Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Холодний душ із бюджетних дірок

19 серпня, 1997 - 00:00

Не виключено, що населення міст України, яке доволі справно платить за газ, може постраждати через борги бюджету газопостачальним підприємствам.

Початок колізії пов'язаний з ухвалою постанови Кабміну від 6 червня № 538, після чого почалося масове відключення від газоспоживання підприємств-боржників. А серед них одна з провідних категорій - опалювальні котельні, які постачають теплом і гарячою водою житлові будинки.

Проте лазень у місті майже не залишилося, і люди почали гріти воду на газових плитах. У результаті різко зросло споживання газу. Причому використовується він практично безплатно, оскільки норми для квартир із централізованим водопостачанням, але без газових лічильників не розраховані на таку природну винахідливість. З людини беруть за користування газовою плитою 0,13 грн. за 1 кубометр газу, маючи норму споживання за місяць 9,8 куб. метра. Отже, родина із трьох осіб платить за газ 3 грн. 82 коп.

У будинках, де немає централізованого гарячого водопостачання, така сама сім'я згідно з нормами має платити 7 грн. 14 коп.

Як бути? Виявляється, все просто. Нікого не цікавить, чи платите ви особисто за газ чи ні. Але якщо вам відключили централізоване гаряче водопостачання, то й за газ доведеться платити за більшою нормою, тобто не за 9,8 куб. метра, а за 18,3 куб. метра. Має ж хтось оплачувати збільшені витрати газу!

Такий проект розглядається сьогодні в Кабміні. І характерно, що ініціатором розв'язання цього питання в такому ключі виступила Харківська облдержадміністрація, яка загрузла в газових боргах і, очевидно, вирішила вилізти з них на плечах багатостраждального населення. Якщо безпосередньо його борги за газ на 10 липня становили в області 29,2 млн. грн., то бюджет області був винен за свої організації, а також за пільги, субсидії та дотації близько 53,3 млн. грн.

Безперечно, за газ треба платити. Але чому крайнім може й цього разу виявитися населення, яке вирішило перед початком навчального року вимити нарешті дітей у теплій воді? А втім, нагадаємо, поки що йдеться лише про проект. Чи вистачить у Кабміну мудрості його відхилити?

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, "День"
Газета: