Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ХРОНІКА ПОДІЙ

7 травня, 1999 - 00:00

Конференцiя Вiнницької обласної органiзацiї об'єднання «Злагода», що вiдбулася 3 травня, не засвiдчила бажаної одностайностi в пiдтримцi кандидатури Леонiда Кучми на наступних виборах. Явним дисонансом до дифiрамбiв нинiшньому Президентовi прозвучав виступ голови конгресу української iнтелiгенцiї Вiнниччини письменника Василя Кобця, який прямо висловив своє незадоволення ним: — Якщо Кучма хоче стати президентом ще раз, то вiн повинен збагнути глибини й висоти нацiонального призначення цiєї держави й народу, зрозумiти душу цього народу. Вiн повинен дорости до такого президента, якого ми хочемо бачити в майбутньому. Василь Кобець вважає, що «Злагода» не повинна зациклюватися на однiй людинi, а пiдтримати для початку трьох претендентiв із тим, щоб остаточно визначитись у вереснi. У цiй трiйцi голова КУIВ хотiв би бачити — крiм Леоніда Кучми — Євгена Марчука та Геннадiя Удовенка, повiдомляє кореспондент «Дня» Вiктор МЕЛЬНИК.

Чи буде доступним український підручник?

Кабiнет Мiнiстрiв України скасував постанову, яка передбачала перехiд з 1 сiчня 1999 року на вiльний продаж пiдручникiв для учнiв загальноосвiтнiх та професiйно-технiчних навчальних закладiв. Натомість Мiнiстерству фiнансiв доручено забезпечити безперебiйне фiнансування робіт із видання пiдручникiв на 1999 — 2000 навчальний рiк із державного бюджету. Новою постановою Кабмін встановив, що в загальноосвiтнiх школах можуть використовуватися лише рекомендованi Мiнiстерством освiти пiдручники i навчальнi посiбники, якi учнi повиннi, як i ранiше, отримувати у шкiльних бiблiотеках за плату в розмiрi 20% їхньої вартостi за кожен навчальний рiк. «Враховуючи таку заборгованість із виплат заробітної плати, пенсій, я не вірю, що на видання підручників буде перерахована значна сума. Думаю, що дефіцит освітньої літератури у школах неминучий», — сказав «Дню» заввідділом комплектування бібліотечних фондів України Олексій Штойко. «Ми вже цілий рік чекаємо коштів, — зазначила кореспондентові «Дня» заввіділом прогнозування та випуску навчальної літератури для загальноосвітніх закладів України Валентина Живиця. — Обіцяли дати ще до першого вересня минулого року. Були видані нові підручники, за якими вже навчаються у школах, але гроші за них наші видавництва не отримали. Сьогодні вони банкрути. Готові до друку більше 30 найменувань навчальної літератури, але й сьогодні немає впевненості, що профінансуються роботи з її видання», повідомляє кореспондент «Дня» Любов РУДИК .

6-й енергоблок ЗАЕС включено в мережу

Як повідомив начальник інформаційного центру Запорізької АЕС Олег Ошека, 5 травня о 19.58 після планового ремонту блок №6 включено в мережу. Тепер на станції працює чотири енергоблоки сумарною потужністю 3540 Мвт. На ремонті 1- й і 2-й блоки, повідомляє кореспондент «Дня» Віктор ПУЖАЙЧЕРЕДА.

Телемарафон для ветеранів

П'ятого травня в Центрі культури СБУ пройшов телемарафон «Заради життя», присвячений 54-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У святковому благодійницькому концерті взяли участь самодіяльні колективи і майстри мистецтв України. Сценарій заходу відпрацьований роками і, мабуть, тому мало чим відрізнявся від попередніх марафонів. Ведучі вечори Ольга Бура і Лері Вінн періодично підсаджувалися до ветеранів і просили їх згадати про День Перемоги. Потім йшов музичний номер. Твердої режисерської руки на телемарафоні явно не вистачало. Організатори скористалися старою калькою, а хотілося не шаблонних, правильних слів, а просто щирості. Акцію явно затягли у часі, абсолютно не враховуючи вельми поважний вік присутніх у залі. Програма нагадувала збірну солянку. І якщо народні й громадянські пісні ветерани приймали прихильно, згадуючи свою тривожну молодість, то сучасні поп-ритми були явним дисонансом акції. Утім, якщо розтягнутості на УТ-1 підчистять, то при трансляції телезапису глядачам піднесуть поліпшений варіант. Інакше кінцева мета — зібрати гроші для ветеранів — може потерпіти фіаско, повідомляє кореспондент «Дня» Тетяна ПОЛІЩУК .

Баварський прем'єр роздаватиме мапи України

Прем'єр-міністр федеральної німецької землі Баварія Едмунд Штойбер на зустрічі з українським Президентом Леонідом Кучмою пообіцяв, що зробить усе, аби «покласти мапу України на стіл кожної посадової особи, від якої залежить приєднання країни до Європейського Союзу, і буде всіляко активізувати прискорення цього процесу». На його думку, «приєднання до Євросоюзу Польщі, Угорщини, Чехії, а в перспективі — Словаччини, Румунії й Болгарії принесе менше користі, якщо не буде враховано інтереси України». Водночас на зустрічі з українським прем'єром Валерієм Пустовойтенком Штойбер заявив, що Німеччина зможе надати Україні нові кредити тільки після погашення боргу — приблизно 22 млн. марок, наданих раніше на будівництво хімічного комбінату «Оріана» в місті Калуші.

Шотландці обирають парламент

Сьогодні мають стати відомими перші результати виборів до парламенту Шотландії та асамблеї Уельсу, які, безумовно, означатимуть серйозні зміни в устрої Великої Британії. Напередодні проведення референдумів з цього питання уряд Тоні Блера заявляв, що мета реформи — децентралізувати систему управління Сполученим Королівством, але не зруйнувати її. Очевидно, сьогодні про розпад Британії не йдеться: очікується, що більшість із 129 місць шотландського парламенту, який розміститься в Единбурзі, виборють місцеві лейбористи, і «першим міністром» стане Доналд Дьюар, міністр британського кабінету у справах Шотландії. Лейбористи виступають за збереження партнерства з Лондоном, яке вироблялося понад 300 років. Націоналісти ж, яким, очевидно, доведеться стати офіційною опозицією, переконані, що найгірше, що може чекати на Шотландію в разі її незалежності, — це невеликий дефіцит бюджету. Шотландський парламент, на відміну від валлійської асамблеї, матиме законодавчу ініціативу й право підвищувати податки. За матерiалами агентств АП та Iнтерфакс

Газета: