Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гуцули зібрались на міжнародний фестиваль

13 серпня, 2004 - 00:00

У мальовничому гірському селищі Путила на Буковині відбувся 14-й Міжнародний гуцульський фестиваль. У цьому році його проведення співпало із відзначенням 170-ї річниці від дня народження Юрія Федьковича.

Розпочався він святковою ходою учасників та гостей фестивалю вулицями селища та відкриттям пам’ятника Ю.Федьковичу на його центральній площі. Святкового настрою не зіпсувала навіть дощова погода — численні колективи-учасники, а також гості, які приїхали долучитись до неповторного гуцульського колориту, відпочити на лоні природи, зібрати чи прикупити грибів, не були розчаровані. Два дні на Центральному стадіоні, площах і вулицях селища лунали запальні пісні й танці, були представлені твори декоративно-прикладного мистецтва, данину пам’яті Юрію Федьковичу віддали в його садибі на літературно- мистецькому святі «Шовкова косиця». У рамках фестивалю було проведено також Міжнародну науково-практичну конференцію, де обговорювались стан, проблеми та перспективи збереження регіональної самобутності Гуцульщини в сучасних умовах.

Безперечний інтерес викликала дараба на річці Путилці. Останній раз деревину сплавляли річкою ще в кінці 70-х років минулого століття, і ось тепер майстри давньої гуцульської професії пригадали свій фах.

Наталія ЖИТАРЮК, Чернівці
Газета: