Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Єдність» і боротьба протилежностей

Кому ще зроблять пропозицію, від якої важко відмовитися?
1 грудня, 2001 - 00:00

Сьогодні в Харкові відбудеться з’їзд Народно-демократичної партії з участю лідерів усіх політичних сил, які входять у блок «За єдину Україну». Лідер НДП Валерій Пустовойтенко давно вже пообіцяв, що в роботі з’їзду візьме участь глава президентської Адміністрації Володимир Литвин як перший номер «блокового» виборчого списку. Як стало відомо «Дню», на сьогодні заплановано зустріч В. Литвина зі студентами Харківського університету. Однак чи входить у плани глави АП виступ ще й перед делегатами з’їзду НДП, учора вдень було невідомо.

Кілька днів тому з’явилася інформація про те, що на з’їзд прибуде також і майбутній другий номер списку «заєдинників» — прем’єр-міністр Анатолій Кінах. Учора прес-секретар прем’єра Сергій Нагорянський в інтерв’ю «Дню» підтвердив, що літак прем’єра, який летить із Москви дiйсно, здійснив посадку в Харкові. Але глава уряду, за словами С. Нагорянського, мав намір узяти участь не в з’їзді НДП, а в зустрічі лідерів усіх партій, що входять у блок «За єдину Україну».

Слід зазначити, що це виборче об’єднання останні два тижні претендує на роль головного політичного ньюсмейкера країни. Не встигли журналісти та аналітики «переварити» сенсаційне повідомлення «заєдинників» про те, що глава президентської Адміністрації Володимир Литвин очолить список їхнього передвиборного альянсу, як партлідери «За ЄдУ» видали на-гора ще одну сенсацію. В інтерв’ю «Дню» лідер Партії регіонів, яка входить у блок, Микола Азаров сказав, що прем’єр-міністр України, лідер Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах погодився бути другим номером у списку блоку. Щоправда, згідно із традицією, яка вже склалася, публічної згоди від самого другого номера списку, як і від першого, поки що ніхто не чув. У четвер уранці, тобто відразу ж після поширення сенсаційної інформації, прем’єр-міністр відбув у Москву для участі в засіданні Ради глав урядів країн — учасниць СНД.

У цьому контексті абсолютно природною стала й заява лідерів «За ЄдУ» про те, що до блоку приєдналася очолювана прем’єром Партія промисловців і підприємців. За словами лідера НДП Валерія Пустовойтенка, входження партії в блок — результат спільної ініціативи керівництва блоку та лідера партії. В. Пустовойтенко також додав, що умови співробітництва партій (читай: квоти в списку. — Авт. ) поки що не визначено. Це планується зробити після ухвалення сьогоднішнім з’їздом спільної заяви. Лідер НДП також зазначив, що далі блок розширюватися не буде. Тим більше, що чотирьом засновницям об’єднання і так, скоріше за все, доведеться пожертвувати ПППУ по 5% місць у списку. Адже, як заявив заступник глави ПППУ Микола Онищук, керівництво партії відстоює принципи рівної партнерської участі в блоці всіх його членів і розраховує на 20-відсоткову квоту.

Практично всі експерти, коментуючи перетворення «блоку чотирьох» на «блок п’яти», назвали логічним приєднання ПППУ. У результаті блок, вважають аналітики, отримав колосальні фінансові, організаційні та електоральні можливості. На думку експерта Центру політичного проектування Вікторії Подгорної, «абсолютно очевидно, що після виборів буде зроблено спробу створити нову більшість, яка захоче обрати свого прем’єра. І якщо Кінах і його партія не братимуть участь у цих виборах, то прем’єрство Анатолія Кириловича опиниться під запитанням».

Щоправда, директор Інституту політики Микола Томенко вважає, що А. Кінах «потрапив у непросту ситуацію, оскільки ним тепер зацікавився блок «За єдину Україну» не як перспективним політиком, а виключно як прем’єр-міністром України». За словами політолога, А. Кінах буде не «обличчям» блоку, а тільки людиною, яка додатково підтверджує «пропрезидентський» статус блоку і яка дає знати «усій армії держслужбовців», що саме «За ЄдУ» є їхнім виборчим орієнтиром.

Важко не погодитися з думкою аналітиків про те, що останні події в блоці «За ЄдУ» означають практично цілковиту концентрацію ресурсу в руках блоку. Але не треба забувати, що солідний шмат сумнозвісного ресурсу перебуває і в руках мера столиці Олександра Омельченка, який створив на сьогодні ще й парламентську фракцію «Єдність», серйозно «поскубши» при цьому низку так званих олігархічних фракцій. Більше за всіх дісталося групі «Трудова Україна», яка «втратила» аж 6 депутатів.

Виникає запитання: який же блок вирішить укріпити своїми можливостями лідер міської влади? «Єдність», скоріше за все, не ризикне йти на вибори самостійно, бо навіть у Києві, де зосереджений основний електорат О.Омельченка, його партії доведеться конкурувати з такими сильними претендентами на парламентські місця, як блоки «За ЄдУ», «Наша Україна», партіями СДПУ(о) та КПУ. Про регіони й казати нічого.

Тому, як зазначають аналітики, у «Єдності» два шляхи: або в «Нашу Україну», або в «За єдину Україну». Вибір дуже непростий, оскільки обидва блоки — під патронатом АП. З одного боку, Олександр Олександрович нібито вже вів відповідні переговори з Віктором Ющенком. Та й усі пам’ятають вплив, який свого часу чинила складова «НУ» — партія «Реформи та порядок» на мера Києва. Із другого боку, бажання постояти в списку поруч із главою АП і прем’єр-міністром може підштовхнути О. Омельченка до відповідного рішення. І тоді «блок п’яти» стане «блоком шести». Поки що це тільки гіпотеза. Як останнім часом нерідко люблять повторювати партійні лідери, усе визначить з’їзд. Тим більше, що він у «Єдності» також відбудеться сьогодні. Загалом, день обіцяє бути багатим на сенсації.

Наталя ТРОФІМОВА, «День»
Газета: