Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ХРОНІКА ПОДІЙ

14 січня, 2000 - 00:00

Виконуючи прохання Європейського Суду з прав людини, коаліційний уряд Туреччини вирішив відкласти виконання смертного вироку лідерові курдських сепаратистів Абдулі Оджалану. Раніше права Партія націоналістичної дії виступала проти відстрочки страти. Однак прем'єр-міністрові країни Бюленту Еджевіту вдалося переконати цю партію, що Анкара порушить міжнародні зобов'язання, якщо виконає вирок ще до розгляду скарги Оджалана до Європейського Суду. В той же час турецький прем'єр попередив, що страта відбудеться негайно, якщо курдські сепаратисти спробують «використати цей процес на шкоду вищим інтересам держави».

Пхеньян звинувачує США у приховуванні масових убивств

Північна Корея обвинуватила США в приховуванні масового знищення американськими солдатами біженців під час Корейської війни 1950-1953 років. Так Пхеньян відреагував на заяву військового міністра США Луїса Калдера, що Вашингтон не розслідуватиме «кожну перестрілку, кожну битву» тієї війни. «Тарабарщина дядька Сема є вершиною нахабства», — так позицію США прокоментувала «Родонь Сінмун», газета правлячої Робітничої партії Північної Кореї. Нині Сполучені Штати перевіряють, чи справді американські війська вбили сот

Саддам наказав ветеранам написати підручник

ні біженців у північнокорейському селі Ноганрі в липні 1950 року.

Президент Іраку Саддам Хуссейн віддав розпорядження організувати конкурс на найкращий підручник з військової тактики, який служитиме для майбутніх поколінь. За словами міністра оборони Іраку генерала Султана Хашима Ахмеда, Хусейн хоче тим самим заохотити колишніх бійців написати мемуари «про визвольні війни». За останні два десятиліття Ірак вів виснажливу війну із Іраном, що тривала від 1980 до 1988 року, а 1991 року очолювані США багатонаціональні сили викинули іракські війська із Кувейту, який

У Китаї покарано 27 газет

сім місяців перебував під окупацією Багдада.

Державний комітет у справах преси й публікацій КНР оголосив про покарання 27 газет, які порушували закони, що регулюють діяльність преси, чи друкували вигадані або ж сенсаційні історії. У Китаї виходить 2160 газет тиражем 26 млн. примірників. А за інформацією гонконзької правозахисної групи китайський уряд планує в першому півріччі закрити 200 газет, аби посилити контроль компартії над громадською думкою. У листопаді влада закрила деякі газети, які, на противагу офіційним виданням, стали дуже популярними, даючи інформацію про злочинність, поточні події та розваги.

Кадрові зміни — тільки адміністративна реформа?

Відставка з поста посла України в США Олександра Бутейка ніяк не пов'язана з виборами Президента, заявив заступник глави адміністрації Президента, його прес-секретар Олександр Мартиненко. Кадрові зміни в міністерствах і відомствах потрібно розглядати як адміністративну реформу, підкреслив він. Свого часу, повiдомляє Iнтерфакс-Україна, американська преса пов'язала кадрові перестановки в консульствах України у США із тим, що на виборчих дільницях на території дипмісій у першому турі президентських виборів найбільшу кількість голосів отримав Євген Марчук.

За матерiалами агентств АП та Iнтерфакс

Газета: