Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коктебель на чотири дні стане столицею джазу

13 липня, 2004 - 00:00


З 15 по 18 липня в Коктебелі (Автономна Республіка Крим), на площі перед будинком великого російського поета Максиміліана Волошина проходитиме фестиваль «Джаз-Коктебель-2004». Участь в ньому братимуть як молоді віртуози, так і визнані майстри джазу. Кожен вечір в Коктебелі обіцяє бути неординарним, цікавим та повним відкриттів. Співорганізатор фестивалю — громадський фонд «Віче України». А докладніше про «Джаз- Коктебель-2004» ми запропонували розповісти засновнику та одному з організаторів цього дійства, відомому тележурналісту Дмитру КИСЕЛЬОВУ.

— Пане Дмитре, розкажіть, будь ласка, про історію створення фестивалю...

— Власне, потрапив я у Коктебель завдяки моєму другу, письменнику Віктору Єрофеєву. Він саме їхав туди купувати землю і запропонував мені зробити те ж саме. Не довго думаючи, я погодився (зараз я — щасливий володар шматочка України розміром 4 сотих га). І мав нагоду поспілкуватися з мером міста Олексієм Булигою. Олексій Миколайович поділився ідеєю реконструкції площі перед будинком Волошина, адже стан її був просто жахливий. Вона була зруйнована дрібним бізнесом — шашлики, шаурма тощо. Торгові точки ліпилися там, як ластiв’яні гнізда, відгороджуючи дім від моря і море від дому. Від дрібних бізнесменів вдалося позбавитись, але на реконструкцію площі потрібні були великі гроші. За кошти з міського бюджету це зробити було просто неможливо, адже податки з місцевих жителів — просто смішні. Я вирішив розпочати цей процес, сподiваючись, що хтось допоможе. Власне, я й звернувся до таких відомих людей, як Сергій Тігіпко, Анатолій Кінах, Петро Порошенко, Ігор Палиця та Сергій Лєвочкін. Вони з радістю перерахували гроші, і тепер їхні імена увіковічені на гранітній плиті в центрі вже реконструйованої площі.

В цей час мені спало на думку провести тут джазовий фестиваль. Але перший фестиваль, так би мовити, був лише пробою пера.

— А що буде цікавого на цьогорічному, другому, фестивалі?

— Цього року фестиваль буде небаченого розмаху. Нічого подібного в області джазу Україна ще не бачила. Це буде потужна програма, яка вже привернула увагу великої кількості журналістів, музикантів та загалом людей, яким не байдужий джаз. І можна сказати, що маленьке містечко Коктебель на ці чотири дні перетвориться в джазову столицю, якщо не України, то Криму точно. Фестиваль є, так би мовити, акумулятором для меценатів, засобом допомогти колишньому (а тепер уже майбутньому) центру культури.

«Джаз-Коктебель-2004» підтримали українські підприємці — торгова марка «Коктебель» (до речі, цього року це підприємство святкує своє 125-літття).

Цікавим є той факт, що сам фестиваль буде «розбавлений» найрізноманітнішими перфоменсами. Наприклад — малюнки жіночим тілом на полотні... Все це несе дуже вільний характер, даючи можливість людям відпочивати та насолоджуватись джазом.

— А чи відчуваєте ви зацікавленість органів місцевого самоврядування і загалом органів влади у проведенні фестивалю?

— Те, що фестиваль проходитиме під егідою двох посольств — Польщі та Росії, а також за підтримки керівництва Автономної Республіки Крим, говорить саме за себе. В державному бюджеті України вже виділено субвенцію розміром півмільйона гривень на реконструкцію самого будинку Волошина. А місцеві управлінці охоче виступають спонсорами фестивалю.

P.S. У програмі фестивалю — виступи оркестру МВС Криму, City-Jazz (Київ), Ростовського диксиленду, ансамблю Володимира Соляника, квартету Ігоря Бутмана (Москва), Енвера Ізмайлова та багатьох інших.

Підготувала Олена КОТЮК
Газета: