Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

4 червня, 2010 - 00:00

«Німецький сад» запрошує українців

Що таке енергоефективний дім? Чи є такий в Україні? Що спільного у Товариства технічного співробітництва (GTZ) та ЄВРО-2012? Що саме криється за скороченням KfW, і чим займається ця організація? Які мовні курси можна пройти в Ѓьоте-Інституті, та які культурні заходи організовують їхні співробітники? Які стипендії може запропонувати Німецька служба академічних обмінів (DAAD) українським студентам? Чи можуть українські дітки відвідувати Німецьку школу в Києві? Як Бюро делегата німецької економіки підтримує в Україні німецько-українські економічні відносини? Якщо ви хотіли б мати відповіді на ці та інші запитання, то навідайтеся до нашого «Німецького саду» 5 червня 2010 року, з 11 до 15 год. Місце проведення заходу — внутрішній двір Посольства Німеччини (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 25). Німецькі організації з царини економіки та культури представлятимуть свою діяльність на інформаційних стендах. Свої футбольні здібності ви зможете випробувати на турнірі з настільного футболу, що проведе GTZ. На переможців нашої вікторини очікують привабливі призи (спонсор Puma). Поласуйте німецькими сосисками і тістечками, а також отримайте втіху від розмаїтої сценічної програми. Прохання зголоситися за адресою [email protected] і взяти з собою в суботу посвідчення особи. Із запитаннями звертайтеся, будь ласка, за тел.: (044) 247 68 09.

Обама і Маккартні заспівали серенаду

Сер Пол Маккартні й президент США Барак Обама під час концерту в Білому домі заспівали Мішель Обамі серенаду — легендарну пісню Michelle із репертуару «Бітлз». Музикант зізнався, що давно мріяв заспівати цю пісню в Білому домі. Барак Обама підспівував Маккартні, дивлячись на дружину — таким чином, пісня бітлів несподівано перетворилася на серенаду. Концерт був присвячений присудженню легендарному музикантові Бібліотекою Конгресу премії імені Джорджа Гершвіна, що вручалася, за «особистий вклад в справу перетворення популярної пісні в музичний інструмент культурного взаєморозуміння». Президент зі своєю дружиною, дочками і тещею розмістилися в першому ряду разом із музикантами. У залі також були присутні почесні гості, у тому числі спікер палати представників конгресу США Ненсі Пелосі. Маккартні, лауреат безлічі премій, виражаючи вдячність Бібліотеці Конгресу і президентові США за надану честь, зізнався, що для нього нинішній приз має особливе значення. Відомий своєю дотепністю музикант вирізнився і цього разу. «Після останніх восьми років класно, що є президент, який знає, що таке бібліотека», — сказав він під сміх присутніх гостей. Пісню Неу Jude виконували всі гості — Маккартні запросив усіх, в тому числі й першу сім’ю США, на сцену. Сам Маккартні співав хіт, сидячи за роялем.

Генсек ООН вимагає від Ізраїлю припинити блокаду Гази

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зажадав від Ізраїлю негайно зняти блокаду з сектора Газа. За його словами, цей крок повинен здійснитися услід за захватом кораблів правозахисників із складу «Флотилії світу», які везли гуманітарну допомогу в регіон, передає телеканал France24. Нагадаємо, що в процесі штурму суден ізраїльські морські піхотинці застосували зброю, убивши дев’ять активістів. У інтерв’ю, яке глава ООН дав після візиту в країни Південної Америки та Африки, він відзначив, що події, які сталися 31 травня (захоплення кораблів), спровокувала «контрпродуктивна, нераціональна і неправильна» блокада Гази. Він відзначив, що необхідно зробити все можливе для запобігання подібним випадкам в майбутньому. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що в Ізраїлю не було іншого вибору, ніж застосувати силу, аби зупинити гуманітарний конвой, що намагався прорвати блокаду сектора Газа. Кажучи про турецьке судно «Mavi Marmar», на якому під час спроби висадки ізраїльського спецназу загинули дев’ять чоловік, Нетаньягу заявив: «Це не був корабель любові, це був корабель ненависті».

Особисті речі Уїнстона Черчілля підуть з молотка

Одна з найбільших колекцій особистих речей Уїнстона Черчілля виставлена на торги аукціонним будинком Christie’s. Серед іншого з молотка підуть рукописи, книги, фотографії і не викурена гаванська сигара. Все це понад 30 років збирав головний редактор американського журналу Forbes Малькольм Форбс. Колекція продаватиметься частинами. Перший аукціон — лондонський — нараховує приблизно 150 лотів. Другий в грудні прийме Нью-Йорк, третій, — знову Лондон, навесні 2011-го. Організатори нинішніх торгів розраховують виручити 1,5 млн. доларів. Мабуть, найкоштовніша частина цієї колекції — щоденник, що дає уявлення про діяльність британського прем’єра з вересня 1939-го по червень 1945 року. Він включає 30 карток, на яких особисті секретарі Черчілля фіксували його ділові зустрічі. Серед десятків записів в щоденнику значаться позначки про зустрічі з Франкліним Рузвельтом, Шарлем де Голлем, Йосифом Сталіним і британським королем Георгом VI. Сер Уїнстон Леонард Спенсер-Черчілль народився в 1874 році, а помер в 1965-му. За своє життя він встиг побувати прем’єр-міністром Великобританії, разом з країною пройти через Другу світову війну, стати лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури і , за визнанням британців, «найвидатнішим представником держави за всю історію її існування».

Газета: