Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Карлос ПАСКУАЛЬ: «Не вірю, що може статися війна цивілізацій»

9 жовтня, 2001 - 00:00


Із початком антитерористичної операції в Афганістані виникло чимало запитань. Якої участі чекає від нас Вашингтон? Якою має бути ця участь, щоб максимально відповідати потребам часу для боротьби з терористичною загрозою і водночас не породити нових загроз? Президента Америки Джордж Буш у своєму зверненні до народу заявив, що недільна операція жодним чином не спрямована проти афганського народу чи ісламу як релігії. Чи розуміє це афганський народ та населення ісламських країн? На ці та інші запитання «Дня» вчора відповів Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Карлос ПАСКУАЛЬ.

— Який ступінь участі України та інших держав СНД в антитерористичній операції передбачається Сполученими Штатами? Чи достатнім є лише надання повітряного коридору?

— Перш за все слід відзначити, що той рівень співпраці, який ми маємо з Україною, Росією, країнами Середньої Азії, Закавказзя — надзвичайно великий. По-друге, слід пам’ятати, що кампанія проти тероризму — річ набагато ширша, ніж просто військова акція. Така діяльність вимагатиме тісної співпраці також у галузі правоохоронних органів, розвідці, у фінансовій та дипломатичній сферах. Україна — дуже добрий партнер у кожному з цих напрямків. Включно із роллю України у прийнятті резолюції Генеральної Асамблеї ООН 12 вересня, а також двох окремих резолюцій Ради Безпеки ООН. Щодо специфічних заходів у галузі безпеки, то справді ми попрохали в України загального дозволу на проліт транспортних військових літаків у повітряному просторі та дозволу на аварійні посадки у разі необхідності. Україна позитивно поставилася до цього запиту, так само як і більшість країн колишнього Радянського Союзу. На додаток до цього Росія зі свого боку зауважила, що надаватиме пряму допомогу Північному альянсу в Афганістані. Північний альянс прагне повалити режим Талібану у країні. Ми продовжуватимемо підтримувати найтісніші контакти з усіма нашими друзями, які знаходяться у цьому регіоні і, впевнений, що через такі контакти ми зможемо підтримувати найвищий рівень співпраці.

— Чи можна вважати що військову акцію США підкріплено відповідними міжнародними докуменами?

— Коли Вашингтон вирішив розпочати військові дії, ми повідомили Організацію Об’єднаних Націй, що операцію розпочато на основі статті 51 Статуту ООН, яка визнає право захисту в разі військового нападу.

— Навіть без відповідного рішення РБ ООН?

— У статті 51 йдеться саме про невід’ємне право самозахисту в разі нападу. Звичайно, до цього слід додати резолюцію Генасамблеї ООН № 1368, яка звертається до міжнародної спільноти з проханням докласти зусилля для боротьби проти тероризму.

— Чи зверталася американська сторона про використання повітряного простору України в останні два дні?

Ми визначили спеціальний механізм для обумовлення заявки для прольоту конкретних літаків у конкретний проміжок часу. Я думаю, більш доречно було б звернутися до української влади, щоб прокоментувати, чи надавався повітряний простір у конкретний час для прольоту. Зі свого боку, можу тільки наголосити, ми звернулися за загальним дозволом і виробили механізм, щоб активувати наданий Україною дозвіл.

— Чи отримав Київ обіцяні докази про причетність Осами бен Ладена до атак на США 11 вересня?

— Так, ми надали Україні досить докладну інформацію щодо участі Осами бен Ладена та його терористичної мережі «Аль-Каїда» в терактах 11 вересня, а також — проти посольств США в Східній Африці, проти американського військового корабля «Коул». Я особисто довів цю інформацію до відома високопосадових осіб різних гілок вашого уряду.

— Сполученими Штатами розроблений план політичного врегулювання ситуації в Афганістані? Чи передбачаються наземні операції в цій країні?

— Ми не збираємося обирати, хто буде правити в Афганістані. Ми вважаємо, що афганський народ заслуговує на те, аби мати такий уряд і таких лідерів, яких хотів би сам народ. Талібан не є представником афганського народу. Вони постійно покривають терористів, незважаючи на те, що протягом кількох років їм надавалася інформація про терористичну діяльність Осами бен Ладена та організації «Аль-Каїда». Наша специфічна мета операції в Афганістані — підтримати акцію боротьби проти тероризму. Ми розраховуємо, що у ході цієї операції виникне можливість для Північного Альянсу та традиційних пуштунських лідерів звільнити країну від панування Талібану.

— Чи прорахували у Вашингтоні розвиток подій в ісламських країнах та державах, які межують з Афганістаном, після початку американської операції?

— Звичайно, існує ризик, що у відповідь на цю антитерористичну акцію можуть статися інші терористичні напади. Ми перебуваємо у тісному діалозі щодо такого ризику з сусідами Афганістану. Вони розуміють це краще за інших і вже довший час занепокоїні проблемою тероризму в регіоні. В цьому контексті важливо наголосити, що розпочата боротьба не є боротьбою проти ісламу, а проти тероризму. Ісламські країни, які самі ставали жертвами тероризму, дуже добре це розуміють. Для прикладу — Узбекистан або, мабуть, найбільша ісламська країна у світі — Індонезія. Зі свого боку Сполучені Штати, звичайно, співпрацюють із країнами у всьому світі, аби підвищити безпеку навколо американських установ. Ми особливо цінуємо зусилля, докладені Міністерством внутрішніх справ України та іншими органами, відповідальниими за питання безпеки, для підвищення рівня безпеки посольства США та інших американських установ в Україні.

— Чи усівдомлюють у США, що ситуація з Афганістаном може перерости у війну цивілізацій — між ісламським та християнським світами?

— Я не вірю в те, що може статися війна цивілізацій. Як я зазначив, це не є боротьба з ісламом. Президент Буш постійно підкреслював, що іслам — велика релігія, і ми маємо надзичайну повагу до ісламу. На жаль, певні індивіди здійснили найжахливіший злочин, прикриваючись релігією. Розпочата нами боротьба не є боротьбою проти афганського народу. США продовжують лишатися найбільшим постачальником гуманітарної допомоги афганському народові. Цього року ми затвердили надання допомоги Афганістану на суму в $500 млн. А всього, починаючи з 1999 року, ми надали або затвердили надання допомоги для народу цієї країни на суму в $900 млн. Протягом кількох годин від початку військових авіанальотів почалася також операція постачання повітряним шляхом гуманітарних вантажів. У більш широкому контексті я хотів би наголосити на тому, що протягом останнього десятиліття Сполучені Штати тричі брали участь у військових операціях, на захист мусульманських народів — в Кувейті, Косово і Боснії. Ми розуміємо, що в багатьох країнах існують радикальні групи, які виступають проти розпочатої акції. Але водночас ми продовжуємо підтримувати найтісніші контакти з Організацією ісламських держав і Арабською радою. Ми маємо дуже тісні двосторонні відносини з багатьма ісламськими країнами. Навіть якщо подивитися просто на цифрові показники, то переважна більшість ісламського населення проживає в тих країнах, які підтримують міжнародну боротьбу з тероризмом. Ми ніколи не повинні помилково ототожнювати злочинні дії осіб, які прикривають свої злочини iсламом, з гуманістичною сутністю релігії іслам.

— Пане посол, чи є додаткова інформація про можливу причетність українських літаків до враження літака Ту-154 минулого четверга? Американські супутники нібито зафіксували це.

— Ми надали всю інформацію, яку мали з цього приводу, українським властям і нас запевнили, що ця інформація буде взята до уваги у загальному розслідуванні, яке проводить українська сторона щодо інциденту.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: