Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

15 липня, 2005 - 00:00

МОЗ хоче перевірити «Охматдит». У лікарні про це довідалися зi ЗМІ

МОЗ розпочинає службове розслідування щодо керівництва «Охматдиту». Донедавна стосунки цих двох установ були вельми теплими, можна навіть сказати, дружніми. Поки Міністерство охорони здоров’я не надумало переїжджати до одного з приміщень поліклініки «Охматдит». Свої квадратні метри одній із кращих медичних установ країни вдалося відстояти. А ось відносини, схоже, зіпсувалися надовго. Міністерство охорони здоров’я звинувачує керівництво «Охматдиту» в поганій організації роботи лікарні і має намір піддати його всіляким перевіркам.

Згідно із заявою МОЗ, яку має в своєму розпорядженні Інтерфакс-Україна, останнім часом в «Охматдиті» склалася напружена ситуація, яка є наслідком особливої політики та організації роботи керівництва цієї медичної установи. Як говориться в повідомленні, до міністерства неодноразово надходили повідомлення медпрацівників про порушення норм зберігання і відпуску ліків особливого контролю, а також про випадки відмови в наданні інформації про зберігання медпрепаратів. Окрім того, наявні скарги від батьків, діти яких консультувалися або проходили курс лікування в лікарні «Охматдит», на антисанітарні умови та лікування простроченими препаратами. Також повідомляється про те, що до МОЗ надійшла інформація про необгрунтовані витрати в період відпустки відповідальних осіб, зміни в графіку чергувань чи звільнення провідних лікарів, що істотно перешкоджає процесові лікування складних захворювань дітей.

Генеральний директор «Охматдиту» Юрій Гладуш запевнив «День», що звинувачення неправдиві. Про причини такого випаду з боку міністерства керівник медичного комплексу говорити, щоправда, відмовився. «Я не знаю причин і не можу вам їх назвати, — сказав Юрій Гладуш. — Міністерство охорони здоров’я повинно надати докази своїм словам. Особисто мені ніхто досі взагалі не пред’явив ніяких звинувачень». Отже, керівництво «Охматдиту» не висловило налаштованості на інформаційну боротьбу з міністерством. Але ми продовжуємо стежити за розвитком конфлікту. Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День»

Кількість «алкогольних» жертв збільшується

Близько 4 тис. жителів Донецької області загинули або були серйозно травмовані з початку 2005 року внаслідок надзвичайних ситуацій різного характеру. Як повідомляє Головне управління МНС України в Донецькій області, кількість загиблих внаслідок ДТП і авіакатастроф з початку року становить 187 чоловік, травмованих — 2485.

Крім того, як розповів начальник управління, майор внутрішньої служби Микола Касторський, кількість загиблих і травмованих внаслідок суїциду з початку року становить 389 чоловік, а внаслідок вживання неякісних продуктів харчування і алкогольного отруєння загинуло і було травмовано 533 людини. Наприклад, як зазначив Касторський, 60% загиблих на водоймах Донецької області перебувало в стані алкогольного сп’яніння.

Усього ж, за його словами, з початку 2005 року в області сталося 20 надзвичайних ситуацій, з них 16 — техногенного характеру. При цьому, в порівнянні з 2004 роком спостерігається зростання кількості надзвичайних ситуацій на 5%, пожеж — на 2,9 %, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

ОБСЄ не продукує «кольорових революцій»

ОБСЄ жодним чином не бере участі в організації «кольорових революцій», стверджує її нинішній голова Димитрій Рупел. «ОБСЄ не займається насадженням кольорових революцій, і всі подібні обвинувачення на нашу адресу не мають нічого спільного з дійсністю», — наголосив він у інтерв’ю «Независимой газете». За його словами, зараз поширена думка про те, що «кольорову революцію» можна спровокувати ззовні. «Проте, на мій погляд, помилковість такої думки очевидна, оскільки революції назрівають самі всередині країни та не можуть відбуватися внаслідок зовнішнього впливу», — зазначив чинний голова ОБСЄ.

Олімпійська спроба № 2

Російське місто Сочі може бути висунене кандидатом на проведення зимових Олімпійських ігор 2014 року. Президент Олімпійського комітету Росії Леоніда Тягачов повідомив, що виконком цього органу вже ухвалив відповідне рішення. Москва була названа серед п’яти претендентів на проведення літніх Олiмпiйських iгор 2012 року, проте перемогу в цьому змаганні здобув Лондон. Тепер Росія має намір вдруге поспіль спробувати отримати право на проведення Олімпіади. Ідею висунення Сочі як кандидата на проведення зимових Ігор 2014 року підтримав спікер російської Думи Борис Гризлов, який уже погодився увійти до організаційного комітету нової російської заявки. Попередні заявки на проведення зимових Ігор 2014 року повинні бути подані до 28 липня цього року. Місто-переможця визначать на засіданні МОК в Гватемалі в липні 2007 року. Серед претендентів на проведення цих Ігор також назвали грузинське місто Боржомі, австрійське Зальцбург, болгарське Софія та норвезьке Тромсе, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Молдова лякає зброєю в Придністров’ї

Делегація Молдови на зустрічі в штаб-квартирі ООН у Нью- Йорку надала інформацію про виробництво та продаж зброї підприємствами придністровського регіону. Про це повідомили Інтерфаксу в міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції республіки. «Представники Молдови звернули увагу на те, що заходи із запобігання незаконній торгівлі зброєю неможливо здійснювати на всій території Молдови у зв’язку із збереженням сепаратистського регіону», — зазначили в міністерстві. Молдавська делегація також висловила стурбованість тим, що «на території країни продовжує залишатися багато зброї і боєприпасів РФ, що незаконно зберігаються в Молдові». Тим часом у Тирасполі назвали заяви Кишинева «старими піснями про головне».

Американці незадоволені Бушем

Рівень популярності президента США Джорджа Буша постійно падає. Це засвідчило останнє опитування, за результатами якого дії свого лідера підтримує 45%, що на один відсоток менше, ніж у травні. Водночас рівень несприйняття діяльності Буша зріс на два показники за цей же період — до 49%. Падіння рейтингу президента спричинене негативним ставленням громадян США до невирішеності владою проблем в економіці і зовнішньої політики Вашингтона. Проте більшість американців при цьому підтримують дії Білого дому в Іраку. За різними опитуваннями від 57 до 42% респондентів згодні, що США повинні виконати свої військові і економічні зобов’язання в Іраку, допоки Багдад не перебере на себе управлінські функції. Від 61 до 34% американців упевнені, що війна в Іраку є частиною загальної боротьби США проти тероризму. Опитування також показали, що від 45 до 38% американців хотіли б, аби нині правляча Республіканська партія зазнала поразки на виборах 2006 році, відповідно втративши контроль у Конгресі, повідомляє Франс-Пресс.

Європа вшанувала жертв терактів

Учора у Великій Британії двома хвилинами мовчання було вшановано пам’ять жертв лондонських терактів. Одночасно вшановували пам’ять загиблих британців громадяни більшості європейських країн. Нагадаємо, що слідчі вже встановили особистості терористів — ними виявилися четверо пакистанців, підданих Великої Британії. Чимало експертів висловлюють побоювання, що після терактів можуть бути піддані нетолерантному ставленню представники численної пакистанської громади в країні. У Британії мешкає близько 600 тис. мігрантів iз Пакистану. Британські газети зауважують, що молоді терористи (найстаршому з них було 30 років, наймолодшому — 18) були набагато більше «вестернізовані», адаптовані до світського життя, ніж їхні батьки. За великим рахунком, пише газета «Сан», вони нічим не відрізнялися від молоді з інших етнічних громад.

Війна зі спекою

Співробітники сеульського зоопарку вирішили допомогти своїм підопічним боротися зі спекою, яка нині встановилася над Корейським півостровом. Спеціальний догляд у нестерпну пору року, зокрема, передбачає годування «братів менших» охолодженими фруктами. Шестирічний орангутанг Аллан (на фото) ласує шматком соковитого кавуна разом iз працівником звіринцю.

Газета: