Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

30 грудня, 2004 - 00:00

Євросоюз вітає українців

Президент Європейської Ради, прем’єр-міністр Нідерландів Балкененде (на фото) провів телефонну розмову з кандидатом у президенти Віктором Ющенком з приводу оголошення ЦВК попередніх результатів виборів. Як повідомили у Посольстві Нідерландів у Києві, пан Балкененде «привітав попередній результат виборів». Він, мовиться в декларації ЄС, «віддав шану тому миролюбному шляху, яким Віктор Ющенко та всі інші учасники цього процесу просувалися вперед за дуже складних обставин, захищаючи українську демократію». «Вирішальним моментом для майбутнього країни є те, що український народ вистояв, захищаючи свої демократичні права», — наголошує голландський прем’єр. Головуюча країна в ЄС закликає «всіх українців зробити все можливе, щоб зберегти єдність України, і висловлює впевненість, що Україна буде конструктивно співпрацювати зі своїми сусідами». Прем’єр-міністр Балкененде наголосив на спільній зацікавленості ЄС та України «тісно співпрацювати з широкого кола питань» і зазначив важливість «подальшої підтримки цього процесу в найближчому майбутньому».

Генсек Ради Європи просить визнати результати

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс закликав обох кандидатів на посаду президента України визнати результати виборів при голосуванні 26 грудня. Про це він заявив у інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі. Кажучи про відмову Віктора Януковича визнати результати виборів і перспективи їхнього оскарження в суді, Т. Девіс сказав: «Звісно, він має право на оскарження в суді, якщо він вважає, що були якісь порушення. Однак буде дивним, якщо масштаби порушень виявляться досить великими, щоб позначитися на результатах виборів. На мою думку, пан Янукович постав перед тією самою проблемою, що й сенатор Джон Керрі під час виборів у Америці. Пам’ятаєте, сенатор мав підстави оскаржити деякі аспекти голосування у штаті Огайо. Однак вирішив, що ефект від його скарг не буде таким значним, щоб змінити результат виборів. І тому він визнав ці результати».

Земля «змістилася»

Зміщення осі обертання Землі не стало несподіваним, оскільки подібне відбувається внаслідок будь-якої великомасштабної природної катастрофи, пояснили фахівці з Центру космічної геодезії при італійському космічному агентстві. Вчені підтвердили, що, справді, через потужний землетрус в Індійському океані сталося зміщення осі приблизно на шість сантиметрів у лінійному еквіваленті із Заходу на Схід. «Було б дивно, якби цього не сталося. До того ж, зазвичай спостерігаються значно більші зміщення», — пояснив Джузеппе Б’янко, який координує дослідження цього явища. При цьому планета почала обертатися трохи повільніше, що призведе до мікроскопічного зменшення тривалості доби. За нинішніх темпів необхідність переглянути у зв’язку з цим календар з’явиться не раніше ніж через 20 тис. років, заявив Дж. Б’янко в інтерв’ю газеті «Коррьєре делла сера».

Світ збирає допомогу Азії

Світова спільнота збирає кошти для безпрецедентної гуманітарної допомоги районам стихійного лиха в Південно-Східній Азії. Кількість загиблих у 10 країнах, що постраждали від стихії, наближається до 80 тисяч. Головна проблема полягає нинi в координації зусиль різних країн та організацій. Президент США Джордж Буш заявив, що його країна, а також Австралія, Японія та Індія сформують кістяк групи з надання допомоги постраждалим. Іветт Стівенс, координатор ООН з питань гуманітарної допомоги в надзвичайних ситуаціях, заявила, що необхідна сума допомоги регіону може побити попередній сумний рекорд — 1,6 млрд. доларів, що знадобилися для Іраку. США, які спочатку виділили 15 млн. доларів, згодом подвоїли цю суму. Приблизно стільки ж пообіцяли надати регіону Британія, Австралія та Японія.

Газета: