Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

12 серпня, 2011 - 00:00

Роман Бондарук виборов олімпійську ліцензію-2012

Роман Бондарук, вихованець тренерів С. Цюпки та В. Серединського, виборов для національної збірної команди України олімпійську ліцензію 2012 на чемпіонаті Європи з кульової стрільби в Сербії, здобувши срібну нагороду в індивідуальній першості та бронзову нагороду в складі команди, повідомили УНН з посиланням на заступницю начальника управління з питань фізичної культури та спорту Львівської ОДА Оксану Вацебу.

Тігіпко визнав проблеми у переговорах із ЄС через процес над Тимошенко

Віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко став першим високопосадовим політиком, який визнав, «що процес проти Тимошенко ускладнює переговорний процес» України з ЄС про зону вільної торгівлі. Про це, як пише «Німецька хвиля», він заявив виданню німецьких ділових кіл Handelsblatt під час візиту до Берліна 10 серпня. Щоправда, з повідомлення на сайті газети в Інтернеті не зрозуміло, що саме мав на увазі Тігіпко — суд над Тимошенко чи рішення суду арештувати її. У Берліні Тігіпко провів зустріч у Міністерстві закордонних справ Німеччини. За словами речниці німецького МЗС, чиновник високого рангу роз’яснив Тігіпку критичну позицію Німеччини стосовно арешту екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, передає інформагентство dpa. Чиновник знову наголосив, що суд має бути справедливим із дотриманням норм правової держави. У день арешту Тимошенко МЗС Німеччини поширив заяву статс-міністра Вернера Хоєра про те, що рішення про взяття під варту екс-прем’єра України пробуджує підозри у «політично мотивованому правосудді». Як пише dpa, Тігіпко у Берліні запевнив, що Україна надає перевагу зближенню з ЄС, а не Митному союзу з Росією, Казахстаном та Білоруссю. «Ми робимо вибір на користь Європи через її кращі економічні та демократичні стандарти», — сказав український віце-прем’єр Handelsblatt. Тігіпко закликав «Європу зрозуміти, що уряд України дуже серйозно прагне наближення до ЄС», пише газета. Україна та Європейський Союз ведуть переговори про підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі. Українська сторона розраховує на швидке завершення переговорів. «Ми сподіваємося, що ще до кінця року зможемо парафувати» угоду, цитує Тігіпка Handelsblatt. Планується, що це питання буде обговорено під час візиту Президента України Віктора Януковича до Брюсселя 20 жовтня.

Путін допоміг науці... піднявши дві амфори з дна моря

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін у середу під час відвідин археологічної розкопки на місці старогрецького міста Фанагорія опустився на дно Таманської затоки, звідки підняв дві амфори. Спілкуючись з журналістами після занурення, Путін зізнався, що це була всього лише його третя спроба занурення з аквалангом, причому попередня була напередодні. Прем’єр, одягнений в гідрокостюм, тримав у руках дві частково розбиті амфори, передає ІТАР-ТАРС. Путін зізнався, що побачене на березі й на дні вразило його, а плавати з аквалангом йому здалося цікавіше, ніж опускатися в батискафі, хоча й там, зауважив він, теж цікаво. Переходячи до серйозніших тем, Путін повідомив, що під час спілкування з археологами сьогодні він планує обговорити перспективи створення музею-заповідника з підводною частиною на території стародавньої Фанагорії. «Людству цікаво буде знати, що в нас є такі багатства. Думаю, приїжджатимуть з усього світу», — сказав він.

Кемерон — про уроки лондонських заворушень

Британські поліцейські не одразу зрозуміли всю небезпеку заворушень, що почалися в країні минулими вихідними, заявив учора прем’єр країни Девід Кемерон у своєму виступі на екстреній сесії парламенту. «Спочатку на вулицях було надто мало поліцейських. Вони припустилися помилки, вирішивши, що мають справу не зі спалахом злочинності, а лише з порушенням громадського порядку», — сказав він. Британський прем’єр підкреслив, що згодом у поліції провели роботу над помилками й виділили більше працівників для нічного патрулювання вулиць. Зокрема, кількість поліцейських, які чергують у Лондоні, було збільшено з 6 тис. до 16 тис. За його словами, охоронці порядку затримали близько 1,2 тис. припустимих учасників заворушень. Кемерон підтвердив, що поліції дозволено в разі потреби застосовувати будь-які доступні методи для боротьби з хуліганами. Зокрема, вони можуть використовувати водомети й гумові кулі. Поки, за його словами, уряд не збирається використовувати армійські підрозділи для правоохорони в містах, оскільки проти цього виступає лондонський Скотленд-ярд. Підтримка спокою на вулицях — прерогатива поліції. Посилена поліцейська присутність в Лондоні триватиме до кінця тижня, незважаючи на те, що масові заворушення зараз припинилися, — говорить Кемерон. «Мова йде не про бідність, а певну культуру поведінки, де домінує насильство», — сказав прем’єр, пояснюючи причини заворушень. «Але пояснити, не означає вибачити. Ми приймемо всі заходи, щоб відновити наше розколоте суспільство», — пообіцяв Кемерон, який раніше визнав, що події останніх чотирьох днів продемонстрували, що в британському суспільстві існують «вогнища хвороби». Британський прем’єр звернув увагу на відповідальність молодих людей за свої вчинки, а батьків на те, чи знають вони, чим займаються їхні діти. На його думку, головним уроком заворушень має стати те, що ті, хто скоїв злочин, обов’язково будуть покарані. Він також пообіцяв, що всі потерпілі від безладів: представники бізнесу та домовласники отримають компенсацію, причому навіть ті, хто не застрахував своє майно. Наприкінці свого виступу Кемерон зазначив, що уряд зробить усе, щоб до Олімпійський ігор, які відбудуться через рік у Лондоні, ні в кого в світі не залишалося сумніву, що Британія є країною, що будує, а не руйнує.

Газета: