Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Донори радяться, але грошей не обіцяють

21 листопада, 1997 - 00:00

Учора в Нью-Йорку розпочалася зустріч країн-донорів щодо фінансування реконструкції об'єкту «Укриття» на Чорнобильській АЕС. За словами директора ЧАЕС Сергія Парашина, згадана зустріч є «конференцією для майбутнього», бо «прямого стосунку до сьогодення ця подія не має». Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, С.Парашин нагадав про те, що Україні раніше було надано Європейським Союзом грант $118 млн., завдяки чому об'єкт «Укриття» може підтримуватися у «відносно безпечному стані» протягом найближчих 3 - 4 років.

За словами директора ЧАЕС, програма робіт на об'єкті «Укриття» розрахована на 8 років. Країни Великої сімки заявили про намір надати для реалізації цієї програми $300 млн., а $50 млн. має вішукати Україна. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має визначити схему фінансування об'єкта країнами Великої сімки.

Щодо ролі ЄБРР у фінансуванні вітчизняної атомної енергетики, то вона не всіма сприймається однаково. Виступаючи днями в Києві на прес-конференції, міністр екологічної безпеки України Юрій Костенко різко критикував ЄБРР за тривалі зволікання стосовно надання Україні кредиту на добудову двох енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС.

Своє бачення проблеми виклав в інтерв'ю «Дню» представник ЄБРР в Україні Ярослав Кінах. За його словами, тепер ЄБРР аналізує проект добудови зазначених енергоблоків, виходячи при цьому із трьох основних принципів: об'єкт має бути безпечним, реалізація проекту повинна дати високі прибутки, до того ж треба переконатися, що атомний спосіб виробництва енергії є найдешевшим. Дотримання цих принципів вимагають акціонери банку.

На думку Я.Кінаха, в Україні існують великі потужності для виробництва неатомної енергії, але для більш ефективного використання вугілля чи газу поки що бракує високих технологій. Не зважаючи на те, що Україна імпортує багато природного газу, вона, як вважає Я.Кінах, зовсім не використовує парогазову технологію.

Ольга БУРДА
Газета: