Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гранатою по "Жигулях"

10 червня, 1997 - 00:00

Близько другої години в ніч на суботу в Луганську були розстріляні місцевий бізнесмен, 32-річний керівник багатопрофільної фірми "Імперіал-бізнес" Валерій Доброславський та кілька його знайомих. За всіма ознаками це було класичне вбивство на замовлення.

Напад було вчинено на перехресті вулиць імені 26 бакинських комісарів та Будьонного поблизу кафе "Чорний кіт". За попередніми даними, автомашини "Жигулі" й "Тойота", в яких їхали В. Доброславський та його знайомі, були обстріляні з гранатомета РПГ-26 й автоматів Калашникова. Сам В. Доброславський та двоє його супутників загинули, ще чотирьох госпіталізовано до різних лікарень міста.

За останній рік це найзухваліше вбивство в Луганську, яке відразу набуло неабиякого громадського резонансу. В. Доброславський, більше відомий обивателям за прізвиськом "Доброслав", був одним із найвпливовіших бізнесменів Луганщини. З його особою пов`язано безліч чуток. За деякими з них, і досить-таки стійкими, загиблий мав, начебто, кримінальне минуле. Втім, на відміну від злих язиків, правоохоронні органи були стриманішими, і таких припущень офіційно не підтверджували.

Очолювана покійним фірма "Імперіал-бізнес" займається найрізноманітнішими видами комерційної діяльності. Останнім часом Доброславський робив серйозні заявки на участь у громадсько-політичному житті Луганська й області. За його ініціативою з метою "всебічного розвитку нового покоління" було створено Асоціацію молодіжного співробітництва "XXI вік". Опікував він і місцеву газету "Луганск-ХХІ век". Фірма "Імперіал-бізнес" протягом кількох років влаштувала в Луганську безліч концертів з участю зірок вітчизняної та зарубіжної естради (на 12 червня було заплановано зустріч луганчан із групою "Іванушки-інтернешнл"). У місцевих владних та ділових колах стверджували, що В. Доброславський збирається не залишатися осторонь і від виборів 1998 року, намагаючись вийти на широку громадсько-політичну арену. Слідством розробляються найрізноманітніші версії вбивства бізнесмена - до розподілу економічних та політичних сфер впливу включно. У цій ситуації громадськість схиляється до думки: у Луганську це не останні постріли й вибухи.

Сергій ШТАНЬКО, "День"
Газета: