Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

5 травня, 2006 - 00:00

Звільнення губернаторів. Тільки через економіку?

Президент Віктор Ющенко має намір підписати укази про звільнення голови Київської облдержадміністрації Євгена Жовтяка та Рівненської Василя Червонія. Про це він повідомив вчора у Вільнюсі. У середу Президент вже підписав укази про звільнення губернаторів Одеської, Житомирської, Донецької та Кіровоградської областей. Що ж до Жовтяка і Червонія, то уряд ще 27 квітня зробив Президенту подання на їхнє звільнення через «погіршення соціально-економічних показників у Київській та Рівненській областях». Натомість ображені губернатори заявили, що у них ніякого погіршення немає. За словами Євгена Жовтяка, коли він очолив виконавчу владу в області, Київщина була на восьмому місці серед областей України. «За підсумками 2005 року ми вивели область на друге місце, а за перший квартал 2006-го — на перше місце. Попереду лише місто Київ, і ми маємо тверді наміри обійти і його», — сказав він. Голова Рівненської обласної державної адміністрації В.Червоній також заявив, що на засіданні Кабінету Міністрів 27 квітня «не виникло жодних претензій до роботи Рівненської облдержадміністрації, не було зауважень до області також на нараді в Секретаріаті Президента». На думку політолога Вадима Карасьова, нині практикуються звільнення не просто губернаторів, які не ефективно працюють, а тих, хто належить до інших партій — правоцентристських чи націонал-демократичних. «Останній приклад — небажання Юрія Єханурова бачити на посаді губернаторів представників інших партій (Червоній і Жовтяк члени Української народної партії). Висновок: Єхануров хоче розставити на губернаторські посади своїх людей чи тих людей, які будуть асоціюватися з «Нашою Україною» чи з НСНУ. Про це свідчать перші призначення, які зробив уряд і подав на узгодження Президенту», — заявив В. Карасьов, повiдомляє Олена ЯХНО, «День».

У столиці з’явиться пам’ятник Джеймсу Мейсу

Учора Київська міськадміністрація внесла на розгляд уряду проект розпорядження про спорудження в столиці пам’ятника американському історику та політологу Джеймсу Мейсу. Як повідомляє прес-служба Київської міськадміністрації, проект спорудження пам’ятника узгоджений із МЗС України, Мінфіном, Міністерством культури й туризму, Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства, Мінекономіки та Мін’юстом. Документом передбачене проведення конкурсу на найкращий проект пам’ятника, а також визначення місця його встановлення. Витрати на проведення конкурсу й проектування пам’ятника фінансуватиме Міністерство культури й туризму. Джеймс Мейс багато років вивчав Голодомор 1932—1933 років, його публікації на цю тему, зокрема на сторінках нашої газети, входять у посмертне видання книжки «День і вічність Джеймса Мейса», виданої за кошти журналістів «Дня». Дж. Мейс помер у травні 2004 року на 52-му році життя.

Чейні пообіцяв підтримку

Під час зустрічі у Вільнюсі Президент України Віктор Ющенко та віце-президент Сполучених Штатів Америки Річард Чейні обговорили двосторонні відносини України та США та торгово- економічну співпрацю країн. В. Ющенко заявив, що Україна високо цінить рівень стратегічного партнерства, що склався між нашими країнами, й кроки, які робляться для його підвищення. У свою чергу Р. Чейні пообіцяв підтримку США демократичного вибору України й подальші реформи, спрямовані на євроатлантичну інтеграцію. Президент України підкреслив, що євроатлантичний курс України залишиться незмінним. В. Ющенко і Р. Чейні також обговорили можливості співпраці України та США у сферах ядерної енергетики та енергозбереження.

Київ і Москва не можуть домовитися стосовно флоту

Російські та українські дипломати констатують серйозні розходження в питаннях перебування Чорноморського флоту РФ в Україні під час засідання російсько-української Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту в Москві. Заступник голови МЗС РФ статс-сектетар Григорій Карасін зазначив, що головне на переговорах — «обговорення питань, що залишилися невирішеними після укладання 1997 року базового договору». Перший заступник голови МЗС України Володимир Огризко повідомив, що сторони обговорювали питання інвентаризації майна, яке займає Чорноморський флот РФ. Складними він також назвав питання перебування особового складу Російського флоту. У відповідь на це Г. Карасін підкреслив, що російська сторона не схильна спрощувати ситуацію й хотіла б прийти до загальноприйнятної методології. В. Огризко зазначив, що українська сторона готова до активних переговорів, але не приймає тактику їх затягування.

Ірану загрожують санкції ООН

У разі ухвалення резолюції, Ірану загрожують економічні санкції, повідомляє Бі-Бі-Сі. Проект резолюції запропонували Франція та Велика Британія. Його підтримують США. Незважаючи на заперечення з боку Росії та Китаю, проект резолюції спирається на сьому статтю Статуту ООН, яка дозволяє запровадження економічних санкцій і, в крайньому разі, — застосування сили. Росія готова підтримати резолюцію лише в тому разі, якщо будуть враховані її поправки. Тегеран наполягає на тому, що його ядерна програма має виключно мирний характер.

128-й день народження

Друзі й родичі Крус Ернандес учора зібралися для святкування 128-ї річниці від дня її народження. Вона — найстаріша жителька планети. За словами родичів, Ернандес здебільшого весь час дрімає й уже не говорить. На її день народження прийшли приблизно 200 людей. Згідно з документами, вона народилася 3 травня 1878 року в одній із центральних провінцій Сальвадору. Вона дала життя 13 дітям. Тепер у неї 60 онуків, 80 правнуків і 25 праправнуків. Національне бюро реєстрації народжень минулого року відіслало її метрики до Книги рекордів Гіннесса, але поки невідомо, чи прийняла організація до уваги ці дані. Згідно iз самою книгою, найстарішою жителькою зараз є Марія Естер де Каповілья з Еквадору, якій 116 років. Рекорд тривалості життя, за даними організації, серед жінок становить 122 роки, а найстаріший чоловік помер 1986 року у віці 120 років.

Причина авіакатастрофи поки невідома

Фахівці урядової комісії РФ, що працює на місці катастрофи вірменського авіалайнера А-320 неподалік від Сочі, поки не мають офіційної робочої версії події. У районі катастрофи тривають пошукові роботи за участю 18 морських суден, чотирьох вертольотів і 11 катерів. За останніми даними, із 48 виявлених тіл впізнані 20 людей. Джерело з оперативного штабу повідомило Інтерфаксу, що, за неофіційною робочою версією, «екіпаж літака отримав інформацію про те, що метеоумови не відповідають попереднім даним, і посадка в таких випадках не рекомендується». «Згідно з цією версією катастрофи, літак зіткнувся з водною поверхнею, перейшовши на розворот», — підкреслило джерело. Внаслідок катастрофи літака А-320 компанії «Армавіа», що сталася 3 травня над Чорним морем поблизу Сочі, загинули 113 людей.

Газета: