Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Добрі наміри» і «дорожня карта»: що переможе?

8 серпня, 2003 - 00:00

Мирні переговори між Ізраїлем та Палестиною в черговий раз під загрозою зриву. По-перше, палестинці висловили своє обурення будівництвом Ізраїлем так званої «стіни безпеки». А по-друге, їхнє невдоволення пов’язане зі звільненням лише 340 палестинських в’язнів. Учора перших звільнених відвезли автобусами на Західний берег ріки Йордан та в сектор Газа, де їх з нетерпінням очікували рідні та близькі. Колишні в’язні дякували Богу та цілували землю, однак заявляли, що їхнє щастя буде повним лише у разі звільнення усіх палестинців. Один із звільнених, член організації ХАМАС Мохамед Абу Дахер заявив, що акція звільнення — лише «великий трюк ізраїльських окупантів». Незадоволення палестинців пояснюється тим, що Ізраїль звільнив набагато менше в’язнів, ніж обіцяв минулого тижня. Тоді йшлося про більше ніж 540 чоловік. У в’язницях залишається майже 7 000 палестинців, серед них — і 320 тих, яких було затримано вже після оголошеного наприкінці червня радикальними угрупованнями припинення терористичної діяльності. Угруповання ХАМАС, «Ісламський джихад» та «Бригади мучеників Аль-Акси» вимагають звільнення всіх в’язнів, інакше вони погрожують перервати перемир’я. Палестинський прем’єр-міністр Махмуд Аббас вiдмовився у середу вiд переговорiв з прем’єром Ізраїлю Аріелем Шароном, вважаючи, як повідомляють агентства, що останні дії Ізраїлю не є достатніми для успішної реалізації «дорожньої карти».

Ізраїльтяни ж обурюються тим, що палестинців взагалі звільняють. Більшість із них було заарештовано за підозрою в участі у нелегальних військових формуваннях, інших — засуджено за різноманітні правопорушення, включно з носінням при собі вибухових речовин. До того ж ізраїльські урядовці зазначили, що згідно з планом «дорожня карта» Ізраїль взагалі не зобов’язаний звільняти палестинських в’язнів. Конфлікт загострюється і незмінним бажанням Ізраїлю будувати стіну захисту, проти чого виступають як Палестина, так і США. Вашингтон навіть погрожує скоротити фінансову допомогу Ізраїлю. Наскільки ця ситуація вплине на мирні переговори між Палестиною та Ізраїлем, чи існує ризик зриву цих переговорів — iз такими запитаннями «День» звернувся до радника посла Палестини в Україні пана Мусси Мобарека:

— За планом «дорожня карта», Ізраїль повинен звільнити усіх палестинських в’язнів. Однак він не виконує своїх зобов’язань повністю. До того ж особливим є підбір звільнених — жодного з важливих в’язнів Ізраїль не відпустив. Таким чином Шарон намагається піти на обман. Більше того, звільнивши 339 чоловік, він затримав останнім часом майже 800. Тому, якщо у Ізраїлю добрі наміри, то він повинен відпустити всіх в’язнів. Ми будемо цього домагатися. Але це не означає, що мирні переговори зірвуться. Зустріч прем’єр-міністрів була відкладена тимчасово через небажання повної співпраці з боку Ізраїлю. Але це не означає, що ми не хочемо говорити з Ізраїлем. Ніякого ризику для зриву переговорів немає, оскільки у палестинців добрі наміри — ми хочемо жити в мирі з Ізраїлем.

Віра КОВТИХА
Газета: