Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Другий Мадрид»

Тероризм повертається в Європу
8 липня, 2005 - 00:00
ТРИВОГА У ЛОНДОНІ / УСЕ, ЩО ЛИШИЛОСЯ ВІД ДВОПОВЕРХОВОГО АВТОБУСА ПІСЛЯ ВИБУХУ

Повернення тероризму в Європу. Саме такі оцінки лунали вчора з приводу терористичних актів у Лондоні. Хто їх вчинив і навіщо? Офіційних відповідей на ці питання поки що немає, лише — версії. Так само було і в випадку з терактами у США 11 вересня 2001 року, коли їх організацію в перший день приписували усім, крім «Аль- Каїди». Так само сталося і в випадку з Мадридом, коли офіційні іспанські представники безпідставно спочатку назвали причетною до вибухів на залізниці 11 березня торік сепаратистську організацію ЕТА. Утім, у випадку з Лондоном теракти за своєю суттю були більш цинічними... Ані США, ані Іспанія не були готовими до терористичних актів хоча б із тої причини, що встановити тотальний контроль за всіма транспортними шляхами, підприємствами, великими бізнес-центрами — фізично неможливо. Особливо, коли ти цього не очікуєш. Американці не могли припустити (хоч зараз відомо, поодинокі дані про підготовку терактів переглядав навіть президент), що терористи відважаться провести теракт на території Сполучених Штатів. Іспанія ж стала першою європейською державою, яка постраждала від «новітнього» тероризму. Навряд чи Британія не готувалася до подібних інцидентів. Країна, яка найтісніше співпрацює зі Сполученими Штатами в боротьбі проти тероризму (чисельність її військ в Іраку, яка становить 10 тисяч чоловік, — досить значна), не могла не передбачити такої можливості. Тим більше безпекова готовність «номер один» в Британії була пов’язана (чи мала б бути?) з проведенням у ці дні в Шотландії саміту «вісімки».

Унаслідок семи вибухів у Лондоні, які сталися вчора вранці, щонайменше двоє людей загинуло і 150 отримало серйозні поранення. Такою була принаймні перша інформація про кількість жертв (деякі джерела повідомляли про 50 смертей). Вибухи відбулися на станціях Еджвер-роуд, Кінгс- кросс, Ліверпуль-стріт, Рассел-сквер, Олдгейт-іст і Мургейт. Це найбільш людні майданчики лондонського метрополітену, які обслуговують по кілька ліній метро і пов’язані з вокзалами. За інформацією британської поліції перший вибух стався о 8.49 за лондонським часом — у час пік, відтак всі станції і поїзди були переповнені. Окрім того, повідомлялося про вибух кількох двоповерхових автобусів, одного з них — на Рассел-сквер, у популярному туристичному районі. Відповідальність за теракти взяло на себе досі невідоме угруповання «Організація джихаду «Аль-Каїди» в Європі». У своїй заяві, розміщеній в інтернеті, організація погрожує подібними терактами Італії, Данії та всім іншим «країнам-хрестоносцям», чиї війська знаходяться в Іраку та Афганістані.

Рух метрополітену одразу ж після перших вибухів було повністю зупинено, пізніше припинився і наземний рух — основні магістралі перетворилися у суцільні пробки. Керівник лондонської поліції сер Ієн Блер запевнив, що ситуація під контролем — поліція працює за планом дій у надзвичайних ситуаціях, вжито всіх заходів для нормалізації ситуації в місті, однак багато закладів позакривали свої входи і виходи.

У зв’язку з терактами Тоні Блер терміново залишив засідання лідерів «вісімки», аби, за його словами, особисто вислухати звіти поліції та рятувальних служб. У своєму короткому виступі він назвав теракти «варварством» і наголосив, що вони свідчать про те, що «наша рішучість у захисті власних цінностей та шляху є вищою за їхню рішучість сіяти смерть і розруху серед невинних людей, аби впровадити екстремізм по всьому світі».

Світова громадськість швидко і однозначно відреагувала на події в Лондоні — терористичні атаки відкрито засудили провідні політики та дипломати. Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер висловив солідарність та співчуття британському народу і закликав всіх членів Альянсу об’єднатися у боротьбі з терором. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Дурау Баррозу назвав вибухи в Лондоні «атакою на демократію». Комісар Євросоюзу із питань правосуддя і безпеки Франко Фраттіні заявив, що серія вибухів у Британії свідчить про те, що «тероризм» повернувся до Європи. Французький уряд учора одразу ж провів негайне засідання для посилення заходів безпеки в своїй країні. Італійські парламентарії направили своїм британським колегам звернення з підтримкою. Теракти також засудив Папа Римський Бенедикт IV, назвавши ці атаки «нелюдськими». Натомість Міжнародний олімпійський комітет заявив, що він цілком упевнений в тому, що, незважаючи на теракти, британська влада зможе гарантувати безпеку проведення Олімпійських ігор у 2012 році.

Однак теракти та погрози терористів змусили керівництво багатьох країн негайно подбати про безпеку своїх співгромадян. Так, у Вашингтоні служби метрополітену одразу ж після повідомлень про перші вибухи посилили охорону і збільшили кількість поліцейських у підземці, закликавши пасажирів до пильності та обережності. Однак служби безпеки країни заявили, що не розробляють плану миттєвої готовності, оскільки поки що не мають інформації про будь-яку терористичну загрозу Сполученим Штатам. У Берліні система громадського транспорту задля перестороги також посилила систему безпеки, піднявши рівень стану готовності з «жовтого» до «зеленого», однак зазначила, що не має інформації про можливі атаки в німецькій столиці. Натомість у Франції рівень анти- терористичної готовності підняли до найвищого «червоного» рівня.

Причини терактів називалися найрізноманітніші. Більшість експертів схиляється до того, що основна причина — участь британських військових у стабілізації Іраку. Для того ж, щоб привернути більшу увагу з боку громадськості, теракти було здійснено саме в день проведення саміту «вісімки». Утім, не виключено, що сьогодні почуємо нові версії того, що сталося...

ДО РЕЧІ

Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття прем’єр-міністру Великої Британії Тоні Блеру у зв’язку із загибеллю людей у результаті вибухів у Лондоні. Про це вчора повідомила прес-служба глави держави. «Від імені всіх громадян України висловлюю щире співчуття британським громадянам, родичам загиблих. Ми бажаємо якнайшвидшого видужання пораненим», — сказав він. При цьому Ющенко наголосив, що всі країни повинні об’єднати зусилля навколо боротьби з тероризмом — «одним із головних викликів ХХI століття». Президент доручив Міністерству закордонних справ і Посольству України у Великій Британії якнайшвидше надати інформацію про те, чи немає серед потерпілих у Лондоні українських громадян. Тим часом, як повідомив заступник начальника прес-служби МЗС України Дмитро Свистков, учора до полудня інформація про наявність громадян України серед потерпілих від вибуху в лондонському метрополітені була відсутня.

Віра КОВТИХА, «День». Фото Рейтер
Газета: