Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

1 жовтня, 2010 - 00:00

Вселенський патріарх захистив харківський ліс

Вселенський патріарх Варфоломей звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням захистити від знищення зелену зону в Харкові, повідомляє УНІАН з посиланням на Харківську правозахисну групу. Організація повідомляє, що про це йдеться в листі головного секретаря Синоду Вселенського патріархату Варфоломеоса Самараса у відповідь на звернення харків’янки Олени Узбек, яка в червні цього року, в розпал протистояння харківської міської влади і захисників лісопаркових зон міста, звернулася з листом до Вселенського патріарха з проханням допомогти у вирішенні проблеми і підтримати людей, які борються за збереження природи. «У відповідь сповіщаю вас, що патріарх надіслав лист Віктору Януковичу, Президентові України, в якому висловив занепокоєння проблемою зелених зон Харкова і попросив Януковича вжити заходів для їхнього захисту», — повідомив архімандрит В.Самарас харків’янці.

«Наша Україна» активно протидіятиме ухваленню «мовного сепаратизму»

Партія «Наша Україна» починає активну кампанію проти ухвалення закону про мови, включаючи акції протесту біля стін Верховної Ради. Про це заявив голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, повідомляє УНІАН. Він підкреслив, що влада не розуміє, що ухвалення вищезазначеного законопроекту є фактично початком війни проти власного народу. За словами Наливайченка, цей законопроект можна розцінювати як мовний сепаратизм. Він зазначив, що «Наша Україна» не буде стояти осторонь і буде активно протидіяти ухваленню цього законопроекту: «Ми вважаємо, що прийшов час діяти, і «Наша Україна» розпочинає діяти». Наливайченко повідомив, що сьогодні звернувся з відкритим листом до всіх народних депутатів із закликом не підтримувати законопроект, який знищує державну мову. Він зауважив, що народні депутати не мають ні права, ні мандата народу голосувати за цей документ. У листі голова НУ також вимагає від народних депутатів публічно висловити свою позицію щодо цього законопроекту: «Або ви публічно зобов’язуєтесь не голосувати, або мандати на стіл і геть з парламенту».Також у планах «Нашої України» — проведення акцій протесту під стінами парламенту та обласних і районних держадміністрацій.

Міліція назвала три версії конфлікту під час фестивалю «Гайдамаки.UA»

Міліція розглядає три версії мотивів нападу на учасників фестивалю «Гайдамаки.UA» в Ірпені Київської області ввечері 26 вересня. Про це на брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Він відзначив, що особи нападаючих встановлено, порушено кримінальну справу і проводиться розслідування, передає «Кореспондент». За словами міністра, міліція відпрацьовує три версії скоєння цього злочину. Перша з них — це те, «що ті, кому не подобається цей фестиваль, такі сили або групи людей, вирішили влаштувати цю провокацію», — сказав Могильов. Друга версія, за словами Могильова, полягає в тому, що, «враховуючи те, що фестиваль не викликав великого ажіотажу в самому Ірпені, люди, причетні до його проведення, вирішили спровокувати конфлікт, аби викликати до нього загальний інтерес». Третя версія, яку відпрацьовує міліція, за словами міністра, полягає в тому, що «група людей випила, їх випровадили з території фестивалю, вони допили далі й потім пішли розбиратися».

На центральній площі Черкас грають у «політичний футбол»

Черкаська організація Партії регіонів встановила на центральній Соборній площі Черкас, біля приміщення облдержадміністрації, футбольний майданчик. У прес-службі регіоналів повідомили, що тут проводитиметься турнір «Зірка вуличного футболу. Черкаси-2010», де під символікою Партії регіонів до виборів змагатимуться дворові юнацькі команди. Приберуть майданчик 29 жовтня. У вуличному футболі мають брати участь діти від 13 до 16 років. Нібито вже зареєструвалися 60 команд. Проте нині в центрі міста грають студенти Інституту фізичної культури, спорту та здоров’я Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. Тренер хлопців та дівчат, які грали в футбол, назвати себе відмовився, проте прокоментував «Дню» умови гри: «Тут не зовсім безпечно. Це однозначно. Але ж — «партія сказала: надо! комсомол ответил: єсть!» Знаєте, є така приказка? Так і зараз. Сказали — треба! Будемо землю рити, будемо руйнувати пам’ятники, будемо будувати майданчики», — розповів тренер. Футбольний майданчик розмістили на центральній площі Черкас, де раніше стояв пам’ятник Леніну. Саме тут, зазвичай, відбуваються велелюдні мітинги, зустрічі виборців із політиками тощо. За кілька метрів — головна транспортна магістраль Черкас. Зупинка громадського транспорту. «День» поцікавився у викладача університету, чи під час гри м’яч не вилітав за межі поля і не потрапляв на проїжджу частину. Виявилося, що студенти намагалися грати дуже обережно, щоб цього не трапилося... Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

За весілля 10 жовтня — подвійний тариф

Цього року 10.10.2010 вперше, починаючи з 2002 року, коли пішла мода укладати шлюб по «дзеркальних» датах (02.02.2002, 07.07.2007), випадає на неділю і РАЦСи за законом не працюють. Переважна більшість палаців одруження по країні винятків для такого дня не зробили, і 10 жовтня будуть під замком, повідомляє УКРІНФОРМ. У столиці працюватимуть два головних РАЦСи — Центральний і Лівобережний. За словами співробітників Центрального палацу, це зроблено спеціально для тих, хто хоче укласти шлюб саме 10 жовтня. «Враховуючи, що молодята зараз дуже захоплені нумерологією, то в неділю 10-го ми будемо відкриті», — повідомили співробітники РАЦСу. Зазвичай у п’ятниці та суботи тут розписують до 55 пар, а на 10 жовтня подано 70 заявок. «Більш як 70 пар ми розписати не зможемо. Стандартна церемонія триває 10 хвилин, а всього молодята, з урахуванням підготовки документів, фото і відео на пам’ять проводять у РАЦСі годину-півтори», — пояснили працівники закладу. За роботу понаднормово — подвійний тариф. Наприклад, у Центральному РАЦСі реєстрація обійдеться у 850 грн. (зазвичай 425 грн.), а в Лівобережному — 860 грн. (зазвичай 430 грн.). У Центральному РАЦСі місць уже немає, в Лівобережному повідомили, що на 10 жовтня заявку не приймуть, тому що до дати менше двох тижнів, а за Сімейним кодексом шлюб реєструють не раніше, ніж через місяць після подачі заяви, роз’яснили співробітники Лівобережного палацу.

Грузія звинуватила Росію в перенесенні кордону

Міністерство внутрішніх справ Грузії звинуватило Федеральну службу безпеки Росії в проведенні незаконних робіт зі встановлення лінії кордону в Горійському районі Грузії. Як повідомляється в заяві МВС Грузії, незаконна демаркація ведеться в селах Арбо, Корді, Діці, Квемо Нікозі, Земо Нікозі Горійського району. «На цей час у селі Квемо Нікозі захоплено 25 гектарів сільськогосподарських земель», — розповіли в Тбілісі. За повідомленням грузинського МВС, в селі Діці після незаконної розмітки кордону по той бік опинилися будинки трьох сімей і половина саду однієї сім’ї, а також пасовища, зрошувальний канал і щойно пробурена свердловина. У селі Арбо російські війська збільшили зону контролю на п’ять гектарів сільськогосподарських земель, а в селі Корді — на півгектара. За даними грузинської влади, наразі також ведеться незаконна демаркація в селі Земо Нікозі.

Качиньський: від Росії йде загроза

Лідер польської партії «Закон і справедливість» Ярослав Качиньський надіслав закордонним послам і членам Європарламенту листа, в якому попередив США та Євросоюз про загрозу, що походить, на його думку, від Росії. У своєму посланні брат загиблого під Смоленськом колишнього президента Польщі Леха Качиньського пише, що Європа й Америка мають протистояти спробам Москви розширити сферу впливу. Крім того, він вважає, що Росія намагається применшити роль Польщі в Європі. «Ці дії — дарунок для тих, хто не поважає демократичних цінностей і прав людини. Тих, хто може здаватися хорошим бізнес-партнером, але не поважає цінностей і стандартів, які переважають на євроатлантичному політичному просторі», — зазначає Качиньський. Він також висловив жаль з приводу скорочення присутності США в Європі на тлі розширення співпраці європейських держав з Росією, продиктованої економічними міркуваннями. На його думку, це веде до значних політичних наслідків і зменшує значущість Євросоюзу.

Американець двічі поспіль виграв у лотерею

Житель американського штату Міссурі Ернест Паллен став першим гравцем в історії лотереї штату, якому вдалося двічі опинитися серед переможців мільйонних розиграшів. Спочатку 57-річний Паллен виграв один мільйон доларів у червні в лотерею 100 Million Dollar Blockbuster, потім у вересні його лотерейний квиток Mega MONOPOLY виявився виграшним на два мільйони доларів. «Це абсолютно неймовірний збіг. У нас були гравці, які виявлялися володарями багатомільйонних виграшів, але ця людина стала першою, кому вдалося виграти мільйонний приз двічі в історії лотереї Міссурі», — сказав представник Missouri Lottery Джон Веллс. Як він каже, шанс виграти мільйон у лотереї становить приблизно 1 до 2,28 мільйона. Підрахувати астрономічно мізерні шанси Паллена двічі зірвати мільйонний куш неможливо, оскільки він грав у два різновиди місцевої лотереї. Сам Ернест Пален сказав, що шість років тому йому наснився сон, у якому він виграв багато грошей, наснилися й номери щасливого квитка. Втім, після виграшу мільйона в червні він не відчув, що його сон справдився, й лише після другого лотерейного виграшу сон дійсно став пророчим.

У Великій Британії затримано хакерів із пострадянських країн

Англійська поліція затримала 20 хакерів за підозрою в крадіжці мільйонів фунтів із банківських рахунків. Затримані виявилися вихідцями з України, Латвії, Грузії, Білорусі та Естонії. Вони підозрюються в шахрайстві, результатом якого стала крадіжка 6 млн. фунтів стерлінгів (близько 9 млн. доларів) із рахунків вкладників найбільших британських банків. Проте загальна сума викраденого, на думку слідчих, набагато більша. За даними слідства, банда займалася шахрайством у Великій Британії із 13 жовтня 2009 р. по 28 вересня 2010 р. Злочинці використовували вірус, який викрадав паролі, необхідні для отримання доступу до особових банківських рахунків через інтернет. Із числа затриманих вісьмом пред’явлено звинувачення в змові з метою шахрайства і відмиванні грошей, двом — лише звинувачення в шахрайській змові. Вони залишаються під вартою і повинні з’явитися перед Вестмінстерським магістратським судом Лондона. Ще десять осіб були заарештовані за тією ж справою, але відпущені під заставу.

Берлусконі залишиться до кінця свого терміну

Прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі голосами правоцентристської коаліції отримав вотум довіри в нижній палаті парламенту. Голосування ініціював сам Берлусконі, який раніше виступив із закликом до національної єдності перед обличчям можливого «періоду нестабільності», до якого, як він заявив, могли призвести спроби його опонентів збити уряд із курсу. Останні місяці політичне життя в Італії проходило під знаком суперечки двох колишніх політичних прибічників — Сильвіо Берлусконі та Джанфранко Фіні. Останній зі скандалом вийшов із правлячої партії «Народ свободи», а разом із ним пішли понад 30 депутатів, що позбавило прем’єра більшості в нижній палаті й створило загрозу дострокових виборів. На думку аналітиків, голосування в парламенті дозволить уряду Берлусконі залишитися при владі до 2013 року. Противники його політики готуються вийти на вулиці в суботу під гаслами «Ні Берлу сконі!».

Газета: