Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Київ «здав» Полтаву»

У тому, що Полтавська облрада невиділила коштів на спорудження пам’ятник Мазепі, винні й столичні урядовці
28 листопада, 2008 - 00:00

У вівторок депутати Полтавської облради проголосували проти виділення коштів на зведення пам’ятника українському гетьману Івану Мазепі та шведському королю Карлу ХІІ, приурочене до вшанування 300-річчя подій навколо Полтавської битви. Це рішення депутати прийняли, не зважаючи на те, що попередньо було видано відповідний указ Президента та прийнято рішення уряду, а на спорудження пам’ятника державним бюджетом передбачено кошти у розмірі 1,5 млн. грн. Зведення пам’ятного знаку напередодні вшанувань 2009-го року ініціювала Полтавська облдержадміністрація. Політичні сили, представлені в облраді, які голосували проти фінансування пам’ятника, зокрема, комуністи, своє рішення пояснюють тим, що в час економічної кризи використовувати державні кошти на подібні заходи недоцільно.

Володимир ПАНЧЕНКО, доктор філологічних наук професор, член організаційного комітету з підготовки та відзначення 300-річчя подій,пов’язаних із воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу:

— Охарактеризувати цей факт можна одним словом — це погано. Погано, що так сталось. Я не беруся судити про проблеми внутрішньої кухні депутатів Полтавської облради. Але, гадаю, тут не обійшлося без двох вагомих чинників. Передусім, у Полтаві немає, м’яко кажучи, порозуміння між обласною і міською владою. Рішення про спорудження пам’ятника Мазепі на Соборній площі в історичній частині міста приймала Полтавська міська рада. Тож на тлі непорозуміння між обласною і міською радами відмова обласних депутатів виділяти кошти на зведення пам’ятника виглядає як продовження конфліктної ситуації. Хоча, напевно, є й друга причина, причина ширшого політичного характеру. Мазепа залишається дуже гострим подразником для деяких політичних сил в Україні. Ці сили представлені і в Полтавській облраді. Передусім, маю на увазі комуністів, регіоналів. З їхньої проросійської точки зору Мазепа залишається зрадником Петра І.

Я добре знаю ситуацію в Полтаві, тільки вчора вночі звідти повернувся, оскільки є членом урядового комітету на чолі з Іваном Васюником, який мав би клопотатися про виконання указу Президента про заходи по відзначенню подій Полтавської битви. На превеликий жаль, Київ «здав» Полтаву. Центральна влада не розробляє заходи по вшануванню подій, пов’язаних із 300-річчям Полтавської битви і укладенням українсько-шведського союзу. Ті проекти документів, які ми підготували складом робочої групи, вже протягом півроку залишаються незатвердженими. Київ мовчить і не подає сигнали Полтаві. І це теж одна з причин того, що Полтавська облрада прийняла таке рішення.

Пам’ятник у Полтаві має бути споруджено. На це є відповідний указ Президента, відповідні рішення уряду. Але робота в цьому напрямі не ведеться. Висновок такий: на полі Полтавської битви працює Росія. А українська сторона залишається осторонь. Тому відмова облради виділяти кошти — логічна ланка в ланцюгу бездіяльності української влади.

Підготувала Ольга РЕШЕТИЛОВА, «День»
Газета: