Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Для поцілунків - заключний кадр

3 жовтня, 1997 - 00:00

Матчі другого туру Ліги чемпіонів можна розділити на дві категорії. Перша категорія: боротьба точилася, як то кажуть, до останнього патрона, Друга категорія: остаточна перевага однієї з команд була помітною вже задовго до кінця матчу.

На жаль, київський поєдинок перекочував за останні дванадцять хвилин із другої категорії в першу. Ось стенограма забитих на НСК «Олімпійський» м'ячів: Сергій Ребров (4-та хв.); Андрій Шевченко (28-ма хв.) - Джон Бересфорд (78-ма хв. і 85-та). Так само напруженим був інший матч у групі «С» - між іспанською «Барселоною» та голландським ПСВ «Ейндховен». Двічі Луїс Енріке виводив каталонців уперед і двічі гості відігравалися. Відзначилися Жиль де Більде і Петер Меллер. Отже, 2:2.

Найцікавішим був поєдинок англійського та італійського чемпіонів (група «В»). «Манчестер Юнайтед» пропустив гол від «Ювентуса» вже на першій хвилині, коли відмінні індивідуальні якості продемонстрував Алессандро Дель П'єро. Це не знітило підопічних Алекса Фергюсона. Ще в першому таймі Тедді Шерінем зрівняв рахунок. Потім Пол Скоулз вивів «МЮ» вперед. Але основні події розгорнулися на «безрозмірній» 90-й хвилині. Спочатку валієць Райан Гіггз збільшив різницю, а потім французьский туринець Зінедін Зідан відмінним ударом зі штрафного знову скоротив різницю до мінімуму. 3:2 - закономірна і дуже важлива перемога манчестерців.

Бельгійський «Льєрс» і португальський «Спортинг» (група «F») обмінялися голами в заключні чотири хвилини. Тут нічия - 1:1. Узагалі, в останні сім хвилин на різних стадіонах було забито 9 м'ячів. Так підтвердилася стара футбольна істина: гра завершується тільки з фінальним свистком арбітра. Але в цій же групі маємо гучну перемогу французького чемпіона «Монако» з рахунком 4:0 над німецьким «Байєром» (Леверкузен). «Плюс чотири» вийшло й у Тронхеймі (група «D»), де «Русенборг» розгромив грецький «Олімпіакос» - 5:1.

Це розходиться з ретростатистикою норвезького клубу. На континенті він досі виграв 22 з 56 своїх матчів, а конкретно в Кубкові чемпіонів - 11 із 36 (м'ячі - 43:77). Однак настали нові часи. Маючи лише одного «легіонера» (цього хлопця з Гани ніхто, по суті, не знає), команда двох Нільсів - Еггена (головний тренер, йому 56) та на 12 років молодшого Скутле (президент) - спокійно обходиться «вікінгами». Підтверджуючи невипадковість торішнього виходу в «плей-офф». А от «Порту» багато в чому позбувся мрій про 1/4 фіналу, програвши вдома мадридському «Реалу» - 0:2 (мова теж про квартет «D»).

«Плюс два», в нинішніх лігових умовах, цілком оптимальний розрив. Навіщо ганятися за зайвим голом на межі авантюри, якщо твоя група грає в шість турів? Перебудуватися «ідеологічно» після багаторічних змагань з негайним вибуванням зумів, зокрема, дебютант суперліги турецький «Бешикташ». 3:1 - так він здолав у Стамбулі французького віце-чемпіона «ПСЖ» (це група «Е»). Віддзеркалилися ці цифри в Швеції, де «Гетеборг» поступився мюнхенській «Баварії» - 1:3.

Можна зрозуміти в уже згаданій групі «В» голландський «Фейєноорд», який зупинився «тільки» на 2:0 в Роттердамі зі словацьким «Кошице». Без проблем у групі «А» «Боруссія» (Дортмунд, Німеччина) обіграла «Спарту» (Прага, Чехія) - 4:1, а італійська «Парма» - турецький «Галатасарай» (Стамбул) - 2:0.

...Тим часом обговорюється формула Ліги чемпіонів наступного сезону. Новий проект передбачає замість шести груп по 4 команди створити чотири групи по 6. А щоб уникнути явного збільшення загальної кількості ігор, - проводити лише одну зустріч у кожній чвертьфінальній парі. На полі того із суперників, чиї групові показники будуть кращими. Якщо ідея стане діючим регламентом, фаворитам доведеться знову міняти технологію.

Петро МАРУСЕНКО, «День», Євген ЧОРНИЙ
Газета: