Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

I все ж... Європа й демократія!

5 червня, 2007 - 00:00
ПРИ ВСІХ СКЛАДНОЩАХ ШЛЯХУ, ВСЕ БІЛЬШЕ УКРАЇНЦІВ УСВІДОМЛЮЄ СВОЮ ДУХОВНУ Й ПОЛІТИЧНУ СПОРІДНЕНІСТЬ ІЗ ОБ’ЄДНАНОЮ ЄВРОПОЮ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Перенесене святкування Днів Європи в Києві таки відбулося. Організатори «підгадали» з датою проведення святкових заходів, які відбулися наступного дня по тому, як, здається, нарешті наступила розв’язка політичної кризи в Україні. Напередодні Верховна Рада ухвалила низку законів, які відкривають шлях до позачергових парламентських виборів. Нагадаємо, що спочатку планувалось провести День Європи в Києві 19 травня. Однак тоді політична ситуація змусила організаторів відкласти заходи до більш слушної нагоди. Згодом пропонувався варіант святкування на Контрактовій площі, однак за традицією, хоча й з певною затримкою, святкували таки на Хрещатику. На думку представників посольств, перенесення свята далося взнаки. Людей було менше, ніж минулого року, окрім цього відбувалися зміни у доборі експертів для публічних дискусій, а також гуртів та колективів, сказав «Дню» посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. Він також зазначив: «На щастя ми змогли святкувати День Європи в більш-менш спокійній ситуації, коли ми бачимо вже початок кінця політичної кризи. І це дуже добре. Бо хотілося б, щоб День Європи був таким моментом, коли ми думаємо про позитивні справи, про радість та веселощі». Посол Литви Альгірдас Кумжа вже вдруге бере участь у Днях Європи: «Минулого року було, справді, більш урочисто, більше людей. Однак ми ставимося до цього свята так само серйозно, як і минулого року. У нас і буклети, і конкурс дитячого малюнка, і вуличний міні-баскетбол. Я вважаю, варто згадати й політику. Усе ж таки восьмий тиждень кризи, і люди вже трохи втомились. Тому після учорашнього певного прориву у Верховній Раді, поїхали відпочивати на дачі чи засмагати на пляж. Але, попри це, гостей справді багато». Його латвійський колега пан Андріс Вілцанс відзначив, що на святкування його представництво підготувало більше інформаційних матеріалів, ніж минулого року.

Цьогоріч у Європейському містечку свої намети представляли 27 країн: 24 країни члени Євросоюзу, країни-кандидати Хорватія, колишня Югославська Республіка Македонія та Туреччина, а також Україна. Крім того, відкрили павільйони: Представництво Європейської комісії в Україні, Європейський молодіжний парламент в Україні, та інші. Дні Європи-2007 були п’ятими за рахунком, та це не єдиний євроювілей — у цьому році вся Європа святкує 50-річчя підписання Римських договорів про створення Європейської економічної спільноти, що передувала ЄС. Виставка з нагоди цього ювілею також була представлена у Євромістечку. Своє вагоме слово представили Ялтинська Європейська стратегія, Європейська бізнес асоціація, громадські організації тощо. Організаторами дійства за традицією виступили: Євросоюз, Представництво Єврокомісії в Україні, посольства країн ЄС, Уряд України, Міністерство закордонних справ України, Київська міська державна організація.

Кожна країна знайомила усіх бажаючих зі своєю історією, культурою та традиціями. Ірландська волинка, запальні грецькі мелодії, польські народні співи, пристрасні іспанські мотиви, не перебиваючи один одного, супроводжували гостей у процесі гуляння Євромістечком. Мотиви були наочною демонстрацією тези про «Єдність у різноманітності». Численні буклети та листівки інформували про можливості навчання та відпочинку у цих країнах, а бажаючі випробувати себе мірялися силами у вікторинах та конкурсах. Голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг серед новацій Днів Європи- 2007 відзначив збільшення кількості представництв та відкриття павільйону публічних дискусій. Останній заслуговує на особливу увагу, адже тут своїм баченням європейських процесів, ролі та перспектив участі в них України ділилися експерти та дипломати, а усі бажаючі могли поставити запитання і висловити свою думку з цього приводу.

Зокрема, посли країн, які нещодавно приєдналися до ЄС, розповіли про переваги та недоліки членства в євроспільноті. Серед плюсів польський посол назвав значний економічний зріст країни та почуття солідарності, а мінусом стало те, що життя поляків ускладнилось нестабільністю працевлаштування. На одну із суттєвих переваг для громадян, а саме — вільне пересування країнами ЄС, звернув увагу литовський посол.

Крім цього, в Євромістечку діяли дві мовні школи, де гості у групах по шість чоловік могли вивчити кілька слів чи фраз однією з понад двадцяти мов ЄС. Чотирнадцятирічний Назар, зокрема, зацікавився іспанською та фінською і разом з друзями вивчив кілька фраз.

Лідія Григорівна прийшла на Дні Європи для того, щоб отримати більше інформації про країни ЄС, бо її діти мають намір їхати туди працювати. Жінка скаржилась на погане висвітлення підготовки до святкування у мас-медіа. Адже після перенесення святкування про наступну дату вона довідалась випадково. Для фінансового аналітика Роксолани Дні Європи — гарна нагода дізнатись відповіді на конкретні запитання, що стосуються ЄС, і познайомитись із культурами різних країн. А п’ятирічну Женю, яка прийшла з мамою, найбільше захопили яскраві кульки і прапорці.

О вісімнадцятій годині відбулося урочисте відкриття євроднів, і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відзначив у своєму відеозверненні, що «у минулому році Європейський Союз упевнено визнав і привітав посилення нової ролі України на європейській арені, а також як одного з пріоритетних партнерів ЄС». Із вітальними словами виступали посли країн Європейського Союзу та представники української влади, зокрема, міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк. Міністр закордонних справ Словаччини Ян Кубіш наголосив, що його країна підтримає Україну на шляху до ЄС: «Ми не хочемо, щоб кордон між Україною та Словаччиною став кордоном між Україною і Євросоюзом». А після урочистого виконання двох гімнів: українського та європейського блакитне київське небо наповнилось синьо-жовто-зірковими повітряними кільками. Європейського святкового настрою додали виступи українських «Другої ріки» та «ВВ», а також латвійського гурту Brainstorm.

Німецький посол в Україні Райнгард Шефферс розказав «Дню» про своє бачення цього свята: «Для мене це демонстрація того, що люди люблять Європу і пов’язують себе з нею. Це не тільки ярмарок, а й велика користь для усіх: і українців, і європейців. Будемо сподіватися, що криза закінчиться, і це сприятиме діалогу з Європою. На жаль, у зв’язку з перенесенням Днів Європи наша активність дещо не така, як передбачалося. Власне, ми представляємо лише 90% запланованого». Що ж до політичної ситуації в Україні, пан посол обережно висловлював надію на швидкий вихід України з кризи. Хоча в даний момент він не вважає, що криза повністю вичерпала себе.

Олена КОНДРАТЮК
Газета: