Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Флюгер розвернуло на Захід

Напередодні Центральноєвропейського саміту Кучма став на «європейський шлях»
14 травня, 1999 - 00:00

Реанімувати західний напрямок «багатовекторної» української зовнішньої політики має VI зустріч президентів держав Центральної Європи, яка розпочинається сьогодні у Львові. Наші найближчі й трохи дальші сусіди на Заході виразно побоюються, що під впливом останніх подій на Балканах і антизахідних настроїв, які захлеснули нині Росію й, певною мірою, нашу країну, Україна з її унікальним геостратегічним положенням може зробити поворот у політиці — наслідуючи далі не стільки Польщу, скільки Білорусь.

Хоча підтримка України, але на чолі з Кучмою, центральноєвропейськими країнами (а у Львові зберуться президенти не лише Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словенії, але й голови Австрії, Італії та Німеччини) може мати зворотній ефект: лише дискредитувати в очах багатьох українців той самий «західний вектор», що його Кучма обстоює на словах.

«Я впевнений, що Україна має йти європейським шляхом, а зміна Президента — це зміна політичного курсу. Я не маю права цього допускати», — виголосив вчора Леонід Кучма у Львівському університеті. Схоже, іміджмейкери Президента намагаються переконати в тому, що «президентів на виборах не міняють», не лише українських виборців та західних спостерігачів, але й самого Леоніда Даниловича.

Однак серед львів'ян, які завжди вважали себе європейцями, ця заява бурхливих овацій не викликала, повідомляє кореспондент «Дня» Олександр СИРЦОВ. Захід же починає усвідомлювати, що він сам створив Кучмі імідж реформатора, а тепер не знає, що робити з тим іміджем і з самим «великим реформатором», який «єдиний може врятувати Україну від лівої загрози», стверджують відомі західні політологи, наприклад, Андрес Ослунд.

Тим часом у Львові вжито безпрецедентних заходів безпеки, заборонено будь-які демонстрації та мітинги. Як повідомили кореспондентові «Дня» Миколі САВЕЛЬЄВУ, в приміщенні Львівського управління СБУ в дні проведення саміту діятиме штаб, котрий керуватиме діями усіх силових структур, які охоронятимуть президентів європейських держав. До Львова прибуває понад 100 особистих охоронців дев'яти президентів.

На прохання Львівської облдержадміністрації, футбольний матч між львівськими «Карпатами» і дніпропетровським «Дніпром», що був запланований на 14 травня, перенесено. Пояснення банальне — великі скупчення любителів футболу заважатимуть дев'ятьом президентам насолоджуватися красою Львова. Якщо до цього додати ще й закриття на дві доби центру міста для громадського транспорту, то слід визнати, що нормальний ритм життя Львова порушено.

«Саміт допоможе нашому руху до Європи, — cказав корреспонденту «Дня» Олександрові СИРЦОВУ ректор Львівського інституту фізкультури Мирослав Герцик. — Зрештою, куди ж нам іще рухатись — в Азії ми вже були, в Африку якось не випадає».

«Треба враховувати, що принаймні зовні місто покращало, і вже це свідчить про доцільність саміту, — вважає провідний спеціаліст оргвідділу Львівської облдержадміністрації Роман Балух. — Також добре, що ми йдемо в Європу, хоча про наш вступ у НАТО ще рано говорити. Стосовно саміту — справа в тому, що він є неформальним, отож якихось серйозних справ на ньому не буде вирішено».

Роман Горак, письменник, відомий дослідник життя і творчості Івана Франка, сказав кореспондентові «Дня» Ярині КОВАЛЬ : «Чого очікую? Передусім змін на краще стосовно культури. Адже коли нині представляють у Львові державу на такому високому рівні, то передусім її представляють культурою. Отже, не виключено, цей саміт дасть можливість усвідомити всім, починаючи від начальників жеків, що саме культурні заклади та осередки (котрі найбільше потерпають від байдужості та черствості чиновників) репрезентують обличчя держави. І що дбати про них треба не лише в екстремальних ситуаціях. Принаймні дуже хочу вірити, що це усвідомлення до місцевих клерків таки прийде. Оце й буде реальний результат від нинішньої події».

А в Михайла Барбара, соліста групи «Мертвий півень», більш приземлена думка щодо саміту: «Вважаю, те, що саміт міг дати, він уже, ще не розпочавшись, дав — Львів став виглядати краще. Потім — у місті відчутно збільшилася кількість туристів, а це хороша ознака. Але особисто мені до зустрічі президентів абсолютно байдуже».

Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День»
Газета: