Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гряде «бабаїзація» літератури

В Україні проводиться конкурс гостросюжетного роману
12 лютого, 1999 - 00:00

277 романів «низьких» жанрів — детективів, трилерів, фентезі, любовних — було прислано на конкурс «Золотий Бабай», покликаний, за задумом його організаторів, «створити кумирів популярної української літератури».

Кількість претендентів, які домагалися цього статусу, вражає. Загальна вага присланих ними рукописів, як педантично зазначено було на прес-конференції у Спілці письменників України, присвяченій підведенню підсумків першого етапу конкурсу, становить 154 кг. На щастя, журі, очолюваному Павлом Загребельним, доведеться перелопатити лише частину цього «кримінального чтива», прискіпливо відібраного експертами конкурсу, а саме — 26 романів, серед яких, можливо, знайдуться твори українських марініних і абдулаєвих, які, нарешті, потіснять російську гостросюжетну макулатуру на українському читацькому ринку.

Принаймні навіть назви посягаючих на «Бабая» (оригінальну статуетку на постаменті у вигляді товстелезного манускрипту роботи скульптора Олександра Мороза) і приз у 7 тис. грн. «гостросюжетних творів» на кшталт «Мертвої крові», «Входу в пекло» чи «Хтивої містерії бізнесу» обіцяють їм удачливу кар'єру у вигляді невибагливих покет-буків, гідних продажу у вагонах електричок німими баригами, котрі раніше промишляли календариками з пишногрудими оголеними красунями, збірками гороскопів і містичними брошурками.

Василь ЛЬЄ, «День»
Газета: