Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Євген МАРЧУК: "Розгляд питання про "Сі Бриз" дійсно потрібен "

11 липня, 1997 - 00:00

Останні три дні депутати лівої орієнтації блокували роботу парламенту, вимагаючи заборони навчань НАТО на території України. Вчора сесія погодилася розглянути це питання, конкретну процедуру узгоджено на нараді у першого заступника ВР. Ситуацію на прохання "Дня" коментує народний депутат Євген Марчук.

- Щоб зняти проблему блокування сесії комуністами, прийнято ухвалу про включення до порядку денного цього питання на вівторок. Але проблема ширша, ніж просто навчання "Сі Бриз-97". Адже це складова частина програми "Партнерство заради миру". Крім названих навчань передбачено ще цілу низку аналогічних - і на суходолі, і на морі.

Дійсно, згідно з Конституцією дозвіл на проведення навчань іноземних військ на території України дає Верховна Рада. Тут ситуація відрізняється від російської. У нас зовнішня політика виробляється Верховною Радою, а виконується Президентом. А там президент за все відповідає. Тож за простою аналогією діяти не можна, треба дотримуватися Конституції.

Але "Партнерство заради миру" вже підписане і реалізується. Робити з цього прецедент небезпечно, бо в парламент може бути внесено багато побічних проблем, які заблокують роботу, розколовши парламент, або відволікатимуть від вирішення нагальних економічних проблем. Наприклад, постане питання про статус російського ЧФ в Україні. Угоди з Росією підписані, але вони не діють - ще не ратифіковані. Логічним буде і питання: якщо вже є така норма Конституції, то такою ж мірою це стосується і російського ЧФ. Тут, звичайно, якоюсь мірою буде спекулятивний нюанс. Йдеться про спільні з НАТО навчання, а росіяни проводять свої навчання на території України. Це проблеми близькі, але не дзеркальні.

Думаю, що ухвала про заборону натовських навчань не буде прийнято. Розгляд такого питання дійсно потрібен, і Хартію з НАТО слід опублікувати. Я навіть опублікував би й документ між НАТО і Росією, щоб люди могли порівняти. Треба серйозно дослідити всі правові аспекти і цієї проблеми, і питання ЧФ. З точку зору відповідності Конституції вони ще не розглядалися.

Головне - щоб в усіх вистачило глузду зробити політико-правову, фінансову експертизу, а не займатися політичними баталіями. Передбачається запросити міністрів оборони та закордонних справ, можливо, і фінансів - щоб розкрили аргументацію української сторони. Правда, за регламентом, після виступу з інформацією їм не можна буде ставити запитання, але сесія може визначити їх співдоповідачами. Я впевнений, що користь від цього розгляду - буде.

- Чи є гарантія, що комуністи тоді припинять блокування сесії?

- Вчора на засіданні комітетів і фракцій Петро Симоненко сказав: нам це питання важливо внести на розгляд сесії, ми підкоримося будь-якій ухвалі ВР. Комуністи вимагають відкритого засідання з трансляцією. Я особисто проти трансляції, тому що буде чимало спекуляцій і політиканства. Краще потім надрукувати виступи усіх учасників.

Бесіду вів В'ячеслав ЯКУБЕНКО, "День"

Газета: