Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Енергоатом» вичерпав запаси ядерного пального

16 липня, 1999 - 00:00

Питання забезпечення АЕС України російським ядерним паливом вирішено частково, а його поставки затримуються. Як відзначив перший віце-прем'єр України Володимир Куратченко на зустрічі з міськими головами у вівторок в Києві, попри відпрацьований механізм постачання палива та визначення джерел розрахунків за нього, Міненерго затримується з транспортуванням свіжого ядерного палива з Росії.

Цього року Україна вперше за роки незалежності закуповує в Росії ядерне паливо і сплачує за зберігання відпрацьованого. До цього паливо постачалося як компенсація за ядерні боєголовки стратегічних ракет, що вивозилися з України до Російської Федерації. Цього тижня на атомних електростанціях України працювала лише половина енергоблоків iз встановлених 14. Проблема у тому, що частина блоків не виводиться з планових ремонтів саме внаслідок відсутності палива для завантаження. Близько 18 тисяч споживачів України «відрізані» від електромережі внаслідок неплатежів, а максимум відключень енергетики обіцяють найближчим часом. Коментуючи цю ситуацію, віце-президент Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Віссаріон Кім зазначив, що до кінця року запаси палива на АЕС будуть цiлком вичерпані. Планувалося, що протягом 1999 року на українські атомні станції надійде паливо на $300 млн, однак від початку року ці обсяги виконано приблизно на $30 млн. «У серпні минулого року ціни змінилися таким чином, що було втрачено баланс між Україною та Росією. Це значно ускладнило розрахунки», — повідомив В.Кім. Вiн вважає проблему, що виникла на українських АЕС, не політичною, а, швидше, кон'юнктурною. На його думку, є певні сили, які бажали б усунути з енергоринку компанію «Енергоатом». Водночас міністр енергетики України Іван Плачков не погоджується з тим, що на атомних станціях немає палива. «Я не можу погодитися, що АЕС забезпечені паливом лише на 1/10 частину, — сказав він на прес-конференції в Києві. — Сьогодні розроблені чіткі схеми поставок ядерного палива. Немає сумніву в тому, що АЕС будуть забезпечені у повному обсязі для роботи під час опалювального сезону».

ДО РЕЧІ

Як повідомив кореспондентові Олександру МІХЕЛЬСОНУ директор МЦ «Енергетика й інформація» Сергій Парашин, в Україні 43% енергії, що споживається, виробляється атомними електростанціями, 52% — тепловими й 5% — гідроелектростанціями. Усе пальне для АЕС імпортується, що коштує державі близько $300 млн. у поточному році; імпорт нафтогазових продуктів і вугілля, необхідних цього року для роботи теплових електростанцій, коштуватиме близько $1.600 млн. Сергій Парашин переконаний, що Україні доцільніше купувати ядерне пальне, щоб максимально забезпечити роботу АЕС, однак у паливно-енергетичному комплексі країни відбуваються процеси, «що зсувають» пріоритети у бік закупівлі пального для ТЕС, на шкоду забезпеченню ядерним пальним. Питання про можливу наявність «нафтогазового лобі» у діючої влади пан Парашин коментувати відмовився, заявивши, що далеко не все в цьому питанні йому відомо.

Щодо думки віце-президента «Енергоатому» про сили, які прагнуть «повалити» цю компанію, Сергій Костянтинович заявив: «Усунути «Енергоатом» неможливо — це все одно, що усунути атомну енергетику України».

Анатолій ОCАДЧИЙ, Центр журналістських досліджень
Газета: