Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Генпрокуратура збирається затримати Миколу Мельниченка

25 січня, 2002 - 00:00

Генеральна прокуратура України збирається затримати екс-майора Миколу Мельниченка у разі його повернення до України як до отримання депутатського мандата, так і після закінчення термiну його повноважень, якщо його оберуть до Верховної Ради, повідомив у інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна заступник Генерального прокурора країни Олексій Баганець. Він нагадав, що в Україні стосовно М.Мельниченка порушена і розслідується кримiнальна справа. «Екс- майор звинувачується у здійсненні двох тяжких злочинів — перевищенні влади і службових повноважень та розголошуванні державної таємниці», — зазначив О.Баганець. (Новий Кримінальний кодекс України передбачає покарання позбавленням волі від 7 до 10 років за перший злочин та від 5 до 8 років позбавлення волі — за другий. — Ред. ). М.Мельниченко також звинувачується у підробці документів.

Заступник Генпрокурора відзначив, що «у разі появи М.Мельниченка в Україні вживатимуться передбачені законом заходи до осіб, стосовно яких порушено кримiнальну справу, винесено постанову про притягнення як обвинуваченого, та які перебувають у розшуку». «М.Мельниченка буде затримано, після чого йому пред’являть обвинувачення, проведуть розслідування, і у разі наявності достатніх доказів провини його справу буде направлено до суду», — підкреслив О.Баганець. У разі обрання М.Мельниченка народним депутатом, Генпрокуратура «вчинить відповідно до закону». «Ми звернемося до Верховної Ради з поданням про згоду на притягнення його до кримiнальної відповідальності», — повідомив заступник Генпрокурора. Відповідаючи на запитання, чи буде розслідуватися кримiнальна справа, якщо парламент не дасть згоди на притягнення М.Мельниченка до кримiнальної відповідальності, О.Баганець зазначив, що прокуратура «буде вимушена припинити слідство у справі, якщо на той час усі необхідні слідчі дії будуть виконані, і чекати або згоди Верховної Ради, або закінчення депутатських повноважень М.Мельниченка». «Через чотири роки ми вчинимо відповідно до закону — будемо вирішувати питання про притягнення його до кримiнальної відповідальності», — підкреслив заступник Генпрокурора. Він уточнив, що термін давності, згідно з яким можливе закриття цієї кримiнальної справи, закінчиться тільки у 2010 році.

Як повідомлялося раніше, лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив про намір М.Мельниченка прибути до України у березні після реєстрації його кандидатом у народні депутати за партійним списком Соцпартії України. 12 січня з’їзд СПУ затвердив виборчий список партії, в якому М.Мельниченко знаходиться під 15-м номером.

Газета: