Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

25 грудня, 2009 - 00:00

Медведєв про майбутнього президента України

У Росії не може бути своїх кандидатів на виборах президента в Україні, оскільки його має обрати український народ. Про це вчора заявив президент РФ Дмитро Медведєв у прямому ефірі, відповідаючи на запитання керівників трьох федеральних телеканалів — «Першого каналу», «Росії» і НТВ. «Україна — це самостійна, суверенна держава, де президента визначить народ. Я впевнений, що він може розібратися й у політичних деклараціях, і в перебігу складної політичної боротьби, яка там триває», — заявив глава Російської держави. При цьому Дмитро Медведєв зазначив, що «дуже хотів би, щоб майбутній президент України був налаштований на розвиток добрих, щирих, якщо хочете, братських стосунків з нашою країною». Зокрема, він висловив побажання, щоб «російську мову не ображали, щоб розвивалися двосторонні контакти, щоб спільні економічні проекти розвивалися, щоб не було якогось дивного бажання зануритися в якийсь іноземний військовий блок, який так чи інакше нервуватиме велику кількість людей».

Iталійцям продовжили «податкові канікули»

Податкова амністія, впроваджена в Італії у вересні, дозволила повернути до країни близько 80 млрд. євро. Про це заявив італійський міністр економіки Джуліо Тремонті. Тому влада країни продовжила термін дії амністії на 3,5 місяця, повідомила газета LeMonde. Уряд Італії оголосив податкову амністію 15 вересня з метою повернути до країни гроші з офшорних рахунків і поповнити бюджет на 4 млрд. євро податків, зібраних із репатрійованих капіталів. Для того, щоб легалізувати свої кошти, італійцям було достатньо заплатити податок у 5% і повідомити джерело їхнього походження. До 15 грудня, коли спочатку повинна була завершитися програма, були отримані заявки на легалізацію 80 млрд. євро. Коли влада тільки оголошувала про свої плани, вони розраховували залучити 100 млрд. євро, з тих 300-600 млрд. євро, які, за різними оцінками, італійці тримають на незадекларованих рахунках. У результаті строк дії продовжено, проте збільшено ставку податку. На репатрійовані активи до 28 лютого ставка складатиме 6%, після чого збільшиться до 7%. «Продовження дії програми було необхідне, оскільки кількість заявок на репатріацію капіталів перевищує можливості операторів проводити ці фінансові операції. Закордонний капітал мертвий, його краще повертати до Італії», — пояснив Тремонті.

Санта-Клаус облетить Землю

Санта-Клаус отримав офіційний дозвіл облетіти Землю та доставити подарунки дорослим і дітям. Пропуск у небо казковому герою видали у штаб-квартирі командування Повітряно-космічної оборони США. Жартівлива церемонія проводиться кожного Різдва, починаючи з 1955 року. Початок традиції поклав кумедний випадок, коли до військового штабу помилково подзвонила дитина та попросила покликати до трубки Санта-Клауса. З тих пір за кілька днів до свята оператори американських станцій стеження отримують наказ у разі виявлення невідомого літаючого об’єкта не збивати його. Мається на увазі, що цим об’єктом може виявитися оленяча упряжка Санти. Cтарт із Північного полюсу оленячої упряжки Санта-Клауса, завантаженої подарунками, розпочався вчора. Його пересування мала засікти радарна система, що включає 47 РЛС, які розміщені в північних і східних районах Канади та США. Потім підключатимуться супутники на геостаціонарній орбіті, оснащені інфрачервоними датчиками, — вони реагуватимуть на теплове випромінювання з червоного носа оленя Рудольфа. Численні зупинки Санти у різних частинах планети для роздачі дарунків зафіксують високошвидкісні цифрові камери. І, нарешті, по мірі наближення саней до Канади та США, назустріч Санті вилетять і супроводжуватимуть його бойові льотчики двох країн на винищувачах. За пересуваннями Санта-Клауса можуть стежити всі бажаючі на спеціальному сайті в інтернеті.

Газета: