Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

FEMEN і духовна криза

27 липня, 2012 - 00:00
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ FEMEN

Учора, як і очікувалося, Патріархові Кирилу влаштували в Києві особливий прийом. Оскільки Окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення будь-яких акцій у поблизу Лаври та на Європейській площі, де мали проходити заходи за участі Кирила, активісти «Свободи» рушили на Адміністрацію Президента із гаслами «Геть московських окупантів», «За єдину помісну православну церкву з центром у Києві», «Геть московського попа-колонізатора».

Але мітинг свободівців, можна сказати, минув непоміченим у порівнянні із черговим вибриком руху FEMEN. За численні години приїзд глави РПЦ до Києва — по суті, малозначий для провідних інформагенцій, став однією із топ-подій дня.

Під час урочистого моменту зустрічі Патріарха Московського і всієї Русі в аеропорту «Бориспіль», традиційно напівоголена активістка вибігла до священнослужителя із криками «Изыди вон!». На спині протестувальниці був напис «Kill Kirill». Охорона зреагувала миттєво — FEMENку силоміць відвели до приміщення аеропорту. Як повідомив УНІАН із посиланням на ГУ МВС України в Київській області, після інциденту дівчину було доставлено до лінійного відділення міліції аеропорту «Бориспіль» для складання адміністративного протоколу за статтею 173 (дрібне хуліганство), рішення про відповідальність за яким винесе суд.

Сам Патріарх на інцидент не відреагував. Щоправда, пізніше у мережі з’явився коментар Голови його прес-служби диякона Олександра Волкова. «Подібні випадки жодним чином не накладають тінь на візит предстоятеля, а лише говорять про дуже глибоку духовну кризу в певних прошарках суспільства», — повідомив він.

Не маємо звички підписуватися під словами прес-служби патріарха РПЦ, але акція FEMEN, окрім глави РПЦ та його оточення, зачіпає ще й наших співвітчизників — численних прихожан УПЦ. Тому заява прес-служби патріарха щодо духовної кризи не позбавлена сенсу. Але. Проблема значно глибша. І коріння її криється не в «гріховності» громадських рухів на кшталт FEMEN або Pussy Riot (учасниці якої н перший місяць відсиджують у російській в’язниці), а в глибокій духовній кризі самої православної церкви. Дослідники соціокультурних та релігійних процесів, зокрема Оксана Пахльовська, небезпідставно стверджують, що російське православ’я нині протистоїть самому християнству — як принципу, що ліг в основу сучасного образу Європи. І це — виклик як для України, так і — навіть більшою мірою — для Росії...

Принаймні, жодному іншому із 12 церковних ієрархів, що прибувають в ці дні до Києва на відзначення 20-ліття предстоятельського служіння Блаженнішого Володимира, такого прийому не влаштовують.

Анна ЧЕРЕВКО, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: