Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Двадцять життів «Тев’є-Тевеля»

Сьогодні легендарна вистава Театру ім. І. Франка відзначає ювілей
23 грудня, 2009 - 00:00
ВИСТАВА «ТЕВ’Є-ТЕВЕЛЬ» УЧИТЬ МУДРОСТІ ТА ТЕРПІННЯ, ВОНА ПІДКОРЮЄ ГРАНИЧНОЮ ЩИРІСТЮ, ЛЮДЯНІСТЮ ТА ПРИГОЛОМШЛИВОЮ ГРОЮ АКТОРА ВІД БОГА — БОГДАНА СТУПКИ / ФОТО З АРХІВУ ТЕАТРУ ІМ. І. ФРАНКА

Важко повірити, що в афіші театру постановка «прописалася» два десятиріччя тому. Здається, лише вчора відбулася прем’єра п’єси Григорія Горіна за «Тев’є-молочником» Шолом-Алейхема. Втім, і сьогодні глядачі штурмують каси, а зайвий квиток запитують іще в метро. Ця вистава поєднала всі театральні компоненти: драматургічний матеріал, режисуру, акторську майстерність і сценографічне рішення. Над її створенням працювали майстри, які досконало розуміли театр і нескінченно були віддані йому: режисер Сергій Данченко, сценограф Данило Лідер, балетмейстер Борис Каменькович. Вистава «Тев’є-Тевель» навчає мудрості й терпіння, вона підкорює надзвичайною щирістю, людяністю та приголомшливою грою актора від Бога — Богдана Ступки. Його Тев’є — уособлення вічних прагнень людини, яка свято вірить, що життя має бути підпорядковане вищому сенсу; його розум, гумор, безпосередність нагадують героїв народного епосу. Ступка належить до тих акторів, які створюють на сцені особливу ауру, і глядачі забувають, що перед ним герой п’єси, співпереживаючи і вбираючи кожне слово й жест.

Вистава «Тев’є-Тевель» представляла українське сценічне мистецтво на багатьох театральних фестивалях і форумах: «Березіль» (Україна), «Театральні зірки Росії», I Міжнародний фестиваль ім. А. Чехова (Росія, Москва), IV Міжнародний фестиваль мистецтв імені Соломона Міхоелса, Всеросійський фестиваль «Театр Григорія Горіна». Постановники «Тев’є-Тевеля» удостоєні Шевченківської премії. З цією виставою франківці гастролювали не лише Україною, але й у Росії, Німеччині, Польщі, тричі перелітали через океан до США, де з тріумфом «Тев’є-Тевель» пройшов у містах Нью-Йорк, Чикаго та Філадельфія. Незабутніми стали покази вистави у нью-йоркському театрі «Міленіум», коли акторів вітала онука Шолом-Алейхема, відома письменниця Белл Кауфман, котра назвала Богдана Ступку «найкращим Тев’є-молочником». Слід зазначити, що за двадцять років кілька поколінь глядачів і акторів-франківців виросло на цій постановці, та всі ці роки незмінним виконавцем ролі Тев’є залишається Богдан Сильвестрович Ступка. І щоразу публіка у фіналі не може стримати сліз. Критики порівнювали Ступку з видатними акторами ХХ сторіччя — Полом Скофілдом і Соломоном Міхоелсом, а 2004 року, після 300-го показу вистави «Тев’є-Тевель», актор був удостоєний титулу «Жива легенда».

Наталія ПОНОМАРЕНКО
Газета: