Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

3 квітня, 2009 - 00:00

Генсек ООН закликав Нетаньяху відновити мирний процес

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сподівається, що новий уряд Ізраїлю на чолі з Беньяміном Нетаньяху відновить мирний процес на Близькому Сході, метою якого є створення Палестинської держави. Про це повідомила офіційний представник генсека Мішель Монтас на брифінгу в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Нетаньяху, що сформував напередодні новий кабінет міністрів за підсумками виборів, вважається прибічником жорстких рішень у відносинах із палестинцями. Приймаючи повноваження прем’єра, він пообіцяв продовжити переговори з палестинцями, однак обійшов мовчанням питання про палестинську державність. За оцінками аналітиків, Нетаньяху натякає на безперспективність спроб прискореного розв’язання конфлікту. У відповідь глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас звинуватив Нетаньяху в небажанні припиняти будівництво єврейських поселень на окупованих палестинських територіях і намірі торпедувати мирний процес, закликавши міжнародну спільноту здійснити тиск на Ізраїль.

Антиглобалісти сказали своє слово. Що вирішить G-20?

Учора в день відкриття саміту Великої двадцятки в Лондоні було арештовано 86 протестуючих, повідомляє AFP. Поліція затримувала демонстрантів за підпали, грабежі, бійки, зберігання зброї й інші правопорушення. У акції протесту в лондонському Сіті взяли участь близько чотирьох тисяч осіб — антиглобалістів, анархістів, а також активістів екологічних організацій, що висловлювали в тому числі невдоволення тим, що в умовах фінансової кризи влада витрачає багато грошей на проведення антикризового саміту. Протестуючим вдалося увірватися до будівлі Королівського банку Шотландії, і написати на його стіні слово «злодії». У ході протестів загинула одна людина. На момент підготовки номера остаточні результати саміту не були відомі. Також не відомо, чи досягли лідери двадцяти найбільших держав консенсусу щодо виходу світової економіки з кризи. Як повідомили ЗМІ, президент США Барак Обама закликав учасників G-20 до «відповідальності й термінових дій» перед обличчям кризи та прийняття «жорстких нових правил» для управління світовою економікою. Тим часом глави двох найбільших європейських держави Ніколя Саркозі та Ангела Меркель висловилися за більш жорсткі правила регулювання фінансової сфери. Канцлер Німеччини висловила прагнення до більш суворого контролю над роботою хедж-фондів, а також до обмеження премій банківських керівників. Саркозі, в свою чергу, закликав до негайного оприлюднення списку країн, де використовується знижене оподаткування, і звернув увагу на недостатню відвертість деяких рейтингових агентств.

Маккейн представить альтернативний бюджет США

Сенатор-республіканець Джон Маккейн, котрий програв президентську гонку 2008 року, пообіцяв представити власний план бюджету США. Як заявив Маккейн у інтерв’ю американським телеканалам, десятирічний бюджетний план, що пропонується ним, є альтернативою бюджету, запропонованому адміністрацією президента США Барака Обами і підтримуваному демократами. Варіант бюджету Маккейна передбачає істотно нижчий порівняно з бюджетом Обами рівень фінансування низки галузей. Сенатор також пропонує продовжити початі за часів правління Джорджа Буша в 2001 і 2003 роках зниження податків. Як зазначають експерти, ініціатива Маккейна, можливо, є стратегічним ходом сенатора, спочатку підтриманим лише меншістю, проте згодом здатним повернути політичну вагу його партії та йому самому. Разом із тим, представляючи власний бюджет, Маккейн ризикує викликати невдоволення у власній партії, багато членів якої скептично поставилися до самої ідеї написання бюджету парламентською меншістю й Маккейном, зокрема.

МЗС Німеччини занепокоєне риторикою РФ

Заява Росії про намір переозброїти армію у відповідь на розширення НАТО прозвучала не вчасно, й за риторикою Кремля треба пильно стежити. Про це в інтерв’ю Рейтер заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. «Я не думаю, що час для такої заяви було обрано вдало», — сказав він. Міністр закордонних справ Німеччини завжди ратував за партнерські відносини з Росією, тому подібні висловлювання з його вуст свідчать про рівень занепокоєності заявами Москви. Також Штайнмайер закликав Росію взяти участь у розв’язанні регіональних конфліктів. «Це очевидно, що без Росії нам не вдасться вирішити проблеми пан’європейської безпеки. Тому треба встановити тісну співпрацю на тривалий період...» — пояснив Штайнмайер, закликавши сусідів Росії ставитися до неї як до рівного союзника.

Газета: