Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

2 березня, 2012 - 00:00

Чеські студенти проти платної освіти

Тисячі чеських студентів взяли участь у акції протесту проти реформи освіти. Сім тисяч студентів зібралося на площі Яна Палаха в Празі, за даними чеської поліції. Об’єктом їхньої критики стала реформа міністра освіти Йозефа Добеша, яка передбачає запровадження плати за навчання та збільшення кількості представників уряду й бізнесу в органах самоврядування освітніх установ. Це, на думку протестувальників, обмежить академічні свободи. Керівники університетів, які виступали перед студентами, заявили, що при обговоренні реформи уряд не провів достатньо консультацій з ними. Як зазначає Чеське новинне агентство, студентські акції протестів тривають уже третій день. Вони відбуваються не лише в Празі, а й в інших університетських містах Чехії, зокрема в Градец-Кралові, Пльзені й Остраві. Університетська реформа готувалася протягом восьми років. Окрім запровадження плати за навчання вона порушує питання фінансування університетів, а також регламентує правила акредитації освітніх установ.

Мер Москви обіцяє не допустити «майдану»

Мер Москви Сергій Собянін заявив, що влада під жодним оглядом не допустить наметових таборів із вимогою переглянути підсумки президентських виборів 4 березня. «Майдану точно не буде», — заявив Собянін у інтерв’ю газеті «Комсомольская правда», кажучи про можливі виступи опозиції після проведення в Росії 4 березня президентських виборів. Влада столиці Росії дасть усім охочим майданчик для зборів і демонстрацій, але не дозволить створювати наметові містечка, уточнив Собянін. «Ніхто не проти ні мітингів, ні демонстрацій, якщо це не заважає життю городян. Ми надаємо майданчики — щоб висловитися — усім охочим. А наметів у місті ми напинати не дамо», — сказав Собянін. Він додав, що в цілому масовість політичних акцій перебільшують.

КНДР погодилася запровадити ядерний мораторій... в обмін на американські продукти

Корейська народно-демократична республіка погодилася запровадити мораторій на випробування ядерної зброї, запуски ракет далекого радіусу дії, а також припинити роботи зі збагачення урану. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника Держдепу США. Крім того, влада Північної Кореї погодилася допустити інспекторів з Міжнародної організації для розвитку співпраці у сфері мирного використання атомної енергії (МАГАТЕ) на свій найбільший ядерний об’єкт — науково-дослідний центр у Йонбені. США, у свою чергу, зобов’язалися надати КНДР продовольчу допомогу, а також вжити інших заходів для поліпшення двосторонніх відносин. Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) підтвердило інформацію про угоду. Згідно з офіційними даними, США постачать до КНДР 240 тис. тонн продовольчої допомоги.

Азербайджан: у місто Губа «ввели внутрішні війська»

У азербайджанському місті Губа, розташованому в 170 кілометрах на північ від Баку, почалися зіткнення між протестуючими та внутрішніми військами. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, ситуація загострилася після того, як проти мітингувальників було використано сльозогінний газ. Вчора вранці до 10 тисяч людей зібралося перед будівлею виконавчої влади міста, висловлюючи свою незадоволеність. Жителі району, які зібралися, були обурені образливими висловами голови виконавчої влади Рауфа Хабібова, який заявив, що губінці «продали свій район і себе». Передбачається, що реакцію Хабібова було викликано розміщенням у Інтернеті відеоролика, що показує його нерухому власність, оформлену на ім’я його тещі. За неофіційними даними, мітингувальники вимагають відставки Хабібова. За даними деяких ЗМІ, мітингувальники спалили одне з приміщень гостьового будинку виконавчої влади, а потім підпалили будинок Хабібова і не підпускають до нього пожежні машини.

Греція схвалила нові заходи економії

Учора грецький парламент схвалив останній пакет заходів економії для здобуття другого траншу фінансової допомоги Євросоюзу і МВФ. Це сталося всього за кілька годин до зустрічі лідерів Євросоюзу в Брюсселі. У голосуванні не був присутній прем’єр-міністр Греції Лукас Пападімос (на фото ліворуч), оскільки він відбув до Брюсселя для участі в саміті. Нові заходи, які передбачають скорочення державних витрат на ліки та медобслуговування, було прийнято грецькими парламентаріями попри багатолюдні протести перед будівлею афінського парламенту. Міністри країн єврозони схвалили виділення Афінам цих коштів ще минулого тижня. Щоб уникнути банкрутства, Греції необхідно отримати 130 млрд євро до 20 березня, коли настане час чергових виплат за державними облігаціями. Напередодні голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (на фото праворуч) пообіцяв, що на майбутньому заході буде «менше драматизму», аніж на попередніх самітах, затьмарених ситуацією довкола грецької кризи.

Газета: