Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ХРОНІКА ПОДІЙ

8 жовтня, 1999 - 00:00

Всесвітня торговельна організація ухвалила рішення про прийом до своїх лав Грузії, яка стане четвертою після Естонії, Латвії та Киргизії колишньою республікою СРСР, котра увійшла до цієї організації. Переговори про членство у ВТО зараз ведуть Китай, Росія, Вірменія та Молдова. Наприкінці листопада починається черговий раунд всесвітніх торговельних переговорів у Сіетлі. Процес вступу до організації країн, які не встигнуть увійти в неї до цього часу, може затягнутися на кілька років.

Створено «вакцину проти наркоманії»

До кінця цього року американські науковці збираються розпочати випробування «вакцини проти наркоманії», повідомила французька газета «Парізьєн». З 1996 року в Каліфорнії проводилися досліди над пацюками, яким уводили якусь похідну кокаїну, внаслідок чого у гризунів вироблявся імунітет проти дії наркотику. Тепер науковці вважають, що настав час переходити до випробування цього препарату на людях. Якщо людський організм буде реагувати подібним чином, то з'явиться шанс видужати практично безнадійним наркоманам. Адже на противагу героїну, кокаїн не має ніяких замінників, які можна було б уводити хворим у процесі лікування.

Туреччина виплатить компенсацію Ірану

Анкара заявила, що виплатить відшкодування будь-якому іранцю, пораненому випадково під час повітряного рейду турецьких літаків, які в липні бомбардували курдських повстанців на півночі Ірану. Тегеран тоді звинуватив свого сусіда у вбивстві п'ятьох громадян на іранській території. Речник міністерства закордонних справ Туреччини, наголосивши, що турецькі літаки не перетинали іранського кордону, заявив: «Враховуючи дружні та добросусідські відносини між двома країнами, Туреччина погоджується надати допомогу, аби компенсувати ці втрати».

1994 року в подібному випадку, коли загинув один іранець, Анкара теж попросила вибачення в Тегерану.

У кнесеті хочуть «брудної» їжi?

13 ізраїльських законотворців-атеїстів звернулися до свого спікера Авраама Бурга з проханням додати у меню кнесетського (парламентського) буфету хоч кілька «нечистих» страв. До останніх іудеї причисляють свинину, креветки, змішані молочно-м'ясні продукти. Досі парламентарі в Ізраїлі відмовчувалися на явну дискримінацію, змирившись із специфікою єврейської кухні. «Зараз настав час вільного вибору. Я не бачу жодної причини, чому я не можу з'їсти простого чизбургера», — жалівся один із парламентерів. Проте відкриття «брудного» буфету, вважає спікер, щирий єврей, поки що нереальне.

За матерiалами агентств АП та Iнтерфакс
Газета: