Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Генпрокурор звітуватиме депутатам у лютому

9 лютого, 2001 - 00:00

Вчора Верховна Рада України внесла до порядку денного своєї роботи на лютий питання про звіт Генерального прокурора Михайла Потебенька. Дату звіту повинна визначити узгоджувальна рада.

Між тим народний депутат Сергій Головатий на вчорашній прес-конференції у ВР сказав, що він передав у Міжнародний інститут преси у Відні оригінали записів, здійснених колишнім майором СБУ Миколою Мельниченком. Сергій Головатий продемонстрував журналістам акт передачi матеріалів та копію квитка до Відня. Одночасно з цим ті ж матеріали, також у повному обсязі, отримала і Тимчасова слідча комісія. Народні депутати Тарас Чорновіл та Олександр Турчинов, чиї розмови з Президентом фігурують у записах, прослухали ці записи і визнали їх правдивими.

Щодо генетичної експертизи у Німеччині, то вона поки що триває. За словами Сергія Головатого, він, після спілкування з німецькими експертами, піддає сумніву результати генетичної експертизи, які повідомив Генеральний прокурор України Михайло Потебенько, через те що така експертиза триває довше, ніж це було в Україні.

У свою чергу, Генеральна прокуратура України напередодні, за повідомленням Інтерфакс-Україна, допитала народного депутата Тараса Чорновола у зв'язку з тим, що він пізнав свій голос на записах, буцімто зроблених майором безпеки запасу Миколою Мельниченком у кабінеті Президента України. Про це на прес-конференції в середу повідомив заступник Генерального прокурора України Олексій Баганець. За його словами, під час допиту відібрано зразок голосу Т.Чорновола, і надалі буде призначено експертизу. Заступник Генпрокурора повідомив, що в четвер до Генпрокуратури викликано голову Державної податкової адміністрації України Миколу Азарова. Найближчим часом також буде допитаний голова Служби безпеки України Леонід Деркач. Як повідомлялося, при обшуку у братів Рудьковських, один з яких — Микола — є помічником народного депутата-соціаліста, раніше були виявлені комп'ютерні диски, на яких записано близько 20 годин розмов Президента та інших посадових осіб. «Президент не виключає, що такі розмови були», — сказав він. О.Баганець також підтвердив позицію Генпрокуратури про те, що розмови в кабінеті Президента записувалися. «Ми впевнені, що кабінет прослуховувався», — сказав заступник Генпрокурора. При цьому він підкреслив, що «стверджувати категорично» цього не можна, позаяк на сьогоднішній день немає доказів.

На даний час роздруковано 22 файли з комп'ютера Рудьковських. «Серед них є й однакові за змістом, але різні за тривалістю», — сказав він. Слідство буде також з'ясовувати, які слова були вмонтовані в обнародувані раніше аудіозаписи.

Як повідомило агентство УНІАН, кримінальну справу за фактом прослуховування кабінету Президента України, можливо, буде порушено ще до кінця лютого, повідомив О.Баганець. З його слів, кримінальну справу буде порушено після того, як експерти, взявши зразки голосу народних депутатів Олександра Турчинова і Тараса Чорновола, підтвердять відповідність їхнiм голосам, записаним майором безпеки запасу Миколою Мельниченком. За словами О.Баганця, після здійснення необхідних слідчих дій, очевидно, проти М.Мельниченка, який стверджує, що проводив такі записи в кабінеті Президента, буде порушено кримінальну справу за ст. 166 ч. 2 Карного кодексу України (перевищення службових повноважень). За цим обвинуваченням ККУ передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

Лілія БРУДНИЦЬКА для «Дня»
Газета: