, адже дитя хоче народитися і жити здоровим. З іншого боку бачить проблему наркоманії 14 річний Ярослав Козачук. Він отримав першість у цій же номінації, але в іншій віковій категорії, за іронічну інтерпретацію казки «Колобок»: відомий казковий герой спечений не з борошна, а з порошку кокаїну. Проте усіх членів журі найбільше вразив колаж «Зробимо майбутнє кольоровим» Вікторії Кравець, що навчається в Олександрійській школі-інтернаті для дітей- сиріт. Як зазначає переможниця, через свої малюнки вона хотіла звернути увагу людей на те, як наркоманія підриває здоров’я людини, позбавляє друзів та руйнує родинне життя.

Усі роботи-переможниці будуть опубліковані на сторінках журналу «Пригоди».

Інна ФІЛІПЕНКО, фото Леоніда БАККА, «День»
Газета: