Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

13 березня, 2009 - 00:00

«Обама підтримує суверенітет України більше, ніж Буш...»

Адміністрація президента США Барака Обами підтримує незалежність і суверенітет України більше, ніж будь-яка попередня. Про це вчора заявив посол США в Україні Вільям Тейлор на лекції в Національній академії прокуратури України. Він також додав, що США витратили «дуже багато коштів, зусиль і енергії» для розвитку демократії в Україні, оскільки вважають цю країну «виключно важливою» й тому збираються допомагати їй в її розвитку. Крім того, В. Тейлор підкреслив, що оскільки Україна — суверенна держава, то вона має право сама вибирати, до яких міжнародних організацій їй вступати. Разом із тим, за його словами, якщо Україна бажає вступити до НАТО або ЄС, то США готові їй у цьому сприяти й усіляко допомагати. Крім того, дипломат підкреслив, що за нової адміністрації президента США Америка вже іншим тоном намагається розмовляти з Росією. На його думку, розв’язання багатьох проблем співпраці між США та Росією позитивно позначиться й на Україні. Крім того, Тейлор заявив, що якби уряд, парламент і Президент тісніше співпрацювали, це дозволило б Україні швидше просуватися до європейських стандартів. Залученню іноземних інвестицій до України сприятиме відновлення довіри до органів влади, банківського сектора, ефективна судова система, вважає американський посол.

... і робить нові призначення

Президент США Барак Обама оголосив про нові важливі призначення у своїй адміністрації. Про це повідомляє прес-служба Білого дому. Новим послом США в Афганістані стане генерал-лейтенант Карл Ейкенберрі, послом США в Іраку стане Крістофер Гілл, постійним представником США в НАТО призначається Іво Даадлер, заступником міністра оборони з питань міжнародної безпеки Александр Вершбоу. До обов’язків Вершбоу як заступника глави Пентагона належатиме американська політика щодо НАТО, а також — координація американської політики в галузі безпеки й оборони відносно держав і міжнародних організацій у Європі, на Близькому Сході та в Африці. Даадлер є фахівцем у галузі міжнародних відносин і обіймав свого часу посаду радника з питань зовнішньої політики у передвиборчому штабі Обами. У разі затвердження Сенатом Вершбоу та Даадлера на цих постах, вони готуватимуть майбутній саміт НАТО в Німеччині у квітні цього року, говориться у повідомленні. Генерал-лейтенант Ейкенберрі наразі обіймає посаду заступника голови військового комітету НАТО у Брюсселі, а в період з 2005 по 2007 роки командував військами США в Афганістані. Гілл, будучи кар’єрним дипломатом, за адміністрації Джорджа Буша очолював дипмісії у Польщі та Південній Кореї. У лютому 2005 року, будучи ще послом у Сеулі, став главою делегації США на шестисторонніх переговорах щодо врегулювання ядерної проблеми КНДР. У квітні того ж року був призначений помічником держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихого океану.

Російський сержант отримав у Грузії статус біженця

Молодший сержант російської армії Олександр Глухов, який наприкінці січня втік зі своєї частини у Південній Осетії, отримав у Грузії статус біженця. Як повідомив представник МВС республіки Шота Утіашвілі, Глухову була надана квартира у Тбілісі, допомога. За його словами, російський військовослужбовець поки що не має наміру покидати Грузію, хоча може зробити це, коли захоче. Раніше грузинська влада відмовилася видавати Росії Олександра Глухова, заявивши, що там утікачеві загрожує ув’язнення за зраду батьківщини. Сам він також заявляв, що побоюється повертатися до Росії. За інформацією EurasiaNet, на роботу Глухов іще не влаштувався. Поки що він проводить час у тренажерній залі та вчить грузинську мову. Сам він заявив журналістам, що вже звик до життя у Тбілісі. Нагадаємо, Міноборони РФ стверджувало, що молодшого сержанта Глухова викрали грузинські спецслужби, і вимагало його видачі. Однак, за попередніми даними слідчої комісії, що перевіряла обставини його зникнення, ніякого викрадення не було.

Iракцеві, який кинув черевики в Буша, дали три роки

Іракський журналіст, якого в арабському світі називають героєм за те, що він кинув свої черевики у президента США Джорджа Буша на прес-конференції в Багдаді, засуджений до трьох років ув’язнення. Мунтадар Заїді не визнав своєї провини, заявивши судді: «Моя реакція була природною, як у будь-якого іракця». За напад на главу іноземної держави під час офіційного візиту йому загрожувало до 15 років позбавлення волі. Сам Джордж Буш під час свого прощального візиту до Іраку в грудні 2008 року не надав значення інциденту, обернувши його на жарт. Адвокати Заїді заявили, що він просто виразив погляди свого народу, чиє обурення вторгненням американських військ до Іраку 2003 року та його наслідками сильне й сьогодні. Вони просили зняти обвинувачення з їхнього підзахисного, мотивуючи це тим, що Джорджу Бушу зовсім не загрожувала серйозна небезпека.

Газета: