Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

21 вересня, 2007 - 00:00

На могилі всесвітньо відомого вченого-археолога Бориса Мозолевського скоєно акт вандалізму

У Києві на Байковому кладовищі сплюндровано могилу видатного українського археолога, першовідкривача всесвітньо відомої золотої скіфської Пекторалі Бориса Мозолевського. Невідомі злочинці зірвали з надгробка вченого копію цієї неоцiненної прикраси, котра була знайдена Мозолевським у 1971 році поблизу кургану Товста Могила на Дніпропетровщині. Унікальна знахідка, завдяки якій український вчений обезсмертив своє ім’я, датується IV століттям до н.е. Проте вандалів, котрі ще більше нахабніють у сучасних умовах правового вакууму, вседозволеності та духовної кризи, не зупинило те, що вони зазіхнули не просто на могилу людини (що вже само по собі є злочином), а на світле ім’я Бориса Мозолевського — одного з найвидатніших археологів України другої половини ХХ століття.

За повідомленням з міліції, за фактом вандалізму порушено кримінальну справу. Ведеться слідство. Інф. «Дня».

Пилявці, 359 років опісля

Учора на широкому полі за селом Пилявці Старосинявського району (Хмельницька область) співали фольклорні колективи. Аматори прибули із сіл району — піснею славили переможну битву Богдана Хмельницького. «11 (21) вересня 1648 року розгорілися бої за греблю, яка відкривала доступ до табору Б. Хмельницького. Кидаючи в бій щоразу свіжі резерви, Хмельницький вимотував сили шляхти», — пише про початок української національної революції дослідник С.Р.Лях на сторінках малої енциклопедії «Українське козацтво». А 359 років опісля за Пилявцями шукали зв’язок із славною давньою історією тільки місцеві. Ще прибули гості, самодіяльні художні колективи із сусідніх Летичівського і Старокостянтинівського районів. «Це — свято районного масштабу. Загальнонаціональним буде, коли відзначатимемо 360-у річницю Пилявецької битви», — говорить краєзнавець Іван Козельський. Мабуть, наразі масштаби зумовлені гостротою політичного моменту. Бо активісти окремих партосередків не обминули нагоди, аби вручити аматорам портрети своїх вождів, інші засоби агітації та пропаганди, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

ЄС висуває Україні вимоги щодо ратифікації спрощеного візового режиму

Угода про спрощення візового режиму між ЄС та Україною не буде ратифікована, поки Україна не скасує візи для Румунії і Болгарії, заявила єврокомісар із зовнішніх зв’язків та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Свою позицію єврокомісар пояснила солідарністю Євросоюзу. Оскільки, Румунія та Болгарія — нові члени ЄС, відтак до них має бути таке ж ставлення, як і до старих членів євроспільноти. За словами Ферреро-Вальднер, відмова України скасувати візи для Румунії та Болгарії не ставиться Євросоюзом у залежність до вступу України до СОТ: «Ця відмова впливає на авторитет Президента, прем’єра, самої України, але не на вступ до СОТ», — відзначила вона. Єврокомісар також не виключила можливості відкриття Євросоюзом на добровільній основі свого ринку праці для певних категорій українців або інших сусідів. За її словами, ця пропозиція Єврокомісії державам- членам ЄС була зроблена в квітні-травні цього року і тепер країни ЄС повинні її обговорити.

Політковську нагородили «За розвиток демократії»

Російська журналістка Анна Політковська посмертно отримала щорічну нагороду США «За розвиток демократії». Від імені вбитої журналістки нагороду отримала її колега, співробітниця «Нової газети» Олена Мілашіна. «Це дуже високе визнання. Воно дуже важливе для Анни і для нас, а найбільш важливіше для нас в «Новій газеті, де Анна після смерті стала ангелом-охоронцем», — заявила О. Мілашіна. Цього року цією нагородою відзначали журналістів, які ризикуючи своїм життям, виконували професійний обов’язок. За життя Анна Політковська була удостоєна німецької премії за внесок у розвиток свободи преси.

Французький ДНК тест для іммігрантів

Депутати Національних зборів цієї країни зробили обов’язковим тест ДНК для тих, хто хоче приїхати для возз’єднання з сім’єю. Прихильники цієї норми стверджують, що під виглядом близьких родичів новоявлених французів до країни приїжджають тисячі нелегалів з найбідніших країн. На думку автора законопроекту, депутата-правоцентриста Тьєрі Маріані, тест ДНК вирішить серйозну проблему, пов’язану з фальшивими документами і корумпованістю тих, хто їх видає. За останні роки це вже четвертий французький закон, що посилює правила для приїжджих. Твердої лінії продовжує дотримуватися і президент Ніколя Саркозі. Він пообіцяв вислати з країни до кінця року 25 тисяч нелегалів. Такі радикальні заходи викликають невдоволення серед національних меншин. Однак більшість громадян з ними незгодні й підтримують свого президента. Наслідувати приклад Франції може Італія. Один з сенаторів від партії «Національний альянс» Альфредо Мантовано нещодавно заявив, що представить проект закону, який також вводить тест ДНК для іммігрантів.

Іспанський рецепт «омолоджування» за три тисячі євро

Муніципальний уряд невеликого іспанського села Понга, розташованого в автономній області Астуріас на північному заході країни, вигадав радикальний спосіб «омолодитися» і таким чином уникнути загрози вимирання цього населеного пункту. Як повідомляє радіостанція Cadena Ser, «кожна пара, яка приїде жити в Понга, отримає три тисячі євро. Якщо пара заведе дитину, то ця сума подвоїться. Планується, що за кожну народжену дитину адміністрація села виплачуватиме по три тисячі євро», — говориться в повідомленні. Радіостанція зазначає, що таким чином село намагається «омолодитися». З понад 850 її мешканців не досягли 18-ліття менше 50 чоловік, і це ставить під загрозу подальше існування села.

Газета: