Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

15 квітня, 2005 - 00:00

Українців поменшало

Чисельність населення України станом на 1 березня становила 47,21 млн. осіб. При цьому чисельність міського населення становила 31,98 млн. осіб, сільського — 15,23 млн. Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на Держкомстатистики. Станом на 1 лютого населення України становило 47,242 млн. осіб (міське — близько 32 млн., сільське — 15,3 млн.). Природний приріст за січень-лютий 2005 року в Україні, як і раніше, від’ємний. У країні народилися 65 271 людина, померли — 140 589 осіб, причому 649 дітей у віці до 1 року. Загальний коефіцієнт народжуваності — 8,5 чол. на 1 тис. населення, смертність — 18,4. Шлюбів в Україні в січні—лютому було більше, ніж розлучень — відповідно 37,1 тис. і 26,6 тис. За станом на 1 лютого кількість укладених шлюбів становила 15,3 тис., розлучень — 12,9 тис. Зовнішня міграція в Україні була позитивною. За перші два місяці 2005 року з України виїхали 4953 людини, прибуло — 6582 особи. У січні зменшення міграційного стоку сталося за рахунок зниження з 3,4 тис. до 2,5 тис. кількості вибулих за межі країни та збільшення кількості прибулих до України з 2,6 тис. до 2,9 тис. осіб.

Співробітники «Білого лебедя» скаржаться на тиск слідчих

Співробітники донецького торгового центру «Білий лебідь» заявляють про незаконні методи ведення слідства у справі Бориса Колесникова. Про це говориться у заяві на адресу Президента України Віктора Ющенка, а також Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ, передає Інтерфакс-Україна. Співробітники ТЦ «Білий лебідь» (під заявою стоїть 91 підпис) уповноважили оприлюднити її адвоката Владислава Цукурова, що останній і зробив учора на прес-конференції в Києві. У заяві зазначається, що співробітників ТЦ «Білий лебідь» викликають на допити, які тривають до 14 годин. У ході цих допитів на них чиниться відкритий психологічний тиск. Співробітники ТЦ розцінюють це як «розправу над неугодними». В. Цукуров також зазначив, що в ході слідства «у трудового колективу настирливо цікавляться саме фінансово-господарською діяльністю, зокрема, орендою та іншими операціями підприємства». «Нас дещо дивує, що все це відбувається в рамках кримінальної справи про здирство», — відзначив він. В. Цукуров повідомив, що за його даними, «особисто проти Б. Колесникова ніхто не дав свідчень». Він також відзначив, що по Донецькій області «йдуть масові перевірки, і не виключено — з метою отримання компромату на Б. Колесникова».

СВ подорожчає. У інших вагонах — без змін ціни і сервіс

З 23 квітня в Україні на 50% дорожчає проїзд у СВ вагонах на внутрішніх залізничних пасажирських перевезеннях. Як повідомили агентство Інтерфакс-Україна у прес- службі «Укрзалізниці», відповідний наказ Мінтрансзв’язку про підвищення тарифів зареєстровано Мін’юстом 12 квітня. У прес-службі нагадали, що тарифи на проїзд в загальних, плацкартних, і купейних вагонах залишаються без змін. За даними «Укрзалізниці», на сьогодні пасажирські перевезення на залізничному транспорті України залишаються збитковими. Так, 2004 року збитки від них становили 1,8 млрд. грн., що на 19,2% більше порівняно з 2003 роком. Покриття витрат на перевезення пасажирів 2004 року «Укрзалізницею» становить 50,5%, в тому числі внутрішнього сполучення — 41,2%. Темпи зростання витрат випереджають темпи зростання прибутків на 11%. Тарифи на пасажирські перевезення на залізничному транспорті в Україні не підвищувалися з березня 2000 року.

Закарпаттю «загрожує» м’ясний рай

Офіційна статистика проголошує, що Закарпаття забезпечене м’ясом власного виробництва на 62 відсотки. Але фахівці-сільгоспвиробники стверджують, що ці цифри й близько не відповідають дійсності та є просто «намальованими». Про це повідомив новопризначений начальник Головного управління сільського господарства та продовольства Закарпатської облдержадміністрації Михайло Данча. За його словами, станом на 1 січня 2004 року до показників великої рогатої худоби було дописано 5 тисяч 735 корів. Ще три тисячі голів попереднє керівництво управління нібито намагалося дописати на початку цього року. З огляду на це Михайло Данча стверджує, що говорити навіть про шістдесятивідсоткове забезпечення області власним м’ясом не доводиться. Окрім того, якщо ще яп’ять-сім років тому в Закарпатській області працювали п’ять свинофабрик та три птахофабрики, то з перших сьогодні ледве животіють дві, та й то на половину потужності. Начальника управління сільського господарства цікавить ситуація з завезеним до регіону м’ясом: «За митними деклараціями протягом 2004 року до Закарпаття завезено всього 120 тонн м’яса... Чи не замало? Та й, до того ж, куди воно поділося?» М. Данча обіцяє, що після детального моніторингу ситуації, який наразі триває, буде уточнено й обнародувано всі показники щодо тваринництва й м’ясного виробництва в області, повідомляє Наталія РОШКО , Ужгород.

Прем’єр Чехії подав у відставку

Прем’єр-міністр Чехії Станіслав Гросс (на фото) іде у відставку після гучного скандалу й обвинувачень у корупції. Гросс не зміг зрозуміло пояснити походження фінансових коштів, які його сім’я витратила на покупку дорогої квартири. У ніч на вчора Гросс повідомив, що три партії, які входять до правлячої коаліції, досягнули домовленості про створення нового кабінету міністрів. Це рішення завершує тривалу політичну кризу в Чехії, викликану скандалом у зв’язку з придбанням розкішної квартири сім’єю прем’єр-міністра, і дозволяє уникнути дострокових парламентських виборів. Спостерігачі у Празі вважають, що наступником Гросса на посту голови уряду може стати постійний представник Чехії при Європейському Союзі Ян Когут, повідомляє Інтерфакс.

Акаєви повертаються

Дочка екс-президента Киргизстану Бермет Акаєва, обрана депутатом парламенту, вчора взяла участь у засіданні палати. Депутати загалом спокійно відреагували на появу Б. Акаєвої в залі й не висловили їй жодних претензій. Водночас, Б. Акаєва не приймала клятву депутата. Після засідання палати Б. Акаєва заявив журналістам, що «згідно із законом, вона має право працювати в парламенті». За її словами, вона «має намір постійно працювати в парламенті, оскільки відчуває відповідальність перед своїми виборцями». «Я рядовий депутат і не вважаю, що моя поява якимось чином може знову викликати ускладнення ситуації в республіці», — зазначила Б. Акаєва. За її словами, Айдар Акаєв, син екс-президента, також обраний депутатом, має намір найближчим часом почати виконувати свої депутатські обов’язки, повідомляє Інтерфакс.

Валенса залишає «Солідарність»

Засновник польської профспілки «Солідарність», колишній президент Польщі Лех Валенса має намір залишити створене ним профспілкове об’єднання в серпні, коли відбудуться урочистості з нагоди 25-річчя цієї організації, що сформувалася під час страйку на судноверфі у Гданську. Він працював на ній електриком. «Наші шляхи розійшлися, — сказав Валенса. — Ми більше не є єдиною командою». Розбіжності між профспілкою та її колишнім лідером загострилися через суперечку про те, чи потрібно запрошувати на урочистості в Гданськ президента Польщі Олександра Квасневського, повідомляє Інтерфакс.

Терористів упізнають за кілометр

Американські технологи розробили надчутливий детектор вибухових речовин, який дозволить на відстані виявляти терористів-смертників і протипіхотні міни. Його потужність у 30 разів перевищує потужність нинішніх технічних пристроїв, призначених для пошуку вибухівки, повідомляє РІА «Новости». Група вчених Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі створили особливий матеріал — напівпровідниковий органічний полімер, який за їхніми розрахунками буде таким самим чутливим до вибухових речовин, як і нюх собаки. Використання собак для пошуку вибухівки в різних країнах — один із найпоширеніших, але водночас і найдорожчих способів запобігання терактам, оскільки на тренування тварин потрібно багато часу й сил. Однак до впровадження нового винаходу вчених ще мине один-два роки.

Телефон для маленьких

У США у продаж надходить спеціальний мобільний телефон для дітей у віці від 8 до 12 років. Телефон Firefly розроблений таким чином, що дозволяє батькам контролювати дзвінки своєї дитини. У дитячого телефону Firefly немає клавіатури, їм можна управляти лише за допомогою голосових команд. На телефоні лише п’ять кнопок. Після покупки й введення спеціального коду батьки можуть внести в пам’ять телефону до 22 телефонних номерів, на які можна телефонувати. Дитина вибиратиме їх зі списку. Крім цього, в телефон можна забити три номери швидкого набору: мама, тато і 911. У Firefly 12 варіантів мелодії дзвінка та рідкокристалічний дисплей. Зараз телефон можна купити лише у двох регіональних дилерів, але з травня Firefly надійде в широкий продаж. Телефон коштуватиме 100 доларів, повідомляє газета «Нью-Йорк Таймс».

Газета: