Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Драйв на Дніпрі

В Україні вперше відбудеться чемпіонат світу-2008 із вейкбордингу
5 жовтня, 2007 - 00:00
ФОТО ГРИГОРІЯ СЛАБЕНКА

Одним з наймолодших видів водного спорту вважається вейкбординг — катання на дошках на воді. Молоді люди, що раніше займалися скейтбордом чи сноубордом, з легкістю переходять на цей вид спорту, адже лише замість земної поверхні трюки виконуються у водній акваторії на канатній дорозі. Чемпіонат саме з цього виду спорту й відбудеться в Україні наприкінці літа 2008 року. Тож наші спортсмени мають ще цілий водний сезон для підготовки.

— Шанс провести такий чемпіонат Україна отримала майже випадково, — розповів віце-президент Федерації вейкбордингу України Юрій Зозуля. — Дізнавшись, що Філіппінам відмовлено в організації Чемпіонату, Україна подала свою заявку на право провести ці змагання у себе. Приємно відзначити, що судді віддали перевагу Україні, хоч її конкурентами були США та Велика Британія, де подібні змагання вже відбувалися. Тому зараз експерти Міжнародної федерації водного спорту вивчають технічне оснащення водної акваторії Києва та інфраструктурні можливості міста. Таким чином, зараз починається нова епоха розвитку водного спорту в Україні. Адже у нас не лише створиться сучасна технічна база для підготовки спортсменів, а й з’явиться можливість для України заявити про себе, як про сильну суперницю у вейкбордингу, — підкреслив Юрій Зозуля.

Крім того, Україна має надзвичайно великий потенціал для проведення змагань з воднолижного спорту світового рівня. Окрім мальовничого водного ландшафту Києва та акваторії Дніпра, у місті діє воднолижна канатна дорога, яка з’явилася навесні цього року у парку «Дружба народів». За словами президента Міжнародної воднолижної федерації Куно Річарда, ця дорога повністю відповідає європейським стандартам. До того ж, її наявність зменшує витрати на проведення змагань та тренувань, оскільки не потребує використання катерів для пересування спортсменів. А розташування України практично в центрі Європи, на думку пана Річарда, можуть перетворити її на європейський осередок воднолижного спорту (водний комплекс Києва можуть використовувати як тренувальні базу не лише українські, а й зарубіжні спортсмени). Крім того, навесні в парку «Дружби народів» має з’явитися ще одна канатна дорога, яка необхідна для Чемпіонату-2008 (на ній одночасно зможе кататися 18 осіб, а на існуючій — лише 8).

За словами Юрія Зозулі, наразі вейкбордингом в Україні захоплюється близько 400 осіб. Але лише 80 з них мають той вік та підготовку, які необхідні для участі у міжнародних змаганнях. І щоб спортсмени активніше набирали форму, Федерація вейкбордингу в Україні постійно організовує для них змагання (одне з них відбулося за участю іноземних спортсменів).

— Отримавши найсучаснішу установку для воднолижного спорту, Київ матиме шанс відкрити у себе ще й новий вид атракціону, — запевнив представник Міжнародної воднолижної федерації Уве Гольдштайн. — Адже така споруда не має стояти без діла після проведення Чемпіонату, зрештою вона й коштує недешево — близько 300—400 тисяч доларів. На її основі можна відкрити зону активного відпочинку для молоді у літній та зимовий період. А це прекрасна альтернатива організації здорового дозвілля для молоді.

Повністю погоджується з іноземним експертом і радник Президента України Віталій Кличко. На його думку, у більшості людей відпочинок на воді асоціюється із питтям спиртних напоїв, смаженням шашликів тощо. А розвиток в Україні нового виду спорту докорінно змінює таке бачення активного відпочинку. Крім того, вейкбординг дає молодим людям унікальний шанс самоствердитися та проявити свої амбіції. А трансляція чемпіонату світу провідними українськими та зарубіжними каналами, за переконаннями Віталія Кличка, підніме популярність країни в очах світової громадськості.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: