Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Є попит на нове — але голосують за старе

19 січня, 2010 - 00:00


    ВОЛИНЬ

І за «Жанну д’Арк», і за національну ідею

Перше місце Юлії Тимошенко на Волині вже стає традиційним. І на останніх парламентських виборах вона зібрала тут чи не найбільше голосів, що дозволило сформувати в обласній раді досить потужну бютівську фракцію, котра згодом, можна сказати, просто узурпувала тут владу. На Волині чинний прем’єр-міністр побувала не один раз. У селищі Олика, куди з’їжджався люд із усієї області, на велелюдному мітингу обіцяла провести газ, який і проведено, але значною частиною за кошти самих селян... Примчала минулого літа в містечко Любешів, котре постраждало від стихії, і хоча була тут щонайбільше п’ять хвилин, проте про візит потім довго говорили. Та й останнім часом активно відвідувала Луцьк, хоча він є обласним центром невеличкого, власне, регіону. Буквально напередодні виборів об’їхала півобласті, а ввечері на центральній площі міста відбувся і мітинг, і концерт заїжджих зірок.

Така близькість до народу і зіграла, на думку багатьох оглядачів, свою роль. Тарас Літковець, політолог, ведучий політичних новин на FM-радіостанції «Луцьк» пригадує, що коли у період парламентських виборів у 2006 році він мав годинний прямий ефір із Тимошенко і вона розказувала, як її зять вчить українську мову та прийняв православну віру, то опісля йому повідомили: волинські бабусі були розчулені цими словами до сліз... Хоча й на його переконання як політолога перемога на Волині Юлії Тимошенко є певного роду несподіванкою. Адже в Україні, на його думку, ще нема ні своїх Аденауерів, Тетчер чи Рузвельтів, котрі б могли змінити хід історії у державі. Проте є своя «Жанна д’Арк», а герої такого роду чомусь завжди приваблюють... Волинь виявилася і регіоном, де активність виборців — одна з найвищих у державі й перейшла за позначку 73%. Були дільниці, де явка виборців — стовідсоткова, й одна з них — це спецдільниця у Луцькому слідчому ізоляторі. Хоча 16 бюлетенів було визнано недійсними, 24 виборці не підтримали жодного кандидата, 26 віддали голоси за Януковича, 16 — за Тігіпка, по 7 чоловік проголосувало за Бродського, Ющенка і Богословську і 5 — за Яценюка, але 264 тимчасово обмежених у волі проголосували все ж за Юлію Тимошенко.

На друге місце у Луцьку вийшов Сергій Тигіпко (15,88%), випередивши Віктора Януковича (8,38%). Але несподіванкою стало навіть не шосте місце Віктора Ющенка, який не набрав і чотирьох із половиною відсотків. А те, що Олег Тягнибок набрав голосів (майже 5%) більше нього! Високі відсотки Тігіпка той же Тарас Літковець пояснює тим, що він не мусував тему мови й нації, а зробив акцент на тому, що буде сильний президент — і всі проблеми вирішаться. Хоча це, вважає волинський політолог, не зовсім так, бо закони економіки, як і закони фізики чи біології, обманути не можна й швидко обіцяного раю чекати не доводиться. «Свобода» ж на чолі з Тягнибоком порівняно з останніми парламентськими виборами збільшила свої результати більше, ніж удвічі.

Загалом же вибори на Волині відбулися без особливих ексцесів, якщо не рахувати ними перебої зі світлом на деяких дільницях і спроби підкупу виборців, котрі нагадували анекдот. Так в одному із сіл Любомльського району роз’їжджав «Опелем» місцевий мешканець і за те, що люд проголосує за «його кандидата», пропонував... «чекушку» горілки.


    ЖИТОМИРЩИНА

Зменшилась частина виборців, яка голосує з ідейних міркувань

Одним із тих, хто минулої неділі голосував вдома, був житомирянин Іван Якимчук, якому буквально за тиждень до виборів виповнилось 100 років. (Попри всі суперечливі колізії навколо доставки урн що називається «до хати», більшість дільничних комісій Житомира робила це, не дуже придивляючись до медичних документів, а орієнтуючись насамперед на вік городян.) Власне дільничні комісії діяли на власний розсуд і в питанні включення до списків у день виборів, якщо хтось пред’являв паспорт, де була вказана адреса реєстрації на території даної дільниці, як правило, такій людині давали можливість проголосувати. Голова ДВК №28 Житомира пані Наумчук розповіла «Дню», що це робили протокольно, опитуючи членів комісії прямо на їхніх робочих місцях, не перериваючи виборчого процесу, таким чином внесли до списків близько 40 чоловік. До речі, штаб кандидата в президенти Арсенія Яценюка на Житомирщині оголосив про проведення масштабного моніторингу ходу виборів, виділивши близько 150 авто для оперативного реагування на ті чи інші ситуації. Лідер Житомирської міської громадської організації «Фронт змін» Олександр Фещенко, який займався контролем від Яценюка, поскаржився «Дню» саме на незрозумілу ситуацію, яка виникла в зв’язку із застосуванням законодавства, позицією Центральної виборчої комісії і дільничних виборчих комісій на місцях із внесенням виборців у списки в день голосування. Що закономірно приводило до дезорієнтації спостерігачів від їхнього кандидата й ускладненню моніторингу. Дані зауваження змушують черговий раз замислитись над тим, що в нас до цього часу не сформована надійна система реєстрації виборців, і над тим, чи не є помилки в Держреєстрі певною технологією, яка покликана «відсікти» від голосування якомога більше, скажемо так, молодих виборців (їм найбільше не щастило), які переважно не схильні голосувати за В.Януковича, наприклад.

Найбільшими сюрпризами голосування на Житомирщині стали низький результат чинного президента Віктора Ющенка, який наближався до 3% голосів виборців, і достатньо високий результат у більш ніж 13% Сергія Тігіпка. Біля однієї з дільниць молода житомирянка Ірина, яка прийшла голосувати разом з трирічним сином і чоловіком, в бліц-інтерв’ю «Дню» прямо сказала, що голосувала саме за останнього — він молодий (?), перспективний, вийшов із низів, зробив себе сам, то, можливо, буде робити щось для інших. Нинішні керманичі, на її переконання, вже себе показали. Тепер нехай інші отримають шанс. Звісно, молоді бажають бачити нові обличчя — ось і взяв на себе цю роль 50-річний лідер, який п’ять років тому ще активно працював у політиці й зумів «загубити» цілу партію під назвою «Трудова Україна». «Феномен» Тігіпка викликає закономірне запитання, чи буде він відкрито підтримувати когось із переможців першого туру, і як практично це буде робити. На Житомирщині особлива інтрига виникає навколо його ймовірної співпраці з Юлією Тимошенко. Адже низка представників обласного штабу Тігіпка вже пройшла через не одну партію, а деякі з них, обрані до облради за списками блоку «Наша Україна», весь час активно боролись проти БЮТу і виступали за союз «НУ» з Партією регіонів. Та й у останній період виборчої кампанії заявляли, що вже зараз штаб Тігіпка тісно співпрацює з командою Януковича.

На думку доцента кафедри філософії Житомирського державного університету імені І.Франка Миколи Козловця, результати першого туру президентських виборів в Україні (на Житомирщині теж), особливо низький результат Віктора Ющенка, свідчать, що ідеї націотворення, державотворення, створення української політичної нації, укріплення української ідентичності не були сприйняті українським суспільством на ціннісному рівні. Що є тривожним симптомом. Малим показником В.Ющенка на Житомирщині експерт здивований. Вийшло, як за Марксом — та ідея, яка відривається від матеріального фактору, в підсумку принижує себе.

А ось старший викладач кафедри історії України історичного факультету того ж університету Геннадій Махорін вважає, що в результатах виборів значну роль зіграла економічна криза та її політичне використання. Лідер перегонів зосередився на соціально-економічних питаннях. Але він, як і дехто з тих, хто показав високий результат, далекі від ідей державницького порядку. Загал вибрав прагматизм, а не цінності, тому зусилля Віктора Ющенка на ідейному напрямку залишилися не оціненими.


    ЛЬВIВЩИНА

По області лідирує Тимошенко, у Львові — Ющенко

«Вибори президента України на Львівщині відбулися чесно й прозоро. В області проголосувала одна із найбільших у відсотковому відношенні кількість виборців — близько 75%», — заявив голова Львівської обласної державної адміністрації. За словами Миколи Кметя, «в контексті технічного забезпечення проведення виборів ОДА спрацювала добре — всі виборчі дільниці відкрилися вчасно, бюлетенів вистачало, серйозних порушень не зафіксовано». У Львові проголосувало 390 925 виборців (близько 65%).

На момент написання матеріалу, у Львівській області з невеликим відривом лідирувала прем’єр-міністр Юлія Тимошенко — 34,14% голосів, далі — чинний Президент Віктор Ющенко — 30,82%, на третьому місці перебував Арсеній Яценюк — 11,05%. А от Львів, за словами представника штабу БЮТ Івана Деньковича, віддав перевагу Ющенкові: «І такий результат для штабу Тимошенко є несподіваним, оскільки для жодного міста в Україні Юлія Володимирівна не зробила стільки, як для Львова — йдеться про Євро-2012, воду, дороги, мости».

Прошу прокоментувати ситуацію одного з постійних експертів «Дня» політолога Юрія ШВЕДУ: «У мене таке враження, що з кожним роком вибори відбуваються все гірше й гірше. Здається, що влада придумує такі вибори тільки для того, аби сказати людям: «Нічого доброго від влади не чекайте». Ці вибори дуже безалаберні з точки зору правових основ: знову змінили правила гри й ніхто толком не знав, як готуватися до виборів і як їх проводити. Щодо організації процесу, то я поїхав по виборчих дільницях і переконався в тому, що це не створення умов для роботи, а справжнє знущання. Деякі дільниці нагадували мені банку з огірками: виборцям «у час пік» там не було де розвернутися. Деякі дільниці не опалювалися, і висидіти там 12 годин — гарантія захворіти. Тому, як на мене, виборці, замість внутрішнього піднесення від свята демократії, відчуватимуть себе такими, з яких знову познущалися. Відповідно, наступного разу розмірковуватимуть, чи взагалі йти голосувати. Хоча системних порушень на виборчих дільницях я не спостерігав, за винятком безсоромного використання деякими кандидатами на посаду президента адмінресурсу».

Діаметрально протилежної думки про голосування 17 січня політичний експерт Ігор БАЛИНСЬКИЙ: «Жодних скарг, жодних конфліктних ситуацій я не зауважив — чи не вперше за моєї пам’яті процес голосування відбувався достатньо спокійно. На сьогодні важко сказати, наскільки була ефективною робота виборчих комісій, але те, що Львівщина однією з перших подавала інформацію в ЦВК, засвідчує, що робота була якісною. Щодо політичних оцінок процесу, то, аналізуючи повідомлення прес-служб ключових кандидатів у президенти України, за винятком одного — двох критичних повідомлень про незняття передвиборної агітації, жодних зауважень не було. Також позитивом є те, що на Львівщині не зафіксовано жодного факту підкупу виборців чи, припустимо, спроб виносу бюлетенів за межі дільниці. Тож ці вибори, з точки зору організації і розуміння їхньої ваги, чи не вперше відбулися на найвищому рівні».


    ДНIПРОПЕТРОВСЬК

Тимошенко і Янукович здають позиції

Перший тур президентських виборів у Дніпропетровській області пройшов із середньоукраїнською явкою і відносно спокійно, якщо не рахувати окремих ексцесів, які, на думку міжнародних спостерігачів, навряд чи зможуть змінити загальну картину. Зі штабів кандидатів періодично надходили скарги на суперників, які організували несанкціоноване підвезення виборців або роздачу продуктових пайків. Головне протистояння, як і очікувалося, спостерігалося між прибічниками В.Януковича і Ю.Тимошенко. Голосувати Юлія Володимирівна приїхала за місцем своєї прописки до рідного Дніпропетровська, що привернуло увагу не лише української, але й зарубіжної преси. Тим паче, що на виборчий пункт вона прийшла з дочкою і чоловіком. Проте сенсацією дня став серйозний успіх іншого кандидата — Сергія Тігіпка, якого підтримали приблизно 13% виборців, які голосували в Україні. Ще неочікуванішими були результати, зафіксовані в Дніпропетровську — місті, в якому С.Тігіпко, як і Ю.Тимошенко, починав свою кар’єру, і звідки стартувала його виборча кампанія. Екзит-пол, який проводився соціологічним консорціумом «За чесні вибори!», свідчив про те, що С.Тігіпко виявився фаворитом електоральних симпатій та істотно потіснив тих, хто раніше домінував у регіоні, тобто В.Януковича і Ю.Тимошенко. За цими даними, за С.Тігіпка проголосували 35,1% дніпропетровських виборців, за В.Януковича — 29,2% і за Ю.Тимошенко — 15,8%. Позиції цього опитування загалом і в цілому підтверджуються при підбитті підсумків голосування. Цікаво, що в загальнонаціональних екзит-полах виявилися розбіжності відриву В. Януковича від Ю.Тимошенко, проте, що стосується С.Тігіпка, то розбіжностей тут не спостерігалося. Незважаючи на те, що відомий банкір і політик, судячи з результатів голосування, не потрапляє в другий тур президентських виборів, його успіх виявився знаковим. «Перш за все, він свідчить про те, — відзначає дніпропетровський політолог Віктор Пащенко, — що українські виборці бажають бачити на політичній арені нових осіб. Серед виборців зростає попит на «третю силу», яка може стати реальною альтернативою «дуету» Януковича — Тимошенко. Їхня нескінченна боротьба та взаємні звинувачення неабияк натомили виборців, а тому значна частина людей голосувала за інших кандидатів». Відразу після оприлюденння екзит-полів С.Тігіпко заявив, що не підтримуватиме в другому турі жодного з лідерів перегонів і не закликатиме своїх виборців надавати їм підтримку. Тим часом, на думку В. Пащенка, головною інтригою президентської кампанії на її завершальному етапі стане саме боротьба за виборців С.Тігіпка — великий сектор електорату, який прагне змін. Ці настрої, відзначає інший дніпропетровський політолог Андрій Клячин, здатні вплинути не лише на нинішні вибори президента України, але й на майбутні кампанії за виборами в органи місцевого самоврядування і Верховну Раду. Сам С.Тігіпко вже заявив, що міг би досягти набагато кращого результату у всеукраїнському масштабі, якби мав значну підтримку в місцевих радах. Його успіх у Дніпропетровську був зумовлений не лише тим, що тутешні виборці прагнули підтримати свого земляка, який раніше керував обкомом комсомолу і «Приватбанком». У ході кампанії С.Тігіпко позиціонував себе як захисник інтересів дніпропетровців і йому вдалося заручитися підтримкою представників міської влади. Роботою його виборчого штабу займався один із лідерів депутатської більшості Загід Краснов, якого в місцевій пресі називають «директором міськради». Власник заводів і ресторацій раніше керував у Дніпропетровську виборчими кампаніями Віктора Ющенка і Блоку Лазаренка, надав С.Тігіпкові всебічну допомогу, підключивши створену ним три роки тому громадську організацію «Громадська сила». Багато в чому, завдяки цій підтримці й масованій рекламі, міські виборці виявилися поділеними в своїх симпатіях на три крупні сектори: тих, що підтримують С.Тігіпка, В.Януковича і Ю.Тимошенко. Така конфігурація на майбутніх весняних виборах повинна позначитися не лише на формуванні органів місцевого самоврядування, але й на вибори міського голови Дніпропетровська. Як можна здогадуватися, сам З. Краснов, якого вважають одним із претендентів на крісло міського голови, тепер може розраховувати на підтримку С.Тігіпка. Цей тандем, напевно, діятиме в Дніпропетровську і на парламентських виборах, які для «Сильної України» на чолі з С.Тігіпком, вочевидь, повинні стати черговою важливою метою. Аж до першого туру нинішньої кампанії, частина дніпропетровських політологів була впевнена в тому, що С.Тігіпко є «технічним кандидатом» від Ю.Тимошенко, покликаним працювати на електоральному полі В.Януковича. Нинішній успіх лідера «Сильної України», який несподівано отримав значну підтримку виборців, змусив по-іншому оцінити можливості цього політика, як на всеукраїнській арені, так і в регіональному плані. Його опоненти з табору В.Януковича і, особливо, Ю.Тимошенко, які розраховували на значнішу підтримку земляків, тепер явно збентежені, але намагаються знайти відповідне пояснення й тлумачити те, що сталося на свою користь. «Тігіпко дійсно показав добрий результат у Дніпропетровську, визнав на прес-конференції в інформаційній агенції «Новий міст» народний депутат України від БЮТ Святослав Олійник. — У решті регіонів він набрав значно менше голосів. Мабуть, це не випадково. Добре, що в Дніпропетровську з трьох лідерів кампанії, два — дніпропетровські. Я вважаю, що цей регіон повністю втрачає В.Янукович. Юлія Володимирівна виходить у другий тур, тому для Дніпропетровська вона є ключовим кандидатом. Звичайно, є привід замислитися, чому вона посіла лише третє місце». Лідер обласної організації Партії регіонів Олег Царьов, який очолював міський штаб В.Януковича, коментувати успіх С.Тігіпка в телеефірі на 51-у каналі взагалі не став. «Головне, — зазначив він, — що в першому турі «помаранчеві» зазнали нищівної поразки». Така заява, схоже, покликана приховати замішання регіоналів, які поступово погіршують свої показники в Дніпропетровській області. І ця тенденція, як показує перемога С.Тігіпка, лише посилюється.


    ЧЕРКАЩИНА

Бюлетенів на всіх не вистачило

Черкаська область проголосувала спокійно і майже без ексцесів. Щоправда, вночі на Смілянщині в селищі Гуляйгородок на виборчій дільниці через несправності пічного опалення загорілося горище. Але печатка, кабінки для голосування та бюлетені вдалося вчасно врятувати. Тому дільниця відкрилася в іншому приміщенні, а факт пожежі аж ніяк не завадив людям проголосувати. Що справді стало неабиякою перепоною здійснити волевиявлення, то це погода. Доріжки до виборчих дільниць щедро посипали сіллю, проте дістатися на місце призначення все одно було справою не з легких. Зокрема, у Черкасах в день виборів жертвами ожеледиці стали 32 особи. Їх із переломами було доставлено до міської лікарні № 3, де знаходиться єдиний на все місто травмпункт.

На виборчій дільниці № 62 (198 виборчий округ), що знаходиться у Черкаському обласному онкологічному диспансері, не вистачило бюлетенів для голосування. Як розповіла заступниця голови ДВК Наталя Петренко, за списком на дільниці мали проголосувати 280 людей:

— Бюлетенів ми отримали лише 104. Зверталися до всіх, направили скаргу в прокуратуру, повідомили ЦВК — нам сказали: «Чекайте!». Десь о 13 годині ми видали останній бюлетень. Хворі йдуть, цікавляться, ми всіх перепрошуємо, але нічим зарадити не можемо.

75-річний Іван Панасович Мельник у лікарні лежить уже два тижні. Питаю, чи прийде на дільницю вдруге, якщо привезуть бюлетені:

— Аякже! Голосувати прийду обов’язково. Голосуватиму за українця. Такого — національно свідомого. Може, мій герой і не пройде, але все ж проголосую. У 90-ті роки я в себе вдома у Шполі був членом дільничної комісії кілька разів — і на президентських, і на парламентських виборах. Але не було тоді такої плутанини, бюлетені ніхто не проштамповував, що кандидат вибув, і взагалі порядок трохи був, — каже Іван Панасович. Він не проголосував, бо бюлетені на дільницю так і не завезли. Тим часом, у міській лікарні, яка розташована поряд із онкодиспансером, на 75 виборців було надано чомусь аж 204 бюлетені.

Підготували: Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк; Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День», Житомир; Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів; Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ; Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси
Газета: